ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ο καλός θυμός». Πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Την Κυριακή 13/7 με την «Καθημερινή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο θυμός έχει γοητεύσει συγγραφείς και στοχαστές στο διάβα των αιώνων, από τους φιλοσόφους της αρχαιότητας και τους θεολόγους μέχρι τους σύγχρονους πρωτοπόρους της νευροεπιστήμης και της κοινωνικής θεωρίας. Είναι το αντικείμενο αμέτρητων σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και βιβλίων αυτοβοήθειας τα οποία, όμως, εστιάζουν αποκλειστικά στο πώς μπορούν να βοηθηθούν όσοι νιώθουν «κακό» θυμό – αυτή η ανυπόφορη, επιθετική μειοψηφία η οποία κάνει τη ζωή όλων των υπολοίπων δύσκολη. Αντιθέτως, ελάχιστη προσοχή δίνεται στη σιωπηλή πλειοψηφία, την οποία κρατάει καθηλωμένη η έλλειψη του «καλού» θυμού.

Ο θυμό παραμένει υποτιμημένος, παρεξηγημένος ή και συκοφαντημένος ακόμα και στα επαγγέλματα που έχουν ως αποστολή την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

‘Ως ένα βαθμό, αυτό είναι κατανοητό. Ο ανθυγιεινός, τοξικός θυμός –η οργή, η βία, η επιθετικότητα– οδηγεί στην καταστροφή. Συνεπώς, σοφά είμαστε επιφυλακτικοί με τον θυμό, γιατί ξέρουμε πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όμως αυτή η επιφυλακτικότητα συχνά οδηγεί στο να εθελοτυφλούμε απέναντι στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο υγιής θυμός ώστε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι· οδηγεί, επίσης, στο να στερούμαστε τα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει: διαύγεια και σκοπό, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, ενέργεια και δύναμη.

Το αποκαλυπτικό βιβλίο «Ο καλός θυμός» του Σαμ Πάρκερ που προσφέρει η «Καθημερινή» για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται σε όποιον νιώθει περιέργεια για τον θυμό ή για τα συναισθήματα γενικότερα – και ειδικά σε όσους πιστεύουν ότι τους αντιπροσωπεύει η φράση «εγώ δεν θυμώνω πραγματικά». Κι ακόμη στους ανθρώπους που θέλουν να τους συμπαθούν όλοι, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, έχουν το σύνδρομο του σωτήρα, αλλά και σε όσους προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τη γαλήνη, θυσιάζοντας ενίοτε τη δική τους γαλήνη.

Ξεκινώντας από τις πανάρχαιες θρησκείες και τους φιλοσόφους, προχωρώντας στη λογοτεχνία και την ψυχολογία, μέχρι και τη σύγχρονη νευροεπιστήμη, ο συγγραφέας εξετάζει, με επιστημονικό πνεύμα και απολαυστική, γλαφυρή γραφή, τη σύνθετη σχέση μας με τον θυμό. Μιλά με δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν μάθει να τον αποδέχονται –είτε στον επαγγελματικό τους χώρο είτε στις δημιουργικές τους αναζητήσεις είτε στις προσωπικές τους σχέσεις– αλλά και με πολλούς ειδικούς από διάφορους κλάδους, ακόμα και με «παραγωγούς περιεχομένου» στα σόσιαλ μίντια που βγάζουν χρήματα μέσα από τοξικές, στημένες αντιπαραθέσεις, ρίχνει άπλετο φως στο παρεξηγημένο αυτό συναίσθημα και παραθέτει πρακτικές ιδέες για το πώς μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργεί προς όφελός μας.

«Ο καλός θυμός» του Σαμ Πάρκερ. Ένα βιβλίο που μας αφορά όλους και μπορεί να μας κάνει να δούμε τη ζωή – και τα συναισθήματά μας – διαφορετικά, στην πρώτη του ελληνική έκδοση. Την Κυριακή 13 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση

X