ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η υγιεινή διατροφή «κόβει την όρεξη» στην κατάθλιψη

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Deakin, στην Αυστραλία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η βελτίωση της καθημερινής διατροφής είναι πιθανό να συνδέεται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Deakin, στην Αυστραλία.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και του ρίσκου της κατάθλιψης», εξηγεί η καθηγήτρια Φελίσια Τζάκα, στο περιοδικό Medical News Today. Η Τζάκα είναι η επικεφαλής του «Κέντρου Διατροφής και Διάθεσης» στο Deakin, στο οποίο διεξήχθησαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε 67 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της, με στόχο να ελέγξει το αντίκρισμα που μπορεί να έχει η αλλαγή της διατροφής στην κλινική κατάθλιψη.

Για μία περίοδο τριών μηνών, οι 67 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ακολουθώντας διαφορετική «αγωγή». Από αυτούς, οι 34 δέχθηκαν ψυχολογική υποστήριξη για 12 εβδομάδες και οι υπόλοιποι 33, ακολούθησαν μία σειρά σημαντικών διατροφικών αλλαγών, για το ίδιο ακριβώς διάστημα.

Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, συζητούσε, καθημερινά, ουδέτερα θέματα με τους 34 από αυτούς που, αν και μπορεί να ακούγεται ατελέσφορο, έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (και για αυτό χρησιμοποιείται πάντα σε τέτοιες έρευνες ως «ουδέτερη» τεχνική στις ομάδες ελέγχου).

Αντίθετα, τα μέλη της «ομάδας διατροφής» ακολούθησαν, για την ίδια περίοδο, τις συμβουλές διατροφολόγων, με στόχο μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και κόκκινο κρέας, σε καθημερινή βάση. Παράλληλα φρόντισαν να μειώσουν τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τα τηγανιτά και τις επεξεργασμένες τροφές.

Και οι δύο ομάδες παρακολουθούσαν, κάθε φορά, συνεδρίες ίσης διάρκειας, 7 ώρων.

Μετά το τέλος της κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 33% όσων άλλαξαν την διατροφή τους παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ενώ, στο αντίστοιχο γκρουπ της «ψυχολογικής υποστήριξης», μόλις ένα 8% παρουσίασε εφάμιλλη βελτίωση.

Η διαφορά αυτή είναι στατιστικά σημαντική και σίγουρα δεν είναι τυχαία, σχολιάζουν οι επιστήμονες που προτείνουν την ενεργή ένταξη των διατροφολόγων στις ομάδες υποστήριξης των ανθρώπων με κατάθλιψη που αποτελεί μία από τις πιο κοινές ψυχολογικές διαταραχές

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ωστόσο πως, σε καμία περίπτωση, δεν αρκεί η υγιεινή διατροφή για την αντιμετώπιση της περίπλοκης αυτής ασθένειας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως, κάθε χρόνο, μόνο στην Αμερική, 35 εκατομμύρια δολάρια επενδύονται στην έρευνα γύρω από την εξέλιξη των αντικαταθλιπτικών χαπιών και θεραπειών.

Όμως η διατροφή είναι από τους θεμέλιους λίθους της ατομικής υγείας και η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ήταν ήδη γνωστό, σχολιάζουν οι ερευνητές - ότι οι τροφές που προτιμούμε είναι κάτι παραπάνω από μία απλή επιλογή: κάποιες φορές είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου ενώ, κάποιες άλλες, είναι ζήτημα βελτίωσης στην ποιότητα της ζωής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X