ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάθλιψη: Ένα από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ

Η μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη Ιταλών επιστημόνων που επισημαίνουν ότι η κατάθλιψη είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Σε αντίθεση με ο,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, η ασθένεια δεν ξεκινά από τον εκφυλισμό του ιππόκαμπου (i.e της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με την μνήμη) αλλά με την καταστροφή των νευρώνων που ελέγχουν την παραγωγή και την έκκριση ντοπαμίνης στον οργανισμό, που ελέγχει εν πολλοίς τις διακυμάνσεις στην διάθεση μας.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ιατρική μελέτη του Ινστιτούτου Santa Lucia με τη συνεργασία του Ιταλικού Κέντρου Ερευνών και του πανεπιστημίου Campus Bio Medico, όταν μειώνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μία από τις πρώτες συνέπειες είναι και η απώλεια μνήμης.

Χορηγώντας σε πειραματόζωα ουσίες που ανέβασαν την ντοπαμίνη στον οργανισμό τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως «σχεδόν αμέσως», σημειώθηκε ανάκτηση «χαμένων αναμνήσεων» παράλληλα με τη βελτίωση της διάθεσής τους.

«Η κατάθλιψη είναι η άλλη όψη της απώλειας μνήμης», σημειώνουν οι Ιταλοί ερευνητές, εκφράζοντας την ελπίδα για άμεση αλλαγή στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ μετά την ανακάλυψη αυτή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X