ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξι ακόμη προτάσεις για βιβλιόφιλους και όχι μόνο

Η περίοδος αυτο-περιορισμού συνεχίζεται και ευτυχώς είναι πάρα πολλά και τα καλά βιβλία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η «Κ» σας προτείνει ακόμη έξι βιβλία Κύπριων συγγραφέων αντί για έξι εκδηλώσεις, μιας και η περίοδος αυτο-περιορισμού συνεχίζεται. Παρέα με ένα βιβλίο, λοιπόν, ταξιδέψτε, προβληματιστείτε, ψυχαγωγηθείτε, και μετά που θα περάσει το κακό, θα έχετε όσο χρόνο θέλετε για να συζητήσετε με φίλους σας όσα θα σας διηγηθούν οι ήρωες των βιβλίων που θα έχετε διαβάσει.

   

 

 

 

Χρήστος Α. Μιχαήλ

ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ

Μελάνι, 2018

Στην τρίτη του ποιητική συλλογή, ο Χρήστος Α. Μιχαήλ δίνει ένα ενιαίο ποίημα 64 στροφών, σε κάθε σελίδα υπάρχουν τρεις στροφές, και κυριαρχεί η τελεία, χωρίς να λείπουν φυσικά τα άλλα σημεία στίξης, δεν θα μπορούσε άλλωστε, να γίνει κάτι τέτοιο. Η κυριαρχία της τελείας θα είναι αδύναμη άνευ άλλων σημαδιών, με το σταγονόμετρο, όμως, και μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητα. Μόνο άλλο ισχυρό σημείο στίξης στις «Τρεις τελείες» το ερωτηματικό, απουσιάζει το θαυμαστικό. Τρεις τελείες, παύση ισχυρή ή αποσιώπηση… Είναι οι «Τρεις τελείες» ένας μονόλογος ή πρόκειται για έναν ιδιότυπο διάλογο; Ποιητικό αίτιο της συλλογής ο έρωτας, ο άνθρωπος ή ο ίδιος μας ο εαυτός; Ο Μιχαήλ ξεκινάει με απογοήτευση, «Τη δόξα εγώ στον έρωτα δεν βρήκα», είναι προγραμματικός ο πρώτος στίχος…

 

 

 

 

Ελένη Αντωνιάδου

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ

ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ

ΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ

ΕΝΑΣ «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ»

Βακχικόν 2019

 

Τα μελετήματα της Ελένης Αντωνιάδου, που περιλαμβάνονται στον τόμο, είναι προϊόν δουλειάς πολλών ετών. Βαθιά γνώστρια του έργου του ποιητή, που απορρέει από τη μακρόχρονη φιλία τους, που της επέτρεψε να εισέλθει στα έσω δώματα του ποιητικού του σύμπαντος. Μπορεί ημερολογιακά να καλύπτουν περίπου 20 χρόνια, από το 1998 έως το 2019, αλλά στην πραγματικότητα ενσωματώνουν έρευνα και μελέτη του έργου του Πατρίκιου πολύ περισσότερων ετών. Συνολικά περιλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του ποιητή, που αφορούν τη συνομιλία του με ομότεχνούς του και τους τόπους στην ποίησή του, και τέλος κείμενα που γράφτηκαν με αφορμή παρουσιάσεις βιβλίων του.

 

 

 

Συλλογικό

μΙΚΡΟ

Παράκεντρο 2019

 

Δέκα εννέα ιστορίες, δέκα εννέα λογοτέχνες που κλήθηκαν να γράψουν ένα μικροκείμενο που έχουν ως θέμα και τίτλο μια λέξη με πρώτο συνθετικό το μικρό. Η έκδοση «Μικρό» από το Παράκεντρο έχει το εξής προτέρημα, που το θεωρώ ανώτερο από κάθε άλλο της έκδοσης, είναι η συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων που κατέθεσαν μια μικρή σε μέγεθος εισφορά, μεγάλης όπως σημειολογίας, τα μικρά μέρη συνθέτουν το όλον. Και τα μικρά υγιή κύτταρα διαμορφώνουν ένα υγιέστατο οργανισμό, μια υγιή κοινωνία. Στις 19 ιστορίες είναι σημαντικό το σμίξιμο των λογοτεχνών και των ειδών που ο καθένας υπηρετεί. Συμμετέχουν οι: Alev Adil, Omar Alshikh, Αχιλλέας Αναφιώτης, Χρήστος Αργυρού, Στέλλα Βοσκαρίδου, Κωνσταντίνα Γιαχαλή, Γιώργος Καλοζώης, Gurgenc Korkmazel, Πάμπος Κουζάλης, Κώστας Λυμπουρής, Λιλή Μιχαηλίδου, Γιώργος Χαριτωνίδης, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Najwan Darwish, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, Δέσποινα Πυρκεττή, Dalia Staponkute, Νένα Φιλούση, Γιώργος Χριστοδουλίδης.

  

  

Νάσα Παταπιου

ΜΕΛΟΥΖΙΝΗΣ ΕΝΩΤΙΑ

Ή Η ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Καστανιώτης 2019

 

Η τελευταία ποιητική συλλογή της Νάσας Παταπίου παρουσιάζει την Κύπρο των μύθων και της ιστορίας, πρόκειται για μια ατέρμονη συνομιλία με το παρελθόν. Με νεράιδες όπως η Μελουζίνη, με θρυλικές βασίλισσες όπως η Αικατερίνη Κορνάρο ή «η ωραία που έρχεται» Νεφερτίτη, με ποιητές όπως ο «αρχιθαλάσσιος» Ρεμπώ και ο Κύπριος βάρδος της ρωμιοσύνης. Με ηρωίδες όπως η Δυσδαιμόνα, με πόλεις όπως η Ουρανία, η Καρπασία, η Καλλινίκεση ή η πόλη των τεναγών Βενετία. Με θεές όπως η Αφροδίτη, με Παναγίες όπως η Πετόμενη και η Χρυσοπράσινη. Με ονόματα φρούτων όπως οι κουμανταντάδες, οι πομπελμοσίες και τα χρυσόμηλα. Με ονόματα λουλουδιών όπως τα αττεμπερούζια, οι μουσιέτες και οι «ελεούσες» ματσιγκόρτες. Ακόμη, με τοπωνύμια, πλατείες, χωριά, ποτάμια, γέφυρες

 

 

 

Σωφρόνης Σωφρονίου

ΑΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ

Αντίποδες 2017

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου, μετά τους βραβευμένους «Πρωτόπλαστους», είναι μία σχεδόν κινηματογραφικό σενάριο. Ο Αργός σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου». Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου.

 

 

 

Συλλογικό

ΛΑΙΜΑΡΓΑ

Εκδόσεις Ακτίς 2018

 Στη συλλογή «Λαίμαργα» δέκα συγγραφείς πραγματεύονται την επιθυμία στην ακραία της μορφή ή την καταπίεσή της, ακόμα και τον φθόνο. Στα κείμενα που δημοσιεύονται είναι εμφανής η σουρεαλιστική γραφή, κάτι που σε κάνει να θες να ξαναδιαβάσεις από την αρχή το κάθε κομμάτι, καθώς η πρώτη φορά δεν αρκεί. Ολόκληρη η συλλογή είναι ένα ιδιόμορφο λογοτεχνικό και εκδοτικό παιχνίδι, ο σχεδιασμός, πέραν από τις τυποποιημένες φόρμες μιας έκδοσης, δίνει στη γραφή των δημιουργών μια άλλη διάσταση στο βιβλίο. Πρόκειται για μία έκδοση προσεγμένη, καμωμένη με αγάπη από τους συντελεστές της, άλλωστε πολλά από τα κείμενα μιλούν γι’ αυτή, άλλοτε καταπιεσμένη και άλλοτε κατά παραγγελία. Συμμετέχουν οι: Φώτης Αποστολίδης, Ελένη Ιωαννίδου, Χριστίνα Βραχίμη, Βάλια Τσιριγώτη, Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ, Αυγή Λίλλη, Στέλλα Βοσκαρίδου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Λάρκου, Ρωξάνη Νικολάου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση