ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«CretanSmash»: Nέος δίσκος από τους Balothizer

Η πανκ μπάντα κυκλοφορεί τη δουλειά της από την κυπριακή Louvana Records με έξι ολοκαίνουργια κομμάτια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο ήχος που τα «σπάει» από τους Balothizer βαπτιστεί από την κρητική παράδοση, αλλά δεν ακολουθεί μουσικά, παράξενο ή μη οι Balothizer δεν είναι φαμέγιοι της κρητικής μουσικής, αλλά κατά κάποιον δραγάτεςτης, προσπαθώντας να τη δαμάσουν. Ο Γιώργης Ξυλούρης μού είχε πει κάποτε ότι θα χαρακτήριζε τη μουσική του ως «γίτσικη», αν μου επιτρέπεται τη μουσική των Balothizer θα τη χαρακτήριζα «φούρικη», είναι άγρια, και όπως ο πρώτος τους δίσκος «Cretan music from Hell» έδινε το σήμα για μια καυτή και ατίθαση μουσική, ο νέος δίσκος τους «CretanSmash» που κυκλοφορεί από τις 13 Νοεμβρίου, από τη δική μας Louvana Records, συνεχίζει να έχει τον επαναστατικό πανκ μέταλ ήχο.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου το Cretan Smash ανεβάζει το κρητικό πνεύμα σε ένα νέο επίπεδο, η ήδη φλογερή και επαναστατική παραδοσιακή μουσική του νησιού, που εκτελείται με ακατέργαστη και θηριώδη ένταση από το συγκρότημα, έρχεται να συναντήσει τον Greg Saunier από το γνωστό αμερικανικό γκρουπ Deerhoof, ο οποίος ανέλαβε τη μίξη του νέου δίσκου. Το πρωτόγονο ηχητικό αποτέλεσμα του νέου άλμπουμ, θυμίζει  ένα πάντρεμα Ψαραντώνη με πανκ μέταλ μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’80, που γεννήθηκε σε ένα σκοτεινό υπόγειο από τους πιο αντισυμβατικούς μουσικούς.

 Η συνεργασία των Balothizer ήλθε τον Αύγουστο του  2018, κατά τη διάρκεια μιας πρόβα ήχου στο Φεστιβάλ Φέγγαρος, στο οποίο συμμετείχε η μπάντα. Τότε οι Balothizer βρίσκονταν στη διαδικασία προώθησης  του πρώτου τους άλμπουμ «CretanMusicFromHell», που θα κυκλοφορούσε τον Δεκέμβριο του 2018.  Το πανκ ύφος των Balothizer και οι thrashmetal συνθέσεις τους, που ξεχειλίζουν από κρητικούς, επαναστατικούς ήχους, προσέλκυσαν την προσοχή του Greg Saunier, του ντράμερ του συγκροτήματος Deerhoof, ο οποίος προσέγγισε το συγκρότημα και προσφέρθηκε να μιξάρει αυτό που τελικά αποτέλεσε το καινούργιο άλμπουμ των Balothizer, το «Cretan Smash».

 

 Ήδη δύο single

Πριν από την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, οι Balothizer στις 9 Οκτωβρίου μοιράστηκαν με το κοινό το single «Ponente&Levante»Το μεσαιωνικό αυτό τραγούδι που περιγράφει την ιστορία ενός μοναχικού ιππότη που ταξιδεύει από τη δύση  προς την ανατολή, με μόνη συντροφιά ένα σπαθί και ένα πουγκί χρήματα στέλνει ένα ηχηρό  και διαχρονικό μήνυμα για τη φρίκη των υλιστικών κοινωνιών και της πολιτικής. Και στις 23 Οκτωβρίου το «Jegaman», ένα δεύτερο single. Η ιδιαιτερότητα αυτού του κομματιού βασίζεται στη σύζευξη δύο μελωδιών που γράφτηκαν από έναν Κρητικό ψαρά, γνωστό ως «Τζέγκας», που έφτασε στο νησί της Κρήτης από την Πελοπόννησο. Χωρίς να είναι ντόπιος, κατάφερε να γράψει μερικά από τα πιο θρυλικά τραγούδια του νησιού, αποδεικνύοντας το πάθος του για την κρητική μουσική. Οι Balothizer δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι «Aleppo». Οι στίχοι του προέρχονται από ένα πολυαγαπημένο κρητικό τραγούδι, γνωστό ως «Χαλεπιανός Μανές». Η μελωδία του τραγουδιού είναι μια παραδοσιακή μελωδία, η οποία  όπως αμέτρητες παραδόσεις από την ευρύτερη περιοχή, συναντάται από τη σύγχρονη Ελλάδα έως και τη σύγχρονη Συρία. Το κομμάτι παρουσιάζει την κοινή χρήση του παραδοσιακού χορού που είναι γνωστός ως «Qadukka Al Mayyas» στα αραβικά, «Ada Sahilleri» στα τουρκικά και «Μάτια μου / Σαν πας στα ξένα» στα ελληνικά.

 

 Πώς έγινε ο δίσκος

Οι Balothizer εξηγούν τη σύλληψη του CretanSmash: «Το νέο άλμπουμ αποτελεί μια συλλογή από αυτά που εμείς θεωρούμε ως αξιοσημείωτα κρητικά παραδοσιακά τραγούδια, είτε για τις μελωδίες, τα ιστορικά και περιφερειακά ιδιώματα, τους ισχυρούς στίχους, τους ρυθμούς, τα μοτίβα ή τους χορούς. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορές από το πρώτο άλμπουμ. Αντί για τον παραδοσιακό ήχο του ακουστικού κρητικού λαούτου, χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρικό λαούτο (που κατασκευάστηκε από τον Ozan Özdemir, έναν λαουτιέρη με έδρα τη Σμύρνη, γνωστό για την κατασκευή ηλεκτρικών παραδοσιακών οργάνων, δίνοντας έναν πιο ψυχεδελικό και πιο βαρύ ήχο. Αυτό έχει επιπτώσεις στους υπόλοιπους μουσικούς της μπάντας, γι'αυτό καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε ένα διπλοπέταλες μπότες, πιο βαριές παραμορφώσεις στο μπάσο, περισσότερες κραυγές και αναφορές στη metal από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τη δεκαετία του '90. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τις παραδοσιακές φόρμες μελωδίας. Επιπλέον, οι συνεργασίες στο άλμπουμ οδηγούν πραγματικά το ‘CretanSmash’ σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Ο Greg  έβαλε τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα σκληρό και έντονα βαθύ και ευρύχωρο ηχητικό τοπίο και ο Στρατής Σκαράκης - ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς κρητικούς βιολιστές και ντόπιος του νησιού – στόλισε τα κομμάτια «Jegaman» και «Anathema» με μουσικά χαρακτηριστικά από το χωριό του, την Κίσσαμο. Μόλις ακούσαμε την τελική μορφή του άλμπουμ, το "CretanSmash" φάνηκε ο καταλληλότερος τίτλος.


Οι Balothizer

Οι Balothizer δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο στα τέλη του 2016 από τον τραγουδιστή/μπασίστα Παύλο Μαυροματάκη«Pav Mav» (γνωστός από τα συγκροτήματα Electric Litany και The Turbans), ο ντράμερ Steven L Payne «SteveBongo» (μέλος των συγκροτημάτων Electric Cartel και Jools Holland & José Feliciano) και ο λαουτίστας Νίκος Ζιάρκας (The on Cross). Στην Κύπρο έπαιξαν για πρώτη φορά το 2018 στο Φεστιβάλ Φέγγαρος. Οι επιρροές τους είναι ό,τι μουσική έχουν ακούσει και οι τρεις τους, με κυριότερη αναφορά να είναι η κρητική, που όπως είπαν σε συνέντευξή τους στην «Κ» έχει κάτι παραπάνω από ροκ που δεν χωράει σε λίγες λέξεις. Όσο για το ποιο είναι το κοινό τους είχαν πει στην «Κ»: «Έχει απ’ όλους. Από αυτούς που ξέρουν και τους αρέσει η κρητική μουσική, από πάνκιδες και μεταλάδες, μέχρι και κόσμο που δεν ξέρουμε. Δεν προσβλέπουμε σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, η μουσική μας είναι για όλους τους ανθρώπους».

 Οι Balothizer λένε πως δεν έχουν σκοπό να διασκευάσουν παραδοσιακές μελωδίες σε metal μουσική «Αντιθέτως, εντοπίζουμε πολλά στοιχεία στην κρητική μουσική που μας θυμίζουν τον thrash και πανκ ήχο της δεκαετίας του ’80... κάπως έτσι την ακούμε. Αυτή η παραδοσιακή μουσική είναι εθιστική». Ο σχηματισμός των Balothizer φαντάζει σαν μια ευθυγράμμιση των αστεριών στον χώρο και στον χρόνο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Η αρχή της μπάντας γίνεται στο Λονδίνο, όταν η μητροπολιτική πόλη περνούσε από ένα νέο κύμα τζαζ και worldmusic, με μπάντες και εταιρείες προώθησης να αγκαλιάζουν την ηλεκτρονική και τζαζ μουσική αναμεμειγμένη με παραδόσεις πέρα από τον δυτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της ελληνικής ροκ χτύπησε την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη βαλκανική underground σκηνή. Δεν αποτελεί άλλωστε έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα των Balothizer κάνει την παράδοση να συναντά τη metal. Το συγκρότημα έχει παίξει ζωντανά σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρο και Γερμανία.

Αγοράστε / Stream Cretan Smash: https://found.ee/CretanSmash

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές  Αλίκη Χρυσοχού, Άνδρέας Αροδίτης, Ριάνα Αθανασίου.

«ONCE UPON A DREAM»

Τραγούδια και μουσική από τα ωραιότερα έργα της Walt Disney με το Γιώργο Περρή
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ