ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίτροπος Κυριακίδου: Η λειτουργία της HERA επείγει

Τόνισε πως οι πολίτες είδαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλαμβάνει μια υπεύθυνη στάση

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και την Αντίδραση στις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA), έστειλε η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε παρέμβασή της σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αντικείμενο τη λειτουργία της νέας αρχής.
 
Η Επίτροπος επεσήμανε πως η HERA δεν θα είναι μόνο ένα όργανο της Κομισιόν, αλλά χώρος συνεργασίας και συντονισμού με τα κράτη μέλη, ενώ ανέλυσε και τον συγκεκριμένο ρόλο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλοντας να απαντήσει σε κριτικές που κάνουν λόγο για αποκλεισμό του και τις προτάσεις που ακούγονται για περαιτέρω εξέταση και τροποποίηση της πρότασης για τη δημιουργία της HERA.
 
Τόνισε πως οι πολίτες είδαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλαμβάνει μια υπεύθυνη στάση, επικεντρωμένη στις ανάγκες τους, και πρόσθεσε πως το ίδιο περιμένουν και σήμερα.
 
Οι προτάσεις για την Ένωση για την Υγεία πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους ή στην λειτουργία της HERA θα επηρεάσουν σοβαρά όσα από κοινού προσπαθούμε να χτίσουμε.
 
Όπως είπε, η HERA λειτουργεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή και πρόσθεσε πως προβλέπει στον διορισμό του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε πως θεωρεί θετικό το ότι μια εβδομάδα μετά τη συζήτηση για την HERA στην οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI), της δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει τα επόμενα βήματα «για μια πρωτοβουλία που είναι επείγουσα και υπερβαίνει τις πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών», όπως είπε.
 
Σημείωσε πως εξήγησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι η HERA δεν θα είναι απλώς ακόμα ένας οργανισμός της Κομισιόν, αλλά θα αποτελεί κοινό σημείο άντλησης πόρων και συνεργασίας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη.
 
«Είναι το μέρος όπου θα λαμβάνει χώρα ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ εθνικών δράσεων και κοινοτικών δράσεων» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι επίσης ο χώρος για «γρήγορες, εκτελεστικές αποφάσεις, για πρόληψη, πρόβλεψη και συντονισμό της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης» στις υγειονομικές κρίσεις.
 
Επανέλαβε πως η HERA είναι η αρχή που η ΕΕ χρειαζόταν χθες για να κλείσει τα κενά που διαπιστώθηκαν στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση της Ευρώπης στις υγειονομικές κρίσεις, και πως το κλειδί στην επιτυχημένη ανταπόκριση της ΕΕ στην πανδημία ήταν η συνεργασία κατά τη διάρκεια της κρίσης και στη διαμόρφωση των προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
 
Η Επίτροπος Κυριακίδου έστειλε επίσης το μήνυμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως το σώμα θα εμπλέκεται τόσο στη φάση της προετοιμασίας όσο και σε συνθήκες κρίσεων, μέσω της συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο της HERA και το Συμβούλιο Κρίσεων της αρχής.
 
Επεσήμανε μάλιστα πως δεν υπάρχει προηγούμενο στην απευθείας εμπλοκή του Κοινοβουλίου στη διακυβέρνηση μιας εσωτερικής δομής της Κομισιόν. Όπως σημείωσε, το Κοινοβούλιο θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων, πλήρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και θα είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, την εφαρμογή και την εποπτεία του HERA.
 
Το πλέον σημαντικό, τόνισε, είναι πως ο προϋπολογισμός της HERA θα υπόκειται στον έλεγχο του Κοινοβουλίου ως της αρχής που διαχειρίζεται αυτά τα θέματα. «Ούτε ένα σεντ δεν θα ξοδευτεί από την HERA χωρίς την εποπτεία σας», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως δεν αντιλαμβάνεται το επιχείρημα πως το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από τις αποφάσεις. Όσον αφορά εισηγήσεις για αλλαγές και προσαρμογές στις προτάσεις για την Ένωση Υγείας και δομή της HERA, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως μια τέτοια στάση δεν θα ήταν η υπεύθυνη στάση που αναμένουν οι πολίτες από το Κοινοβούλιο από την αρχή της κρίσης.
 
Εκτίμησε πως βάσει των απόψεων που έχει ακούσει, όλοι συμφωνούν για τους στόχους και τη φιλοδοξία της HERA, και για αυτό απεύθυνε έκκληση να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και ειδικά για την HERA.
 
Η κ. Κυριακίδου διευκρίνισε ακόμα πως η πρόταση για κανονισμό που να παρέχει επιπρόσθετα μέσα στην HERA σε περίπτωση νέας κρίσης είναι ξεχωριστή από αυτή για τη δημιουργία και τη διακυβέρνηση της αρχής.
 
Πρόσθεσε πως η νομική βάση για τη λειτουργία της αρχής επιλέχθηκε με μεγάλη προσοχή και πως δεν υπήρχε εναλλακτική για την κινητοποίηση έκτακτων κονδυλίων, και σημείωσε πως υπάρχει ρήτρα για αναθεώρηση της λειτουργίας της HERA.
 
Όμως, επεσήμανε, για να μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε τη λειτουργία ενός οργανισμού, πρέπει να του δώσουμε χρόνο να λειτουργήσει, και δεσμεύτηκε πως το Κοινοβούλιο θα εμπλακεί στενά στην εποπτεία του οργανισμού και τα αποτελέσματά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση