ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβόλιο Covid-19: Καμία αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από άλλα αίτια για εμβολιασμένους

Έρευνα μεταξύ 11 εκατ. ατόμων που εμβολιάστηκαν δείχνει και μείωση του σχετικού ρίσκου

Kathimerini.gr

Αμερικανική επιστημονική έρευνα διαλύει τους φόβους για αυξημένο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, κάτι που αποτελεί «χαστούκι» σε αρνητές και συνωμοσιολόγους που αποτρέπουν πολίτες από τον εμβολιασμό ενάντια στην Covid-19.

Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας επιστημονικής ομάδας της ιδιωτικής κλινικής Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια που ανέλυσε τα στοιχεία ενός τεράστιου δείγματος 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων.

Τα στοιχεία των πολιτών που εμβολιάστηκαν σε επτά εμβολιαστικά κέντρα από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021 έδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία, καθώς πρόκειται για πραγματικά νούμερα και όχι κλινικές μελέτες, ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν προκαλούν αύξηση των θανάτων για άλλες αιτίες σε όλους λαμβάνουν τα σκευάσματα, ανεξαρτήτως της εταιρίας που τα παράγει.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Στάνλι Σου εντόπισαν μάλιστα ότι κατόπιν μαθηματικής προσαρμογής των δημογραφικών στοιχείων, ο προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος ή αναλογία κινδύνου εμφανίζεται σε μείωση μετά τη λήψη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ο προσαρμοσμένος λόγος κινδύνου, που όταν είναι κάτω από τη μονάδα δείχνει μείωση κινδύνου για μη σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό θάνατο, ανέρχεται στο 0,41 μετά μία δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και μόλις στο 0,34 μετά δύο δόσεις.

Ο λόγος αυτό είναι ακόμη μικρότερος μετά μία δόση του εμβολίου της Moderna, στο 0,34 και μετά δύο δόσεις στο 0,31, ενώ μετά τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ανέρχεται στο 0.54, σύμφωνα με την έρευνα.

«Δεν υφίσταται αυξημένος κίνδυνος θανάτου μεταξύ των εμβολιασμένων κατά του κορωνοϊού», υπογραμμίζουν σε σχόλιό τους οι επιστήμονες της έρευνας. «Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ασφαλή εικόνα των εγκεκριμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολίων κατά της Covid-19», προσθέτουν.

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση