ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η φύση μπορεί να είναι ο καλύτερος γιατρός

Ο Ευγένιος Κίτσιος, ένας νεαρός φωτογράφος, θέλει με τη δουλειά του να πυροδοτεί συναισθήματα γαλήνης και χαράς

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Ευγένιος Κίτσιος είναι 26 χρονών και ήδη είναι ένας αναγνωρισμένος φωτογράφος με πολλά διεθνή βραβεία. Το πεδίο φωτογραφικής δράσης του είναι η φύση και τα οικολογικά θέματα, για τα οποία τρέφει απεριόριστη αγάπη και σεβασμό. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν το μεγαλείο της φύσης και δείχνουν το απεριόριστο του περιβάλλοντος, «συλλαμβάνουν» την ελευθερία των έμβιων όντων και δημιουργούν εικόνες και συνειρμούς στους θεατές.

Με αφορμή την υπαίθρια έκθεση «Αbove & Beyond: the elegance of Mother Nature» στον εξωτερικό χώρο του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, από τέλος Νοεμβρίου 2018, συζητήσαμε μαζί του για τη φωτογραφία και τους στόχους αυτής της υπαίθριας έκθεσης. Μέσα από τις απαντήσεις του Ευγένιου φαίνεται ξεκάθαρα η αγάπη του για το είδος της φωτογραφίας που έχει επιλέξει να υπηρετήσει, αλλά και ο απέραντος σεβασμός του στο περιβάλλον και στη φύση. Η ευγένεια του λόγου του φωτογράφου αντικατοπτρίζεται στη δουλειά του. Αναζητεί απαντήσεις και επιδιώκει την πυροδότηση συναισθημάτων, «συλλαμβάνει» στιγμές της φύσης, θέλοντας να δείξει τη μαγεία μιας εικόνας και το πώς αυτή μπορεί να απελευθερώσει και να χαροποιήσει τον άνθρωπο.

Τα εντυπωσιακά ενσταντανέ του Ευγένιου και ο απαλός τρόπος φωτογραφικής αποτύπωσης της φύσης γίνονται, μεταξύ άλλων, και υπενθύμιση του τι η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού. Για να επιτύχουμε σεβασμό στο περιβάλλον και στα έμβια όντα θα πρέπει να υπάρχει παιδεία και αυτή θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία, λέει ο Ευγένιος. Όσο για την έκθεση στο Ογκολογικό Κέντρο σημειώνει: «Ελπίζω, επίσης, ότι οι ασθενείς στο νοσοκομείο θα βιώσουν συναισθήματα χαράς και θαυμασμού, όταν θα βλέπουν τις φωτογραφίες μου, ας ανάψουν αυτές ένα φως στους ανθρώπους που για τις μάχες που παλεύουν.»

–Πώς εκφράζεται η αλληλεγγύη του καλλιτέχνη Ευγένιου Κίτσιου με αυτή τη θεματική του The Wall Gallery;

–Η αποστολή τουThe Wall Gallery είναι να χρησιμοποιήσει την τέχνη, θέλοντας να δημιουργήσει ένα θεραπευτικό περιβάλλον για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την προσέγγιση, ότι δηλαδή η τέχνη μπορεί να το πετύχει. Είναι στόχος μου να πυροδοτηθεί μία συναισθηματική «αντίδραση», όταν κάποιος αντικρίζει τη δουλειά μου. Ελπίζω, επίσης, ότι οι ασθενείς στο νοσοκομείο θα βιώσουν συναισθήματα χαράς και θαυμασμού, όταν θα βλέπουν τις φωτογραφίες μου, ας ανάψουν αυτές ένα φως στους ανθρώπους που για τις μάχες που παλεύουν.

–Έχεις διακριθεί με το βραβείο Sony World Photography Awards 2017, είναι μία δέσμευση για το μέλλον;

–Έχοντας λάβει αυτό το βραβείο από τα Sony World Photography Awards ήταν σίγουρα μία σημαντική επιτυχία για εμένα. Ήταν άλλωστε όνειρό μου να κερδίσω έναν διεθνή διαγωνισμό με φωτογραφίας από τη φύση. Και σκοπεύω να το πετύχω ξανά και στο μέλλον!

–Φωτογραφίζοντας τη φύση και τα έμβια όντα της, υπήρξαν στιγμές που εκνευρίστηκες ή στεναχωρήθηκες για την ανθρώπινη επιπολαιότητα;

–Ναι, πολλές φορές. Για παράδειγμα, όταν φωτογραφίζω φυσικά τοπία ή την πανίδα σε κάποιο μέρος, έχω παρατηρήσει ανθρώπους που απλώς βγάζουν μερικές σέλφι για να μοιραστούν με άλλους στα κοινωνικά τους δίκτυα και αμέσως φεύγουν… χωρίς να έχουν ζήσει πλήρως τη μαγεία της στιγμής και την ομορφιά του τοπίου. Επίσης, με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι δείχνουν να μη σέβονται τη φύση, αφήνοντας απορρίμματα για παράδειγμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν οι άνθρωποι αφεθούν ενόσω βρίσκονται στη φύση και για μια στιγμή δεν σκεφτούν τίποτε άλλο που συμβαίνει στη ζωή τους, θα έφευγαν με πολλά και διαφορετικά θετικά συναισθήματα, όπως είναι η χαρά, η ηρεμία κτλ.

–Η κύρια θεματική σου είναι η φύση, υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θα σε ενδιέφερε να φωτογραφήσεις;

–Προς το παρόν η φύση είναι το μοναδικό φωτογραφικό θέμα που με ενδιαφέρει.

–Τι σε τράβηξε σε αυτή τη θεματική;

–Η ομορφιά της και ο τρόπος που το οικοσύστημα δουλεύει. Κάθε φυτό ή ζώο που είναι μέρος αυτούς του συστήματος έχει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο και αυτό νομίζω είναι εντυπωσιακό. Με ενδιαφέρει επίσης το πώς κάποια ζώα αλληλεπιδρούν και το ποιες συμπεριφορές αναπτύσσουν. Εννοείται ότι κάποια ζώα και φυτά έχουν όμορφα χαρακτηριστικά, ακόμα και τα μικρότερα. Για παράδειγμα τα φτερά μιας μικροσκοπικής πεταλούδας μπορεί να έχουν τόσο πανέμορφα σχέδια, που είναι απόλαυση να τα βλέπει κάποιος.

–Μια εικόνα χίλιες λέξεις, φαντάζομαι και εκατομμύρια συναισθήματα; Αυτός δεν είναι και ο στόχος σου;

–Οπωσδήποτε. Πάντοτε στοχεύω στο να πυροδοτήσω συναισθήματα στον θεατή της δουλειάς μου. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται, κληρονομείται, αν θες, ένας δεσμός με τον φυσικό μας κόσμο και κατ’ αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι ίσως δουν και νοιαστούν περισσότερο για την ομορφιά του πλανήτη μας.

–Ποια είναι η σχέση σου με τον χρόνο και τη φύση ως φωτογράφος;

–Όταν βρίσκομαι στη φύση, το στοιχείο χρόνος μοιάζει να ξεθωριάζει. Στην εποχή που ζούμε είμαστε τόσο επικεντρωμένοι καθημερινά στον χρόνο. Πραγματικά πιστεύω ότι όσο βρίσκομαι μέσα στη φύση και τη γνωρίζω είναι ένας υγιής και φυσικός τρόπος τα σώματά μας, αλλά και το μυαλό μας, να χαλαρώσει και να επιστρέψει στην «αλήθεια», στην πραγματικότητα.

–Έχεις σκεφτεί αν θα ήθελες να κάνεις κάτι άλλο καλλιτεχνικά;

–Εκτός από τη φωτογραφία, έχω μεγάλο πάθος για το πιάνο και τη σύνθεση δικών μου τραγουδιών. Μάλιστα, τώρα τελευταία σκέφτομαι να ηχογραφήσω και ένα άλμπουμ, ακόμα όμως το επεξεργάζομαι.

–Ιδανικά, τι θα ήθελες για το φωτογραφικό σου μέλλον;

–Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να ευχαριστιέμαι φωτογραφίζοντας τη φύση και τα πλάσματά της. Ένα από τα όνειρά μου, βέβαια, είναι όπως είπα και πριν να κερδίσω σε ένα μεγάλο διεθνή διαγωνισμό. Φυσικά, ακόμη υπάρχουν πολλά είδη ζώων, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές που θέλω να φωτογραφήσω. Πάντοτε, έχω έναν στόχο να κυνηγήσω.

Να ευαισθητοποιηθούν από νωρίς τα παιδιά

–Ποιο στοιχείο της φύσης στην Κύπρο σου κινεί το ενδιαφέρον για να το φωτογραφήσεις;

–Α! Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση. Οπωσδήποτε αγαπώ τις ακτές και τη θάλασσα της Πάφου. Όμως, είμαι μεγάλος λάτρης και του Τροόδους. Έχω την αίσθηση ότι και οι δύο αυτές περιοχές είναι πολύ γαλήνιες.

–Μπορούμε όλοι να γίνουμε φωτογράφοι σήμερα και «εκθέτουμε» και στο instagram… ποια είναι η άποψή σου;

–Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν μου αρέσει. Αισθάνομαι ότι τα κοινωνικά δίκτυα αφαίρεσαν την τέχνη από τη φωτογραφία. Μοιάζει όλα να γίνονται για τα like και τις κοινοποιήσεις, και λιγότερο για την τέχνη και τα συναισθήματα. Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι στους οποίους αρέσει μια φωτογραφία σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο πραγματικά αφιερώνουν χρόνο να τη «δουν» και να αφήσουν τα συναισθήματα να τους κυριεύσουν. Επίσης, πολλοί από τους «μεγάλους» λογαριασμούς «κλέβουν» όμορφες φωτογραφίες από καλλιτέχνες και τις μοιράζονται μέσω των λογαριασμών τους, αυξάνοντας τους δικούς τους ακόλουθους ολοένα και περισσότερο. Αρχίζουν να έχουν τόσους πολλούς ακόλουθους και ξεκινούν το παιχνίδι της διαφήμισης προϊόντων. Δεν μου αρέσει καθόλου όταν κάποιοι χρησιμοποιούν τη δουλειά πραγματικών καλλιτεχνών για να κερδίζουν εκείνοι.

–Πιστεύεις ότι έχουμε αναπτύξει ως κοινωνία τα σωστά περιβαλλοντικά αντανακλαστικά;

–Υπάρχει ακόμη τόση πολλή μόλυνση, αλόγιστη εκμετάλλευση και καταστροφή φυσικών οικότοπων. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να πολεμήσουν εναντίον όλων αυτών των άσχημων καταστάσεων. Η λύση, νομίζω, βρίσκεται στην εκπαίδευση των ανθρώπων από μικρή ηλικία. Πιστεύω ότι αν καταφέρναμε να ενσωματώσουμε προγράμματα διδασκαλίας εκτός των σχολικών τάξεων στα δημοτικά σχολεία και να φέρουμε πίσω στις τάξεις τη φύση, τα παιδιά θα ανέπτυσσαν την αγάπη για τη φύση σε νεαρή ηλικία, κάτι που θα τα έκανε να σέβονται περισσότερο το περιβάλλον, αλλά και να λαμβάνουν υπεύθυνες περιβαλλοντικές αποφάσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

«The Wall Gallery»

Η υπαίθρια έκθεση «The Wall Gallery» έχει ήδη μετατρέψει τον εξωτερικό χώρο του θεραπευτικού κέντρου σε μόνιμο εικαστικό χώρο με έργα καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον καρκίνο, δίνοντας χώρο στους εικαστικούς να εκφράσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη και να προσφέρουν ηθική στήριξη μέσω της τέχνης. Ο Ευγένιος Κίτσιος είναι ο δεύτερος καλλιτέχνης που συμμετέχει σε αυτή τη δράση. Το «The Wall Gallery» είναι το αποτέλεσμα έρευνας η οποία διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ABR – Alternative Brains Rule, με την ευγενή και διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, ως απάντηση στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας διαμονής των ασθενών του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X