ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά

ΠΗΓΗ: Reuters

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εν μέσω συζητήσεων για το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής.

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους, ενώ η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε την Τετάρτη ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή τους στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.

Η Telegraph ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια συμφωνία δανείου, θα μπορούσε να συναφθεί σύντομα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής για τα Γλυπτά, λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και η βρετανική νομοθεσία το εμπόδιζε από το να διαλύσει τη συλλογή του.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά το αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών ήταν σε εξέλιξη. «Δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο. Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και απόλυτο σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους αυτού του θέματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε.

Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα-1

Bloomberg: Λονδίνο και Αθήνα «κοντά σε συμφωνία»

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, έγραψε χθες Τρίτη το Bloomberg σε άρθρο υπό τον τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Επικαλούμενοι πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συντάκτες του Bloomberg υποστηρίζουν ότι με βάση την υπό διαμόρφωση συμφωνία που όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί, κάποια από τα Μάρμαρα θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής.

Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαιτέρως περίπλοκα ως διαδικασία είναι και τα logistics της μετακίνησης των Γλυπτών από τη μια χώρα στην άλλη.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού ιδιώτη Λέοναρντ Στερν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, το σύνολο της συγκεκριμένης συλλογής με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες θα εκτίθεται στο ΜΕΤ, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, έως το 2033 και εν συνεχεία, από την 1η Ιανουαρίου του 2034 και ανά πενταετία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 15 κάθε φορά αρχαιότητες που θα τις βλέπουμε στα ελληνικά μουσεία.

Οι συντάκτες του Bloomberg υπογραμμίζουν, ωστόσο, στο άρθρο τους και το «προηγούμενο» της πρόσφατης ελληνο-ιταλικής συμφωνίας που οδήγησε στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η διάψευση του υπ. Πολιτισμού

«Έχουμε πει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ