ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:56
 

Επιβλαβή για την υγεία τα σακουλάκια τσαγιού «πυραμίδες»

Οι χημικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν πως τα σωματίδια τούτα αντιστοιχούν στα φίλτρα από νάιλον και Pet

Newsroom Κ, Αθήνα

Τώρα που σιγά σιγά χειμωνιάζει, όλοι μας αρχίζουμε να αναζητούμε ένα ωραίο, ζεστό φλιτζάνι τσάι για να μας ζεστάνει. Όμως αυτή η ευχάριστη συνήθειά μας ενδέχεται να μην είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία μας.

Όπως προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, τα φακελάκια «πυραμίδες» στις ατομικές συσκευασίες του τσαγιού (και συναφών ροφημάτων) από νάιλον και κατεργασμένο πολυαιθυλένιο (Pet), εξόν του ότι δεν είναι οι συνηθισμένες χάρτινες συσκευασίες, αφήνουν δισ. μικρο-και νανο-ίνες στην επαφή τους με το βραστό νερό, συνιστώντας δυνητική απειλή για τη ζωή μας. Και καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology, οι καναδοί ερευνητές μελέτησαν τέσσερα είδη συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφαίρεσαν το τσάι και τις καθάρισαν. Στη συνέχεια τις εμβάπτισαν σε νερό θερμοκρασίας 95ο C κι ανέλυσαν τα υπολείμματα.

Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης

Ανακάλυψαν έτσι πως σε έναν όγκο που αναλογεί σε ένα φλιτζάνι τσαγιού εκλύονται κατά μέσον όρο 11,6 δισ. μικροσωματίδια διαμέτρου άνω των 100 νανομέτρων και 3,1 δισ. νανοσωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 100 νανομέτρων.

Οι χημικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν πως τα σωματίδια τούτα αντιστοιχούν στα φίλτρα από νάιλον και Pet. «Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται σε άλλα τρόφιμα και ποτά», εξηγεί η ερευνήτρια Ναταλί Τουφένκι.

«Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι, που κι αυτό έχει μία σχετικώς υψηλή συγκέντρωση, περιλαμβάνει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού σε κάθε γραμμάριο. Ενώ στο φακελάκι τσαγιού εμπεριέχονται 16 μικρογραμμάρια, μία μάζα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη», προσθέτει.

Αλλά ποια συνέπεια μπορούν να έχουν στην υγεία μας όλα τούτα τα μικρο-και νανο-σωματίδια που καταναλώνουμε; Είναι δύσκολο να έχουμε σαφή απάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις συνέπειες σε έναν μικροοργανισμό στο θαλάσσιο πλαγκτόν, τον υδρόβιο ψύλλο και διαπίστωσαν πολλές διαφορές, τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην ανάπτυξή του. Και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποσότητα που απορροφά.

Έτσι, οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης τσαγιού και ροφημάτων σε φίλτρα από πλαστικό. Δηλ. είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στην συνήθεια του βρασίματος κανονικών φύλλων τσαγιού, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε τα συμβατικά, χάρτινα, φακελάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X