ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:13
 

Στο «Woman at War » το βραβείο κινηματογράφου LUX

Το βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το βραβείο κινηματογράφου Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε η ταινία «Woman at War», συμπαραγωγής Ισλανδίας, Γαλλίας, Ουκρανίας σε σκηνοθεσία του Benedict Erligsson όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο κ. Ταγιάνι είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο απονέμει για 12η χρονιά με μεγάλη περηφάνια το Βραβείο Lux. Σημείωσε την καθολικότητα των ανθρώπινων αξιών που εκφράζει το εν λόγω Βραβείο. Μάλιστα, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι το να επιλέξουν τον νικητή ήταν πολύ δύσκολο, φέτος ιδιαιτέρως, ακριβώς επειδή και οι τρεις φιναλίστ ταινίες ήταν πολύ επίκαιρες, αφού αντιμετωπίζουν βασικά θέματα για την Ευρώπη, όπως ο εθνικισμός, η μετανάστευση και το περιβάλλον.

Ανακοινώνοντας το όνομα της νικήτριας ταινίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και αφού συνεχάρη τις τρεις ταινίες και αναφέρθηκε στη σημασία το βραβείου LUX στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, της δημιουργικής βιομηχανίας και της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας και όπως είπε φέτος λόγω των θεματικών που αναπτύχθηκαν που είναι επίκαιρες και προκλήσεις για την Ευρώπη.

 Τη δεύτερη θέση έλαβε η ταινία «Styx» του αυστριακού Wolfgang Fischer και την τρίτη θέση πήρε η ταινία «Τhe Other Side of Everything» της Mila Turajlic από τη Σερβία.

Οι ταινίες

Η ταινία «Druga strana svega» / «The Other Side of Everything» ήταν συμπαραγωγή Σερβίας, Γαλλίας και Κατάρ σε σκηνοθεσία της Mila Turajlic. Η ταινία είναι ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ που αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και κατά του εθνικισμού, μέσω της προσωπικής εμπλοκής της μητέρας της σκηνοθέτριας Sbrijanka Turajlic. Στην ταινία, που είναι γεμάτη συμβολισμούς παρουσιάζεται το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία, με εμβληματική εικόνα τη Sbrijanka, μιας ακτιβίστριας σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

 

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Benedikt Erlingsson .


Το «Woman at War» του Ισλανδού σκηνοθέτη Benedikt Erlingsson είναι μία καταγγελτική ταινία για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ταινία δείχνει τον αγώνα μιας τολμηρής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, η οποία ζει διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής και ως παθιασμένη ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία. Η επιλογή της είναι ένας αγώνας για τον κόσμο, για να σωθεί ο κόσμος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


Το «Styx» από τον Αυστριακό σκηνοθέτη Wolfgang Fischer, ενώ μοιάζει να είναι ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αριστοτεχνική αλληγορία για το μεταναστευτικό. Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή της στέλνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται; Οι αργοί διάλογοι, οι δύσκολες επιλογές καθηλώνουν τον θεατή και τον βάζουν στη δύσκολη θέση.

Οι ταινίες κυκλοφόρησαν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και προβλήθηκαν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προηγούμενοι νικητές

Οι 11 προηγούμενοι νικητές του κινηματογραφικού βραβείου LUX είναι:
Sami Blood της Amanda Kernell (2017),
Toni Erdmann της Maren Ade (2016),
Mustang της Deniz Gamze Ergven (2015),
Ida του Pawel Pawlikowski (2014),
The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013),
Io sono Li του Andrea Segre (2012),
Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Gudiguian (2011),
Die Fremde του Feo Aladag (2010),
Welcome του Philippe Lioret (2009),
Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008),
Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).

Το Βραβείο Lux

Το Βραβείο Lux για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο καθιερώθηκε το 2007 και δημιουργήθηκε από τη Βελγίδα Ζοκλίν Κόστερ και απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός του βραβείου είναι να διαφωτίσει την κοινή γνώμη γύρω από το θέμα της ένταξης στην Ευρώπη και να καταστήσει πιο εύκολη τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών εντός της Ε.Ε.
Τη νικήτρια ταινία ψηφίζουν τα 785 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιες για βράβευση ταινίες είναι τρεις και τα μέλη του Κοινοβουλίου λαμβάνουν μέρος σε ειδική ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του διαδικτυακού τόπου του Κοινοβουλίου. Η ταινία που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων είναι η νικήτρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

X