ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιώνει το επίπεδο προστασίας η τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ

Σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις

ΚΥΠΕ

Η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech κατά της Covid-19 βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε συνάντηση επιτροπής ειδικών για τα εμβόλια και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Τα στοιχεία συμπίπτουν με τις στατιστικές μελέτες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Maccabi Health Services, τον έναν από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των Gertner Institute και KI Institute του Ισραήλ, στελέχη του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά την τρίτη, αναμνηστική δόση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις. Η τρίτη, αναμνηστική δόση στους άνω των 60 προσέφερε 10 ημέρες μετά πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη προστασία ως προς την σοβαρή νόσηση και την νοσηλεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ανοσία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νέους. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που ασθένησαν σοβαρά στο Ισραήλ ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στους άνω των 60 στις 30 Ιουλίου. Την Πέμπτη κατέβασε το ηλικιακό αυτό όριο για τους υποψήφιους για την τρίτη δόση στα 40 χρόνια και περιέλαβε επίσης τις εγκύους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον τομέα υγείας. Η τρίτη δόση χορηγείται μόνο σε όσους έχουν λάβει την δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλους τους Αμερικανούς, βάσει στοιχείων που δείχνουν ότι η προστασία μειώνεται. Ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει εμβολιαστικές εκστρατείες για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Στο Ισραήλ που αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, περί το 1,5 εκατομμύριο άτομα, από τα 9,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, έχουν ήδη λάβει τρίτη δόση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 5.087 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 990.428, ενώ 55 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 6.830 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 389 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 25.072 κρούσματα του SARS-CoV-2. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση τις τελευταίες 160 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει -επισήμως τουλάχιστον- τους 434.756 νεκρούς επί συνόλου 32,45 εκατομμυρίων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων είναι ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 318 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 698 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 14.404 κρούσματα του SARS-CoV-2. Κατά τα επίσημα δεδομένα, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως εδώ 574.527 θανάτους επί συνόλου 20,56 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της. Με άλλα λόγια, τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνονται τα Σαββατοκύριακα από το βραζιλιάνικο Υπουργείο Υγείας τείνουν να είναι μειωμένα. Πάντως, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την COVID-19 προχωρά στη χώρα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων που καταγράφονται ημερησίως έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα κάτω από το ένα τρίτο των σχεδόν 3.000 νεκρών που θρηνούσε η χώρα κάθε ημέρα όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της, τον Απρίλιο.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 228 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.658 κρούσματα του SARS-CoV-2. Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 253.155 ανθρώπους επί συνόλου 3.225.073 μολύνσεων στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου, που όπως παραδέχεται το ίδιο είναι πολύ υποτιμημένοι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.668 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.871.865, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 4 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 91.980 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 23 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 45 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε σε 5.923, από 7.470 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 175.539 τεστ. Με 128.751 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στη χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 2ο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον 8ο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4,48 εκατ. μολύνσεις ως αυτό το στάδιο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξήθηκε σε 3.767 χθες, έναντι 3.733 μία ημέρα νωρίτερα. Στις ΜΕΘ έγιναν 33 εισαγωγές ασθενών, από 40 την προηγουμένη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 472, από 466 μια ημέρα νωρίτερα.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έσπασαν ρεκόρ σε ημερήσια βάση, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν χθες Κυριακή, ημέρα που ήταν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, το Ιράν, δυσκολεύεται να αναχαιτίσει αυτό που χαρακτηρίζεται "πέμπτο κύμα" της πανδημίας κι αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα του SARS-CoV-2, εξαιρετικά μολυσματική.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 684 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός που κατέρριψε το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ, που ήταν 655 νεκροί τη 16η Αυγούστου. Ως τώρα η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 102.308 ανθρώπους επί συνόλου 4.667.114 επιβεβαιωμένων μολύνσεων (+36.419 σε 24 ώρες) στην ιρανική επικράτεια, κατά τα δεδομένα του Υπουργείου. Ωστόσο, όπως τονίζουν ακόμη και Ιρανοί αξιωματούχοι, οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ υποτιμημένοι. Η απαγόρευση των οδικών μετακινήσεων από τη μια επαρχία στην άλλη θα παραμείνει πάντως σε ισχύ ως την 27η Αυγούστου.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.030 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.361 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 12.408 κρούσματα του SARS-CoV-2. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 126.372 νεκρούς επί συνόλου 3.979.456 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού -το τρέχον ξέσπασμα αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα- θεωρητικά εκπνέουν σήμεραϊ η Τζακάρτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παρατείνει ή όχι την ισχύ τους.

Οι υγειονομικές αρχές του Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 139 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 4.804 κρούσματα του SARS-CoV-2 κατόπιν 31.689 τεστ. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 25.282 νεκρούς επί συνόλου 1.461.998 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας (ΓΔΥΥ). Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 1,73%. Από τον Ιούνιο, η χώρα των 170 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων και αύξηση των θανάτων εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα. Η ΓΔΥΥ ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων (16.230) την 28η Ιουλίου και ρεκόρ θανάτων (264) την 5η και τη 10η Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση