ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο ερυθρού οίνου

Στο Οινοποιείο Αης Αμπέλης για το «Όμηρος» από Μαραθεύτικο

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης πίστεψε από νωρίς στη δυναμική του Μαραθεύτικου. Οι πρώτες οινοποιήσεις στην αυτόχθονη ποικιλία ήταν ενθαρρυντικές και στη συνέχεια επένδυσε επαγγελματικά και επιχειρησιακά πάνω της για να φτιάξει «ένα αξιοπρεπές καλό κρασί».

Στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για τα ερυθρά κρασιά από Μαραθεύτικο, ο μονοποικιλιακός «Όμηρος» συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. «Είναι ένα κρασί εξέλιξης» λέει ο οινοποιός και ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Γιώργος Τρυπάτσας. «Ο σημερινός ‘Όμηρος’ διαφέρει από αυτόν πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχει μια σημαντική βελτίωση, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της ευελιξίας που έχουμε ως οινοποιείο με καινούργιες μεθόδους και πρακτικές, βελτιώνοντας την ποιότητά του».

Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο Άης Αμπέλης έχει στραφεί και σε άλλες κυπριακές ποικιλίες, παροπλισμένες μέχρι πρότινος όπως η Μωροκανέλλα, η Πρωμάρα και το Γιαννούδι, συμβαδίζοντας με την οινική τάση που επικρατεί διεθνώς για τις γηγενείς ποικιλίες. Προσαρμοσμένες στο έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, δημιουργούν ξεχωριστά και μοναδικά κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το οινοποιείο διαχειρίζεται 300 δεκάρια με αμπέλια που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μεγαλώνει τον ιδιόκτητο αμπελώνα του, διατηρεί καλή συνεργασία με αμπελουργούς παρέχοντας μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα και η ετήσια παραγωγή έχει ξεπεράσει τις 200.000 φιάλες. Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία ο Γιώργος Τρυπάτσας κρατά την αισιοδοξία του, θεωρεί ότι όλοι οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί έχουν βελτιωθεί αισθητά στην οινοποίηση, αλλά καταληκτικά τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ακόμα πολλή δουλειά για να βελτιώσουμε τον κυπριακό αμπελώνα, εκεί θα είναι το στοίχημα τις επόμενες δεκαετίες».

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ
Καλό Χωριό Ορεινής, επαρχία Λευκωσίας
Τ/ 99835663

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί «Όμηρος» βρίσκουμε σε υπεραγορές, κάβες και στο οινοποιείο Άης Αμπέλης (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Κινηματογραφική αφίσα του σοβιετικού κινηματογράφου πριν από την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού επί Στάλιν. (TASCHEN)

Ματιές στον κόσμο

Μια νέα έκδοση της Taschen συγκεντρώνει πάνω από 250 κινηματογραφικές αφίσες της εποχής που οι καλλιτέχνες του συστήματος ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ