ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Θρήνος για τον Ιγνάθιο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Aνδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
Θρήνος για τον Ιγνάθιο
Σάντσιεθ Μεχίας
εκδ. Ενδυμίων

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcia Lorca), ένας από τους σημαντικότερους ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898 στο Φουέντε Βακέρος, ένα χωριό της Ανδαλουσίας, στην επαρχία της Γρανάδας.Σπούδασε μουσική, γρήγορα όμως στράφηκε στην ποίηση και το θέατρο. Προικισμένος με εξαιρετική ευαισθησία στην ποίησή του υμνεί την πατρίδα του, τις ομορφιές της φύσης, τον θάνατο, τη χαρά της ζωής, τους τσιγγάνους, την ύπαιθρο. Ως θεατρικός συγγραφέας δημιούργησε έξοχους δραματικούς χαρακτήρες, ιδίως γυναικών. Το έργο του διακρίνεται για τον υψηλό λυρισμό του, την τρυφερή ερωτική διάθεση και την έντονη μελαγχολία που αποπνέει. Έργα του ανέβηκαν πολλές φορές και στα ελληνικά, ενώ η ποίησή του επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τόσο έλληνες όσο και ευρωπαίους λογοτέχνες. Ποιήματά του μετέφρασαν ο Ο. Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, Β. Λαλιώτης κ.ά. Τα πιο δημοφιλή από τα θεατρικά του έργα είναι: «Τα μάγια της πεταλούδας», «Μαριάννα Πινέδα», «Η θαυμαστή μπαλωματού», «Ματωμένος γάμος», «Γέρμα», «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα».Ο Λόρκα εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 38 χρονών, αμέσως μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου, στις 19 Αυγούστου το 1936, κατά πάσαν πιθανότητα από τους φαλαγγίτες του Φράνκο. Ο τραγικός θάνατός του συγκλόνισε την Ευρώπη. Ο Μεχίας, στον οποίο αναφέρεται ο Λόρκα στην ελεγειακού χαρακτήρα ποιητική του σύνθεση Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας (1935), ήταν φίλος του και μεγάλος ταυρομάχος που έχασε τη ζωή του σε ταυρομαχία το 1934. Εκτός από μεγάλος ταυρομάχος ήταν και διανοούμενος με γνήσια καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, στο σπίτι του οποίου συνήθιζαν να συχνάζουν οι σπουδαιότεροι ποιητές της εποχής του.

Το έργο αυτό, σε μετάφραση Ν. Γκάτσου, μελωποιήθηκε από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Βρείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο δωρεάν στην εφαρμογή Read Library. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερες πληροφορίες και βιβλία.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Για να αντιληφθούμε τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα του βιβλίου πρέπει να δούμε και πώς η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΒΙΒΛΙΟ