ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οταν ο Αϊφελ σκάρωνε τον πύργο

Γαλλικό φιλμ εποχής με φόντο το περίφημο αρχιτεκτόνημα

Kathimerini.gr

Του Αιμίλιου Χαρμπή

Αϊφελ ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Μαρτίν Μπουρµπουλόν
Ερμηνείες: Ρομέν Ντουρί, Εμα Μακέι, Αρμάν Μπουλανζέ

Η ταινία που άνοιξε το τελευταίο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραγωγές της χρονιάς, καταφθάνει αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες για να μας συστήσει μια ξεχωριστή ιστορική φιγούρα. Βρισκόμαστε στο 1886 και ο ήδη διάσημος μηχανικός Γουστάβος Αϊφελ (Ρομέν Ντουρί) έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας. Ο ίδιος σκοπεύει να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό του Παρισιού, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση τον πιέζει για την κατασκευή ενός πιο θεαματικού μνημείου με αφορμή την Παγκόσμια Εκθεση του 1889 που θα διεξαχθεί στην πόλη. Η ιδέα ενός πελώριου μεταλλικού πύργου γεννιέται, ενώ ταυτόχρονα στη ζωή του Αϊφελ επιστρέφει ένα παλιό ερωτικό πάθος, το οποίο απειλεί να ανατρέψει τα πάντα.

Ο σκηνοθέτης Μαρτίν Μπουρμπουλόν έχει στη διάθεσή του ένα πράγματι εντυπωσιακό μπάτζετ, απαραίτητο, όπως αποδεικνύεται, προκειμένου να απεικονίσει το Παρίσι –και όχι μόνο– του τέλους του 19ου αιώνα, εποχή γεμάτη συναρπαστικές εξελίξεις, καθώς ο μοντερνισμός εξαπλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της τέχνης. Εκείνος πάντως που κινεί βασικά τα νήματα εδώ είναι ο… έρωτας. Σε εκτεταμένα φλας μπακ παρακολουθούμε τη γνωριμία του Αϊφελ με την Αντριέν (Εμα Μακέι), όταν εκείνος, νεαρός μηχανικός ακόμη, ασχολείται με την κατασκευή μιας γέφυρας στο Μπορντό. Η ακαριαία έλξη των δύο νέων θα διακοπεί με τραυματικό τρόπο· πολλά χρόνια αργότερα εκείνοι θα συναντηθούν ξανά, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, με το πάθος τους ωστόσο να διατηρείται ακέραιο.

Το γαλλικό φιλμ εποχής τηρεί αρκετά πιστά τους ακαδημαϊκούς κώδικες του είδους, δίχως αυτό να είναι απαραίτητα ενοχλητικό. Από την άλλη, η ιδέα πως ένα από τα διασημότερα αρχιτεκτονήματα του κόσμου οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, την ύπαρξή του σε έναν μοιραίο έρωτα, είναι σίγουρα γοητευτική και (εδώ τουλάχιστον) λειτουργεί. Λόγος βέβαια πρέπει να γίνει και για τις ερμηνείες. Ο Ρομέν Ντουρί είναι ως συνήθως στιβαρός και αποτελεσματικός στον ρόλο του Αϊφελ, ενώ εξαιρετικά τα καταφέρνει και η «δίγλωσση» Εμα Μακέι, την οποία γνωρίσαμε στο βρετανικό «Sex Education» του Netflix. «Ο ρόλος αυτός ήταν ένα τεράστιο δώρο, που μάλιστα ήρθε την πλέον κατάλληλη στιγμή: είχα μια τεράστια επιθυμία να παίξω σε γαλλική ταινία. Μεγάλωσα στη Γαλλία, όμως έφυγα στην εφηβεία μου για την Αγγλία, όπου και άρχισα να κάνω θέατρο. Μόλις διάβασα το σενάριο, συνειδητοποίησα πόσο πολύ ήθελα να συμμετάσχω», λέει η ίδια σε συνέντευξή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση