ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπομπ Ντίλαν με μήνυμά του ευχαρίστησε για το Βραβείο Νόμπελ

Δεν παρευρέθηκε στην Τελετή απονομής, αλλά «το πνεύμα μου είναι μαζί σας», δήλωσε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απονεμήθηκαν στη Στοκχόλμη τα Νόμπελ των επιστημονικών κλάδων, της λογοτεχνίας και της οικονομίας, μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο και το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Μπομπ Ντίλαν τελικά δεν παρευρέθηκε στη Στοκχόλμη για να παραστεί στην τελετή απονομης των Βραβείων Νόμπελ. Ωστόσο, με μήνυνμά του, που ανέγνωσε η Αζίτα Ράζι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σουηδία, ευχαρίστησε τη Σουηδική Ακαδημία για την τιμή που του έγινε.

Στο μήνυμά του ο μουσικός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά σας παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το πνεύμα μου είναι μαζί σας και ότι νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο» και πρόσθεσε «Αν κάποιος μου είχε πει ότι είχα την παραμικρότερη πιθανότητα να κερδίσω το βραβείο Νόμπελ, θα είχα πιστέψει ότι έχω τόσες πιθανότητες όσες να βρεθώ στο φεγγάρι». Ο Μπομπ Ντίλαν σημείωσε πως δεν μπορούσε ποτέ να καταλάβει αν τα τραγούδια του είναι ή όχι λογοτεχνία και από πολύ μικρός διάβασε και απορρόφησε τα έργα προηγούμενων κατόχων του βραβείου, όπως του Κίπλινγκ, του Σω, του Μανν, του Χέμινγουέι και άλλων.

Η Πάτι Σμιθ συγκίνησε το κοινό ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του, το «A Hard Rain's A-Gonna Fall» ώστε να καλυφθεί το κενό. Συγκινημένη, η τραγουδίστρια διέκοψε προς στιγμή την ερμηνεία της, (δείτε στο 2.23 του βίντεο) σαν να είχε ξεχάσει τα λόγια της, προτού ζητήσει συγγνώμη και ξεκινήσει εκ νέου, με την ενθάρρυνση των περίπου 1.500 προσκεκλημένων που τη χειροκροτούσαν θερμά.


Οι φετινές βραβεύσεις

Στο Konserthuset, την Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, όπου το Ίδρυμα Νόμπελ διοργανώνει κάθε χρόνο την τελετή απονομής, οι 9 βραβευθέντες που παρέστησαν παρέλαβαν από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο 16ο της Σουηδίας ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Τούλες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή. Τον ακολούθησαν οι Ντάνκαν Χολντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς, συμπρατριώτες του και επίσης βραβευθέντες.

Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Σοβάζ, ο Βρετανός Φρέιζερ Στόνταρτ και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Φερίνγκα, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας, παρέλαβαν κατόπιν τα βραβεία τους, ενώ τους ακολούθησε ο Γιαπωνέζος Γιοσινόρι Οσούμι, για το Νόμπελ Ιατρικής.

Ο Αμερικανοβρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χολμστρεμ παρέλαβαν το Νόμπελ Οικονομίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Σουηδίας. Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος, κάθε βραβείο Νόμπελ ισοδυναμεί και με μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 824.000 ευρώ), που δίνεται σε καθέναν από τους βραβευθέντες. Το πιο περίβλεπτο από τα βραβεία, το Νόμπελ Ειρήνης, είναι το μοναδικό που απονέμεται σε τελετή στο Όσλο έπειτα από επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ.
Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση