ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» και «Ο γιος της Μάγισσας» του Ανδρέα Καπανδρέου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν»
«Ο γιος της Μάγισσας»

Παρουσιάζοντας το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου, η φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή αναφέρει για το έργο του πως, από μόνοι τους οι τίτλοι των δύο βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου, θα μπορούσαν εκ πρώτης όψεως να παραπλανήσουν πως πρόκειται για δελεαστικά εύληπτα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας το πρώτο και μεταφυσικού μυστηρίου το δεύτερο.

Ωστόσο, ξεδιπλώνοντας τις σελίδες τους δεν είναι παρά τα αρχικά διηγηματικά κείμενα των αλλόκοτων διηγημάτων ή των αλλόκοτων ιστοριών, καθώς ο ίδιος διαφοροτρόπως τα υποτιτλίζει με τις συνώνυμες διευκρινίσεις της ειδολογικής τους κατάταξης. Και δικαίως, θα έλεγα, αναφέρει η κ. Χατζηπαναγή, τους δανείζουν τους αντίστοιχους φερώνυμους τίτλους, όχι επειδή, απλώς, τα προτάσσει ο συγγραφέας, αλλά γιατί οι δύο αυτές αριστοτεχνικές νουβέλες δίνουν εκ προοιμίου τα καλύτερα διαπιστευτήρια της διηγηματικής του γραφής και μαζί τα μελλοντικά εχέγγυα για τη δημιουργία προσωπικής συγγραφικής ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που εν δυνάμει περιέχει το σπέρμα της ανθοφορίας και ευκαρπίας του είδους, αλλά και προοιωνίζει υποσχετικά τη μετεξέλιξή του σε συνθετότερες και περιπλοκότερες αρχιτεκτονικές δομές μυθιστορηματικής αποτύπωσης.

Η ίδια τα αποκαλεί νουβέλες, κατ’ εξοχήν λόγω των εσωτερικών ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, ήτοι των εγγραφών της έκτυπης αφηγηματικής τους σφραγίδας: την ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική τους πλοκή, τη δράση των προσώπων μέσα από γοργούς ρυθμούς συνεκτικών εναλλασσόμενων δρώμενων προώθησης του μύθου και την αποκρυπτογράφηση των θρυλικών ή ιστορικών πραγματολογικών τους στοιχείων σε ένα στέρεο υπόβαθρο αναφοράς και μέσα από μία παραστατική εικονοπλασία σκηνικής εκτύλιξης ή κινηματογραφικής ροής των επεισοδίων.

Διαβάστε την παρουσίαση της κ. Χατζηπαναγή, για το έργο του Α. Καπανδρέου, στο blog του συγγραφέα: http://andreaskandreou.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html 

Τα ψηφιακά βιβλία διανέμονται από την εφαρμογή Read Library.
Βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα βιβλία και τον συγγραφέα τους στον σύνδεσμο που ακολουθεί, https://www.read-library.com/.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ