
Kathimerini.gr
Την εκτίμηση ότι Βρετανία και Ελλάδα είναι κοντά σε μια μορφή συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε o ηθοποιός, παρουσιαστής, συγγραφέας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Parthenon Project, Στίβεν Φράι. Μιλώντας στην 29η Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, που διεξάγεται στο Λαγονήσι, αναφέρθηκε στη βασική διαφορά που φέρεται να διέπει πλέον την ελληνοβρετανική συνεννόηση για τη διευθέτηση του διαχρονικού ζητήματος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών: «Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να πει ότι θα έχει δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα, όμως η Ελλάδα επιθυμεί να πει “όχι, είναι δικά μας, αφαιρέθηκαν από την Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν εδώ”. Ολα έγκεινται στην έννοια της εμπιστοσύνης. Το τάιμινγκ είναι κατάλληλο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά και είναι υπέροχο που υπάρχουν τόσοι υποστηρικτές. Νομίζω ότι είμαστε πραγματικά κοντά».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Μελίσα Λέφας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Parthenon Project, τόνισε ότι «υπάρχει η βούληση να έρθει στο τραπέζι μια συμφωνία», σχολιάζοντας πως αποτελεί «τεράστια ευκαιρία να γίνει κάτι τόσο θετικό το οποίο θα στέλνει παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας με οφέλη για τις επόμενες γενιές». Η ίδια επισήμανε ότι το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και σημείωσε ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ελληνική γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου οι Βρετανοί θα μπορούν να απολαμβάνουν ελληνικά εκθέματα.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Εχουμε τώρα μια κυβέρνηση στη Βρετανία η οποία δεν θέλει να μιλάει για το θέμα δημόσια, αλλά τουλάχιστον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στις συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου για μια συμφωνία με την Ελλάδα», σημείωσε μιλώντας στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου το έτερο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Parthenon Project, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, λόρδος Εντ Βέιζι.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρυτής και επικεφαλής των Doughty Street Chambers, KC, Τζέφρι Ρόμπερτσον, εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση ότι αυτά αφαιρέθηκαν από την τοποθεσία τους μέσω εκτεταμένης δωροδοκίας από τον Ελγιν προς τους στρατιωτικούς και δικαστικούς Οθωμανούς αξιωματούχους στην Αθήνα.
«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει. Η αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν από τη διαφθορά, ακόμη κι αν απαιτεί δύο αιώνες, παραμένει σημαντική – εξάλλου η διαφθορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, προσθέτοντας: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου και το ερώτημα είναι: πού μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα; Προφανώς, κάτω από τον γαλάζιο αττικό ουρανό στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει αμοιβαία επωφελείς πολιτιστικές ανταλλαγές και θα μας θυμίζει την απαρχή της δημοκρατίας, καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που αντιστάθηκαν στους ναζί από την αρχή».