ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Διεκδικώντας την Πατρίδα» από τις εκδόσεις Ψηφίδες

Το βιβλίο του Νίκου Μούδουρου διερευνά και εξηγεί την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι Εκδόσεις Ψηφίδες διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου την παρουσίαση του βιβλίου «Διεκδικώντας την Πατρίδα. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004» του λέκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκου Μούδουρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρίνα Οικονομίδου διευθύντρια της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Κύπρου, ο αναπληρωτής καθηγητής, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Ν. Μιχαήλ και ο λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου Ζήνωνας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τον συντονισμό θα κάνει ο Απόστολος Κουρουπάκης δρ Ιστορίας και δημοσιογράφος.

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση και αντιφώνηση από τον συγγραφέα

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίστηκαν συχνά στις αναλύσεις για το Κυ­πριακό σαν ένα αντικείμενο, παρά σαν ένα υποκείμενο της Ιστορίας. Για τον επίσημο ελληνοκυπριακό αλλά και τον αντίστοιχο ελληνικό λόγο ή την κυρίαρχη ρητορική οι Τουρκοκύπριοι ήταν, στην καλύτερη περίπτω­ση, θύματα των τουρκικών επεμβάσεων και, στη χειρότερη, απλά όργανα του τουρκικού κράτους. Με μία έννοια, όπως φαίνεται στο παρόν βιβλίο, έτσι είδε τους Τουρκοκύπριους και μία μερίδα του τουρκικού κατεστημέ­νου. Σαν ένα πληθυσμό που θα έπρεπε να εκπολιτιστεί εθνικά (δηλαδή να εκτουρκιστεί) σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφερόντων του τουρκικού κράτους. Σε αυτό το βιβλίο θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης διαδικα­σίας υποκειμενοποίησης της εμπειρίας των Κυπρίων, η οποία είναι εμφα­νής στη βιβλιογραφία των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, σαν ιδιαίτερη ανάλυση της τουρκοκυπριακής εμπειρίας αποτελεί ένα είδος ιστορικού και αναλυτικού ρήγματος.


O συγγραφέας

Ο Νίκος Μούδουρος είναι Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εί­ναι ο συγγραφέας του βιβλίου Ο Μετα­σχηματισμός της Τουρκίας. Από την κεμα­λική κυριαρχία στον «ισλαμικό» νεοφιλε­λευθερισμό (εκδ. Αλεξάνδρεια 2012). Πολλές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η σύγχρονη ιστο­ρία της Τουρκίας, ισλαμισμός, πολιτική οικονομία Τουρκίας, σύγχρονη πολιτική σκέψη στην Τουρκία, σχέσεις Τουρκίας –Τουρκοκυπρίων.

 

Πότε/πού: Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Αίθουσα Β108, Κτήριο Συμβουλίου Συγκλήτου “Αναστάσιος Λεβέντης” στην Πανεπιστημιούπολη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ