ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρετανία: Έλληνες επιστήμονες έδειξαν ότι φάρμακο για διαβητικούς ευνοεί και καρδιοπαθείς

Οι ουσίες που ονομάζονται αναστολείς SLGT2 μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου

Kathimerini.gr

Ένα φάρμακο που χορηγείται σε διαβητικούς έχει ευεργετικές συνέπειες και για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αποκαλύπτει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας που έχουν αρκετές φαρμακευτικές θεραπείες, η μορφή με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν έχει ως τώρα κάποια γενικώς αποδεκτή φαρμακευτική αντιμετώπιση η οποία θα ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιακή προσβολής.

Ωστόσο ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιστ Άνγκλια, Βασίλειο Βασιλείου, αναφέρει σε άρθρο της στην επιστημονική επιθεώρηση The Conversation ότι ένα σύνηθες φάρμακο για διαβητικούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία των ασθενών με αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω καρδιακού επεισοδίου.

Οι ουσίες που αποκαλούνται αναστολείς SGLT2, σχεδιασμένες για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη, έχουν και ευεργετική επίδραση και για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η λήψη τους ελαττώνει κατά 22% τον κίνδυνο νοσηλείας τους ή θανάτου τους από καρδιακές αιτίες.

Η έρευνα αφορά σε 10.000 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και έδειξε σημαντική διαφορά σε διάστημα δύο ετών σε όσους έλαβαν ουσίες όπως η δαπαγλιφοζίνη.

Οι αιτίες της ευεργετικής επίδρασης των ουσιών για τους διαβητικούς και σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια εντοπίζονται στη βελτιωμένη διούρηση, τη βελτίωση της πίεσης του αίματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που ενισχύουν την παροχή αίματος και οξυγόνου στα βασικά όργανα του σώματός μας.

Επιπλέον η έρευνα δείχνει ότι ελαττώνεται η πιθανότητα τραυματισμού του καρδιακού μυός λόγω έντασης.

Πηγή: The Conversation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση