ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ταινιοθήκη κάνει βουτιά στο «άγνωστο» ελβετικό σινεμά

Δέκα συνολικά ταινίες από σημαντικούς δημιουργούς συστήνονται στο ελληνικό κοινό, οι περισσότερες σε πανελλήνια πρεμιέρα

Kathimerini.gr

Οι περισσότεροι Ελληνες, ακόμα και οι σινεφίλ, αν γίνει λόγος για ελβετικό κινηματογράφο μάλλον θα πάρουν απορημένο βλέμμα και θα ρωτήσουν αν μοιάζει με τον γαλλικό ή τον γερμανικό.

Η Ελβετία είναι άλλωστε στο μυαλό μας συνυφασμένη με κάτι το απροσδιόριστα ειδυλλιακό και ανέγγιχτο από τα δράματα και τις ταραχές που συνήθως τροφοδοτούν με θέματα (και) την τέχνη του σινεμά. Αυτή την ιδέα επιχειρεί, με τον τρόπο της, να μας αλλάξει η Ταινιοθήκη, η οποία από σήμερα και μέχρι τις 3/2 παρουσιάζει το διαδικτυακό αφιέρωμα «Νέος ελβετικός κινηματογράφος – Οταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα», μέσα από την πλατφόρμα της, οnline.tainiothiki.gr. Δέκα συνολικά ταινίες (επτά μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ) από σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον κ.ά., συστήνονται στο ελληνικό κοινό, οι περισσότερες σε πανελλήνια πρεμιέρα. Στο επίκεντρο των δημιουργιών που θα παρακολουθήσουμε στο αφιέρωμα βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής Bande à Part, η οποία ιδρύθηκε το 2009 στη Λωζάννη και θεωρείται «υπεύθυνη» για τη σύγχρονη άνθηση του ελβετικού σινεμά, με φιλμ που άφησαν έντονο αποτύπωμα και απέσπασαν πολλά βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας Ελβετών κινηματογραφιστών, παρά τις αισθητικές διαφορές τους, είναι ο συνδυασμός δύο φαινομενικά αντίρροπων στοιχείων: από τη μια, το έντονο ενδιαφέρον και ο προβληματισμός για την κοινωνική ζωή στη χώρα τους και ιδιαίτερα τις περιθωριοποιημένες ομάδες· από την άλλη, ένα «φίλτρο του εξωπραγματικού» που χαρίζει μια ξεχωριστή ποιητικότητα στις ταινίες τους, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στη νουβέλ βαγκ και στο σινεμά του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που τους έχει επηρεάσει φανερά.

Ο επιμελητής του αφιερώματος, Ινγκο Σταρζ, το θέτει ως εξής: «Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κινηματογραφιστές της Bande à Part έδωσαν με τις ταινίες τους μια άλλη οπτική της Ελβετίας, μέσα από μια κριτική ματιά, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα της χώρας, που απέχει πολύ από τις ειδυλλιακές αλπικές εικόνες που όλοι γνωρίζουμε. Οι δουλειές τους απεικονίζουν μια χώρα που δεν αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά μοιάζει σε πολλά σημεία με τους Ευρωπαίους γείτονές της».

Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, θα δούμε: τη σπουδαία Ιζαμπέλ Ιπέρ στον ρόλο μιας μητέρας, η οικογενειακή γαλήνη της οποίας απειλείται όταν ένας νέος αυτοκινητόδρομος περνάει ακριβώς δίπλα από το απομονωμένο σπίτι της, στο «Σπίτι με θέα»· το πολύ διδακτικό ντοκιμαντέρ «Υπόθεση Μπλόχερ», με θέμα τον αμφιλεγόμενο ακροδεξιό ηγέτη Κρίστιαν Μπλόχερ· το αστυνομικό θρίλερ «Συνένοχοι» του Φρεντερίκ Μερμού. Ολες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους και εισιτήριο 3 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πιο οικονομικά πακέτα για συνολική θέαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση