ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίστοφερ Γουντχάουζ, Το μήλον της Έριδος

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή» ο 2ος τόμος.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Γουντχάουζ συμμετείχε στις επιχειρήσεις των Βρετανών στην Κρήτη, μέχρι την αποχώρησή τους την άνοιξη του 1941. Επέστρεψε στο νησί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με ψαροκάικο, και αξιοποίησε την εμπειρία στην οργάνωση της αντίστασης που απέκτησε βρισκόμενος στην περιοχή των Δελφών από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1942 και για δύο περίπου χρόνια. Εκεί, ήρθε σε επαφή με όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις μέχρι την D-Day, την ημέρα της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία (Ιούνιος 1944). Από τον Ιούνιο του 1945 υπηρέτησε ως Β΄ Γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ υπήρξε και γενικός γραμματέας της συμμαχικής αποστολής που ανέλαβε ρόλο παρατηρητή στις εκλογές του 1946.

«Ο σκοπός αυτού του βιβλίου», γράφει ο Γουντχάουζ, «μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες παραγράφους. Είναι μία απόπειρα να βρεθεί μία ερμηνεία για δύο περίπλοκα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα και η διερεύνηση των συνεπειών τους. Το ένα από τα γεγονότα αυτά αφορά τις εσωτερικές σχέσεις της χώρας, το άλλο τις εξωτερικές σχέσεις της· και τα δύο όμως αποτελούν όψεις ενός και μοναδικού γεγονότος, δηλαδή του ότι οι ελληνικές υποθέσεις, από όποια πλευρά και αν τις εξετάζετε, βρίσκονται σε κακή κατάσταση».

Αναφερόμενος δε στην περίοδο μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή -που σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από τον δεύτερο τόμο του βιβλίου- σημειώνει: «Ο λαός δεν ήταν πια ενωμένος· σπαρασσόταν από ανταγωνισμούς. Η χώρα δεν αποτελούσε πια την κόρη οφθαλμού των Συμμάχων, αλλά το μήλον της έριδος μεταξύ τους Οι αλλαγές αυτές ξεκίνησαν στη διάρκεια της Κατοχής και έκτοτε εδραιώθηκαν».

Στον δεύτερο τόμο η αφήγηση του Γουντχάουζ ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 1943, παρουσιάζει και αναλύει τη στάση των εξόριστων πολιτικών, τις κινήσεις του ΚΚΕ, τον ρόλο της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, τις συμφωνίες Καζέρτας και Βάρκιζας, την -πρώτη μετά την απελευθέρωση- κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου, το ασταθές οικονομικό σκηνικό στη χώρα, τα Δεκεμβριανά και τον αιματηρό Εμφύλιο, το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ.

Μαζί ΜΑΝ, ΤΑΞΙΔΙΑ, K KAI NEW YORK TIMES.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση