ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια ιστορία παραμυθένια και αλλιώτικη

Παραμύθι και εικόνα: Το παράδειγμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Frederick με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυπριακές εικόνες αναπάντεχα οικείες ξεπετάγονται από το νέο βιβλίο του Έλληνα συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τίτλο «Η αγάπη της παράξενης βασιλοπούλας και του ταξιδευτή με τη φωτεινή καρδιά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «κόκκινη κλωστή δεμένη». Το Κάστρο της Πάφου, η αρχιτεκτονική της Λευκωσίας, το χρώμα της ώχρας στις μεσαιωνικές καμάρες και το μεσογειακό μπλε στα κύματα της θάλασσας, οφείλονται στην εικονογράφηση της Αντιγόνης Παπαγεωργίου, σήμερα απόφοιτου του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία σπούδαζε ακόμη στο Πρόγραμμα Σχεδιασμού Μόδας και Εικόνας όταν κέρδισε τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές της για την εικονογράφηση του εν λόγω βιβλίου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία πενταετία, όταν ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έδωσε στη Νατάσσα Φρειδερίκου και στην Αίγλη Τούμπα μια δική του ιστορία. Οι τρεις τους συνεργάζονταν από το 2013 για την πραγματοποίηση των Ημερίδων Παιδικής Λογοτεχνίας για εκπαιδευτικούς, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία. «Ήθελα ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ιστορία θα γινόταν βιβλίο, να είναι αλλιώτικος», σχολιάζει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος για την απόφασή του να «παρεκκλίνει» από τη συμβατική πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου. Κι αυτό γιατί η ίδια η ιστορία -ένα παραμύθι φτιαγμένο με παραδοσιακά υλικά αλλά με σύγχρονη θεματολογία- ζητάει να «σπάσουμε τα στερεότυπα»: η βασιλοπούλα αγαπά έναν ταξιδευτή από άλλη πολιτεία, ωστόσο ο πατέρας της έχει κλειστά τα σύνορα της δικής του πολιτείας γιατί δεν θέλει τους «ξένους». «Για ένα τέτοιο βιβλίο, λοιπόν, δεν θα ήθελα ο τρόπος υλοποίησης του βιβλίου να είναι ο 'στερεοτυπικός'.»
Έτσι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ανάμεσα σε φοιτητές και φοιτήτριες των προγραμμάτων Γραφικών Τεχνών, Σχεδιασμού Μόδας και Εικόνας και Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής Illustration Techniques υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας Χουρίκ Τοροσιάν, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick. Τον διαγωνισμό κέρδισε η Αντιγόνη Παπαγεωργίου. «Επέλεξα το μάθημα για να ξεπεράσω το φόβο μου για τη ζωγραφική. Ξεκίνησα λοιπόν ζωγραφίζοντας τα κάστρα της Κύπρου με την τεχνική της ακουαρέλας. Με βοήθησε η Χουρίκ Τοροσιάν σε αυτό και σε άλλα πολλά. Ήταν δίπλα μου ανά πάσα στιγμή», αναφέρει η Αντιγόνη, η οποία δημιούργησε όλες τις εικόνες και όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου. «Πάντα μου άρεσαν οι χαρακτήρες, η δημιουργία τους και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν», εξηγεί η Αντιγόνη. Αγαπημένος της χαρακτήρας, ο «μιτσής», όπως τον λέει η ίδια, ο μυστηριώδης επισκέπτης του βασιλιά που θα του μιλήσει για την αγάπη.

Μια μεγάλη πρόκληση
Ως σημείο αναφοράς για το «σκηνικό» στο οποίο τοποθέτησε τον βασιλιά, τη βασιλοπούλα και τον ταξιδευτή, η Αντιγόνη είχε το δικό της περιβάλλον. «Πολλοί από τους αναγνώστες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την κυπριακή αρχιτεκτονική στις εικόνες μου» επισημαίνει. Επιπλέον, έμπνευση για τους χαρακτήρες αποτέλεσαν και οι κούκλες της εικαστικού Ανδρονίκης Λασιθιωτάκη, τις οποίες δημιούργησε διαβάζοντας την ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. «Οι φοιτητές και φοιτήτριές μας συμμετέχουν συχνά σε διαγωνισμούς, είναι όμως η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διαγωνισμός αυτού του μεγέθους και αυτής της μορφής. Δεκαεννιά φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ήταν μεγάλη η πρόκληση για όλους και όλες, δούλεψαν πολύ, με όρεξη και με πολλές συζητήσεις με τον ίδιο τον συγγραφέα που τους εξηγούσε σε κάθε του επίσκεψη τα πολλά βήματα δημιουργίας του βιβλίου. Όχι μόνο η Αντιγόνη αλλά όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στον διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον συγγραφέα για το θέμα του βιβλίου, που είναι οι προκαταλήψεις, και πώς τα διάφορα ζητήματα που θέλει να θίξει μέσα από την ιστορία του μπορούν να μεταφραστούν σε εικόνες», εξηγεί η Χουρίκ Τοροσιάν. «Ήταν πραγματικά μια πολύ δημιουργική διαδικασία», επιβεβαιώνει η Αντιγόνη. «Ανταλλάζαμε ιδέες συνεχώς με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μου, κοιτάζαμε μεταξύ μας τα σχέδια, συζητούσαμε τι έκανε ο ένας και η άλλη.»

Για το αποτέλεσμα του βιβλίου, η Αντιγόνη δούλεψε υπό την καθοδήγηση της Χουρίκ Τοροσιάν και της graphic designer Βικτώριας Λεωνίδου, υπεύθυνης του Creative Lab του Πανεπιστημίου Frederick το οποίο ανέλαβε την γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου. Μέχρι το βιβλίο να φτάσει στο τυπογραφείο, ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία είχε και ο ίδιος ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος ο οποίος έδινε τα σχόλιά του για κάθε εικόνα ενώ έτυχε να αλλάξει και σημεία της πλοκής του βιβλίου με βάση τις εικόνες της Αντιγόνης.

Ευκαιρίες σε νέες και νέους
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει γράψει στα 25 χρόνια της μέχρι σήμερα πορείας του περί τα 70 βιβλία, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα στον ελλαδικό χώρο της εικονογράφησης όπως η Έφη Λαδά και η Λήδα Βαρβαρούση που είναι από τις στενές του συνεργάτιδες. Κι όμως, μετά από τόσα χρόνια, «νομίζω πως μπορώ να δώσω την ευκαιρία σε νέους και νέες εικονογράφους», αναφέρει. Η ανοιχτοσύνη με την οποία υποδέχεται μια νέα εικονογράφο στην πλούσια συλλογή των βιβλίων του, μοιάζει να αντανακλάται στην ανοιχτοσύνη με την οποία μας καλεί να διαβάσουμε τη νέα αυτή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια βασιλοπούλα κι έναν ταξιδευτή.

 

Παρουσίαση
Το βιβλίο «Η αγάπη της παράξενης βασιλοπούλας και του ταξιδευτή με τη φωτεινή καρδιά» θα παρουσιαστεί στις 24 Απριλίου μέσα από ένα εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Rivergate. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 μέχρι τις 11:15. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα ενισχύσουν το Ταμείο Υποτροφιών του Πανεπιστημίου Frederick για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες. Για εγγραφή στο εργαστήριο διαδικτυακά στο events.rivergate.cy και τηλεφωνικά στο 22451545 (Βιβλιοπωλείο Rivergate).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση