ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H παράσταση «Φοίνιξ» στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Η θεατρική ομάδα enacttheatre ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών πέρα απο εκεί που φτάνει το μάτι σας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αυτή τη φορά το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αυλή του, ανοίγει και την ταράτσα του κτηρίου της στη θεατρική ομάδα enacttheatre, με την ανατρεπτική παράσταση «Φοίνιξ», μια σύλληψη της Έλενας Καλλινίκου και της Μαρίνας Μακρή,. Σε συνεργασία, λοιπόν, με την Αντρούλα Καφά στη μουσική, η παράσταση «Φοίνιξ» στοχεύει να ενεργοποιήσει τη φαντασία, τον χώρο και την παρουσία του κάθε συμμετέχοντα στο τώρα και εδώ, ζωντανεύοντας το κτήριο του Πολιτιστικού, παράλληλα με την υπόλοιπη πόλη, λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας και της ζωής που το περιβάλλει. Η οροφή θα λειτουργεί ως ένα είδος παρατηρητηρίου και τα κείμενα θα περιγράφουν εκτενώς τα όσα φαίνονται (ουρανό, ήλιο, σύννεφα, πουλιά, εκκλησίες, σημαίες, βουνά, ντεπόζιτα κ.ά.).

Η Μαρίνα και η Έλενα δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πολλά για την παράστασή τους, όχι γιατί είναι μυστικοπαθείς, αλλά γιατί ξέρουν ότι η μαγεία στα πράγματα καμιά φορά βρίσκεται στα μυστικά συστατικά. Μού είπαν, λοιπόν, για την παράστασή τους:

Στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου καλούμε τον κάθε συμμετέχοντα να παρατηρήσει. Ο στόχος μας είναι να «σκηνοθετήσουμε» μια στιγμή. Σε εισαγωγικά το «να σκηνοθετήσουμε» γιατι η θέα, η οποία θα εχει τον κύριο ρόλο, ειναι αυτοσκηνοθετούμενη. Έτσι με λίγα λόγια ας πούμε ότι έχουμε φτιάξει μια συνθήκη, μια στιγμή που καλεί τον θεατή να είναι παρών.

και η θέα τι ρόλο παίζει στην παράσταση σας;
Μα είναι ο πρωταγωνιστής.

τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει η ταράτσα ενός κτηρίου;
Πάντα η ταράτσα ενός κτηρίου έχει ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις απο ψηλά τα πράγματα. Έχεις μια απόσταση απ' όλα. Για λίγη ώρα αποστασιοποιείσαι και για λίγη ώρα η αντίληψή σου, η η οπτική σου για τα πράγματα κάπως μεταλλάσεται.

και γιατί φοίνιξ;
ο τίτλος μας αναφέρεται σε τρία φοινικόδεντρα του γένους Phoenix που φαίνονται πολύ χαρακτηριστικά από την οροφή.

Για τη μουσική της Αντρουλας Καφά τι θα μού πείτε;
Δεν θα σου πουμε πολλα πραγματα για τη μουσικη της Αντρούλας, είναι κάτι που αξίζει να βιώσει κάποιος ζωντανά. Με το δρώμενό μας συνδέεται ως ένα έντονο συγκινητικό ερέθισμα που εντείνει την αίσθηση της ακοής.

θέατρο επινόησης και περφορμανς...
Σύλληψη, ιδέα, γραφή, δραματουργία, ζωντανός οργανισμός, αμφισβήτηση.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ανακαλύψετε περισσότερα δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε στην ταράτσα του Πολιτιστκού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

 

Θέατρο επινόησης και performance 

Η enacttheatre είναι θεατρική ομάδα με βάση την Κύπρο. Συστάθηκε το 2014 από τη Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου, οι οποίες αποτελούν τα κύρια μέλη της ομάδας, ενώ γίνονται προσκλήσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, αναλόγως των αναγκών της κάθε παραγωγής. Σκοπός της ομάδας η συνεργασία και δημιουργία με διάφορους καλλιτέχνες από διάφορα πεδία. Κύρια ενασχόληση της ομάδας είναι η δημιουργία θεάτρου επινόησης, η performance και η διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων (σεμινάριο σκηνικής γραφής με τον Γιώργο Βαλαή, 2016).

Οι παραγωγές της ομάδας παρουσιάστηκαν σε Κύπρο και Αθήνα σε καλλιτεχνικά προγράμματα όπως Buffer Fringe Nicosia, PopUp Festival, TEDxLimassol, Songs of my Neighbours και The Performance Shop της Λίας Χαράκη. Η παράσταση «Αισθητή η Μείωση της Σκόνης από Αύριο» (2016) περιόδευσε για δύο χρόνια σε όλη τη Κύπρο και εκπροσώπησε την Κύπρο στη BJCEM Mediterranea 18 Young Artists Biennale ενώ περιοδεύσε σε διάφορες πόλεις και χωριά στη Κύπρο για ενάμιση χρόνο και το έργο «Πέτα Στον Αέρα» (2018) περιόδευσε σε Λευκωσία και στην Θεσσαλονίκη. H performance Date Time Location (2017) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Δημήτρη Χειμώνα επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2018 στη Βενετία και στο UKYA City Takeover στο Nottingham 2019. Η τελευταίες τους παραγωγές ήταν το «The Residents» (2019) και το σκηνοθετημένο αναλόγιο «Fail Again Fail Better» που παρουσιάστηκαν στη Λεμεσό και το τελευταίο θα παρουσιαστεί σύντομα στη Λευκωσία.

 

Σημείωση: Τα βράδια των εκδηλώσεων, τα Mουσεία και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Πληροφορίες

Πότε/πού: Ταράτσα Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία. Παρασκευή-Δευτέρα, 18-21 Οκτωβρίου, ώρα 5:30 μ.μ.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα γίνονται προκρατήσεις στο 22 128175.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση