ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

10.000 κρούσματα λέπρας κάθε χρόνο

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων βρίσκονται στην Ινδία, Βραζιλία και Ινδονησία

ΚΥΠΕ

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τις συνέπειες της λέπρας και δεκάδες χιλιάδες είναι τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί εάν δοθούν επαρκείς πόροι σε διάφορους οργανισμούς ώστε να συμβάλουν στην αναχαίτιση της νόσου.

Η λέπρα είναι από τις παλαιότερα γνωστές ασθένειες και για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε γραπτά κείμενα το 600 πΧ. Επηρεάζει συνήθως τις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες και εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία.
  
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί δραματικά από 5,2 εκατομμύρια το 1985 σε περίπου 210.000 το χρόνο, η ασθένεια επηρεάζει περισσότερες από 100 χώρες. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων βρίσκονται στην Ινδία, την Βραζιλία και την Ινδονησία.

Το 2000, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε λιγότερο από έναν στους 10.000 ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η λέπρα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεσμεύτηκε για οικονομική ενίσχυση οργανισμών ώστε να περιοριστεί η νόσος.

Η λέπρα, μια βακτηριακή λοίμωξη, είναι ιάσιμη χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τριών φαρμάκων. Εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα μετά από συχνή επαφή με τους πάσχοντες.

Οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν από τους άνδρες και αντιπροσωπεύουν μόλος το 36 τοις εκατό των νέων περιπτώσεων σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ το 2014. Σχεδόν το 10 τοις εκατό των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση