ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημιουργία: μία πηγαία ανθρώπινη ανάγκη

Η Γιώργα Σολομώντος περιγράφει στην «Κ» το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης που διοργανώνεται στη Λευκωσία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Γιώργα Σολομώντος διοργανώτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Poetry Moves International Festival (3-25 Οκτωβρίου) μιλάει στην «Κ» για το νέο πολυθεματικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στη Λευκωσία, το οποίο όπως λέει βασίζεται στη σκέψη ότι αρχή των πάντων είναι η ποίηση, ο πυρήνας δηλαδή είναι η ποίηση, γι’ αυτό η ποίηση δένει σε διάλογο με τις άλλες τέχνες όπως τη μουσική, τον χορό, το τραγούδι, την εικόνα, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο καλλιτεχνικής δράσης και καινοτόμου δημιουργίας. Η κα Σολομώντος σημειώνει πως πρωταρχικός στόχος και επιθυμία είναι να καθιερωθεί ως ένα διεθνές, ετήσιο Φεστιβάλ, συνδυάζοντας την ποίηση με άλλες μορφές τέχνης».

–Ποια ανάγκη δημιούργησε το νέο αυτό φεστιβάλ;
–Παρακολουθώντας την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου παρατήρησα ότι τα περισσότερα φεστιβάλ στον τόπο μας είναι μουσικής. Υπάρχουν και ορισμένα άλλα φεστιβάλ όπως για παράδειγμα λογοτεχνίας, τα περισσότερα όμως είναι μονοθεματικά. Στην πορεία, ορισμένα από αυτά προσπαθούν και προσθέτουν/συνδυάζουν και άλλες τέχνες. Επίσης, παρατήρησα ότι υπάρχουν πολλές ηλικιακές αλλά και πληθυσμιακές ομάδες που, κυρίως για πρακτικούς λόγους, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα πολυάριθμα διήμερα ή τριήμερα Φεστιβάλ που διοργανώνονται την τελευταία δεκαετία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ως επί το πλείστον όμως σε χωριά. Έχοντας αυτά υπόψη μου, εμπνεύστηκα και ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα νέο Φεστιβάλ, το Poetry Moves International Festival, με τον ελληνικό τίτλο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης, με ένα πυρήνα που θα δένει αρχικά όλες τις τέχνες με αυτό το κέντρο και στη συνέχεια, αφού ωριμάσει, οι τέχνες να δένονται και μεταξύ τους μέσω του πυρήνα. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι Φεστιβάλ ποίησης αλλά πρόκειται ένα πολυθεματικό φεστιβάλ. Έχει μια καθαρή δομή και βασίζεται στη σκέψη ότι αρχή των πάντων είναι η ποίηση, ο πυρήνας δηλαδή είναι η ποίηση, γι’ αυτό η ποίηση δένει σε διάλογο με τις άλλες τέχνες όπως τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, την εικόνα, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο καλλιτεχνικής δράσης και καινοτόμου δημιουργίας. Η δεύτερη σκέψη ήταν ότι το φεστιβάλ θα γίνει σε πόλη και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Λευκωσία, αφού είμαι πλέον κάτοικος Λευκωσίας, και που δεν θα περιοριστεί σε ένα χώρο αλλά θα εξαπλωθεί σε όλη την πόλη, σε διαφορετικούς χώρους, κατάλληλους για το εκάστοτε δρώμενο. Μία προσπάθεια, ας την ονομάσουμε «απο-κέντρωση» εντός πόλεως. Γι’ αυτό και το φετινό Φεστιβάλ, με μόνο πέντε πολιτιστικές εκδηλώσεις δυστυχώς, λόγω του οικονομικού παράγοντα, πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών, στη Μουσική Ακαδημία Arte, στο Πολιτιστικό ίδρυμα Άρτος, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Σατιρικό Θέατρο. Επεκτείνοντας το Φεστιβάλ σε διάφορους χώρους πιστεύω ότι ίσως προσεγγίζουμε και περισσότερο αλλά και διαφορετικό κοινό. Αυτό θα αποδειχθεί στη πορεία.

–Γιατί επελέγη ως θέμα της πρώτης έκδοσης του Φεστιβάλ η Παγκόσμια Ποίηση γυναικών;
–Αρχικά δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που επέλεξα αυτή τη θεματική. Με μια δεύτερη σκέψη όμως, είναι πολύ πιθανόν να το έκανα υποσυνείδητα, διότι μέσα στα χρόνια, διαβάζοντας ποίηση, παρατηρούσα ότι κυρίως σε ανθολογίες ποίησης «άκουγα» ελάχιστες γυναικείες φωνές. Επέλεξα μια ευρεία συλλογή ποιημάτων από γυναίκες από την Κύπρο και διεθνώς, η οποία προτάθηκε στους καλλιτέχνες και στις ομάδες καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Παράλληλα, δέχθηκα και προτάσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Η τελική επιλογή των ποιημάτων, ωστόσο, πάνω στην οποία μπόρεσαν να αναπτυχθούν τα εκάστοτε δρώμενα, ανήκει στους καλλιτέχνες. Πηγή έμπνευσης για την πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ αποτελούν ποιήματα της Else Lasker-Schüler, της Emily Dickinson, της Blaga Dimitrova, της Άννας Αχμάτοβα, της Rosalía de Castro, της Maya Angelou, της Μαρίας Πολυδούρη για να αναφέρω μόνο ορισμένες και των Κύπριων ποιητριών Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου, Χριστιάνας Αβρααμίδου, Δάφνης Νικήτα και Ρωξάνης Νικολάου. Η επιλογή ποίησης για κάθε μελλοντική διοργάνωση θα ποικίλει και μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο ποίημα για παράδειγμα, ποίηση συγκεκριμένου ποιητή ή ποιητών, ποίηση συγκεκριμένης χώρας, ποίηση με θεματικές ενότητες.

–Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το φεστιβάλ;
–Είναι ένα μη-κερδοσκοπικό Φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο και πρωταρχικός στόχος και επιθυμία είναι να καθιερωθεί ως ένα διεθνές, ετήσιο Φεστιβάλ, συνδυάζοντας την ποίηση με άλλες μορφές τέχνης. Εν συνεχεία, στα πλάνα και στους στόχους μας είναι κάθε χρόνο να προκηρύσσεται η νέα θεματική του και να δημιουργηθούν συνεργασίες με διάφορα Φεστιβάλ στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, να δέχεται έργα τα οποία συνάδουν με το σκεπτικό, να γίνονται νέες παραγωγές, αναθέσεις και προκηρύξεις διαγωνισμών. Απώτερος σκοπός είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει νέα πλατφόρμα μέσα από την οποία θα δίδεται η ευκαιρία σε δημιουργούς όλων των τεχνών να αναπτύξουν ιδέες μέσω συνεργασιών/ανταλλαγών, να δημιουργήσουν νέα έργα και ένα διεθνές δίκτυο δημιουργών. Να ενδυναμωθεί η εικόνα της ποίησης στο ευρύτερο κοινό σε συνδυασμό και σχέση με άλλες τέχνες και να προσφέρει στο κοινό πρωτότυπες και πρωτόγνωρες εμπειρίες με καινούργια έργα και συναντήσεις με ανερχόμενους / αναδυόμενους καλλιτέχνες μέσα από τις πλατφόρμες του.

–Πώς το βλέπετε να μεγαλώνει;
–Πώς το βλέπω να μεγαλώνει; Τώρα μόλις γεννήθηκε οπότε, χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Και αν το κοινό το αγκαλιάσει, τότε θα έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει.

–Είναι η μουσική, ο χορός και η ποίηση τα συστατικά για έναν καλύτερο κόσμο;
–Είμαι σίγουρη ότι η μουσική, ο χορός, η ποίηση αλλά και ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, η τέχνη σε κάθε της έκφανση και γενικά η Δημιουργία αποτελούν μια πηγαία ανθρώπινη ανάγκη, είναι το οξυγόνο της ψυχής μας. Οπότε, αν η ψυχή μας αναπνέει σωστά, τότε σίγουρα ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Πληροφορίες
Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης, Λευκωσία 3-25 Οκτωβρίου, www.poetry-moves-international-festival.com| Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ