ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρωινή συνάντηση στη Χώρα στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Προσκλήθηκαν και παρευρεθήκαν εκπρόσωποι από όλους τους χώρους των ΜΜΕ τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με αφορμή την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε μια ευχάριστη πρωινή συνάντηση στη Χώρα στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προσκλήθηκαν και παρευρεθήκαν εκπρόσωποι από όλους τους χώρους των ΜΜΕ τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με αφορμή την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Οι επιμελητές της έκθεσης ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στη Χώρα του Κισσονέργη, αποκαλύπτοντας αθέατες πτυχές τόσο ως προς το σκεπτικό όσο και ως προς την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τους σκοπούς και τις ανάγκες της έκθεσης.

Εκ μέρους της Διευθύντριας του Μουσείου Δήμητρας Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, η Υποδιευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και άνοιξε την εκδήλωση απευθύνοντας ευχαριστίες στους επιμελητές της έκθεσης αλλά και σε όσους συνέβαλαν στον εμπλουτισμό και στην υλοποίησή της.

Η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, «επανασύστησε» στους προσκεκλημένους τον σπουδαίο Λευκωσιάτη ζωγράφο Ιωάννη Κισσονέργη, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του. Στη συνέχεια, η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, αποκάλυψε πώς το σκεπτικό της έκθεσης είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται από το 2020, όταν το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο ολοκλήρωσε και κατέθεσε το πενταετές πρόγραμμά του, έχοντας ως στόχο την προβολή της μακραίωνης ιστορίας της πρωτεύουσας και της βιωματικής εμπλοκής του κοινού με αυτήν μέσα από ποικίλα, εναλλακτικά και διαδραστικά επίπεδα επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του Μουσείου προέβλεπε επίσης παράλληλες δράσεις και συνεργασίες με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Με αφετηρία, λοιπόν, το έργο του Κισσονέργη Άποψη της Λευκωσίας με τον Πενταδάκτυλο στο Βάθος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και μια σειρά από πίνακες –λάδια και ακουαρέλες– του Κισσονέργη, τα οποία δόθηκαν υπό μορφή μακροχρόνιου δανείου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τους κληρονόμους του καλλιτέχνη, οι δύο επιμελήτριες άρχισαν να συνθέτουν τα πρώτα κομμάτια του παζλ για την πραγμάτωση του μεγαλεπήβολου αυτού εγχειρήματος. Στην πορεία προς την υλοποίηση, εντοπίστηκαν αρκετά έργα του Κισσονέργη που απεικόνιζαν όψεις της Λευκωσίας από οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές. Δρόμοι, μνημεία και χώροι της Λευκωσίας από τις ελεύθερες και από τις κατεχόμενες περιοχές που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου.

Ο Χρυσόστομος Σακαλλής, Βοηθός Επιμελητής της έκθεσης και Υπεύθυνος Καταγραφής Συλλογών του Μουσείου, αναφέρθηκε στο γεγονός πως όλη η έρευνα επεκτάθηκε και με άλλους τρόπους, όπως με περιηγήσεις μελών της ομάδας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και της Λεβέντειου Πινακοθήκης τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, με σκοπό να εντοπιστούν τα σημεία τα οποία απαθανάτισε ο Κισσονέργης. Οι περιηγήσεις αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στην τεκμηρίωση και σχεδόν στην πλήρη ταύτιση του κάθε έργου με την αντίστοιχη άποψη της πόλης. Έτσι, στην έκθεση παρουσιάζονται και πρόσφατες φωτογραφίες από τη Λευκωσία του σήμερα που ξεδιπλώνουν την εξέλιξη της πόλης σε σχέση με την εποχή που την περιδιάβαινε και την έζησε ο καλλιτέχνης.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, η οποία χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: τις γενικές όψεις, τους δρόμους και τα μνημεία της πόλης. Οι παρευρισκόμενοι βίωσαν μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης διάχυτη ήταν η αίσθηση πως τριγύριζαν στα «καντούνια» της Λευκωσίας όπως ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια και όπως αποτυπώθηκαν από τον ιδιάζοντα χρωστήρα του γενάρχη –θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε– της κυπριακής τοπιογραφίας, του Κισσονέργη.

Ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση της έκθεσης αποτέλεσε η υποστήριξη των Αντώνη Γεωργίου, Ιωάννη Γεωργίου, Μιχάλη Γεωργίου και Μαρίας Μουσκίδη, των εγγονών του μεγάλου δημιουργού. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της οικογένειας της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη, που επέτρεψε στο Μουσείο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τη γλαφυρή πένα της.

Η έκθεση, που έχει επίσημα γίνει ένας από τους πιο πολυσυζητημένους πόλους έλξης για τους καλοκαιρινούς μήνες στην πρωτεύουσα, συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Λευκωσιάτες, ντόπιοι και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν ειδικές ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης το Μουσείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη βραβευμένη έκδοση της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη Χώρα, η παλιά Λευκωσία, η οποία επανεκδόθηκε φέτος. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μουσείου την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στις 19:00.

Σημειώνεται πως για τους μικρούς του φίλους το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, οργανώνουν καλοκαιρινό δημιουργικό σχολείο με τίτλο Τα μυστικά της Χώρας. Ποίκιλες δραστηριότητες που αντλούν την έμπνευσή τους από την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης υπόσχονται να συναρπάσουν του νεαρούς εξερευνητές από τις 27 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2022.

Το κοινό μπορεί ενημερώνεται για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), καθώς και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).

Περισσότερες Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου - 30 Οκτωβρίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Συνεργάτης: Λεβέντειος Πινακοθήκη

Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης

Χορηγός επικοινωνίας: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ