ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:28
 

Ερευνα: Ευεργετικό για το έντερο το κόκκινο κρασί

Το μικροβίωμα του εντέρου παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία σε εκείνους που καταναλώνουν κόκκινο κρασί

Newsroom Κ, Αθήνα

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στο έντερο καθώς αυξάνει τον αριθμό των διαφορετικών τύπων βακτηρίων που μπορούν να ζήσουν σε αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Gastroenterology» ανέδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία σε εκείνους που καταναλώνουν κόκκινο κρασί συγκριτικά με αυτούς που δεν πίνουν.

«Αν πρέπει σήμερα να καταναλώσετε ένα αλκοολούχο ποτό, διαλέξτε το κόκκινο κρασί, καθώς αυτό φαίνεται να έχει όφελος σε εσάς και στο μικροβίωμα του εντέρου σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βάρους και προλαμβάνοντας καρδιαγγειακές νόσους» δηλώνει η δρ. Καρολίν Λε Ρουά, ερευνήτρια στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King’s College London).

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ρώτησαν χιλιάδες ανθρώπους από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και τι είδους αλκοολούχα ποτά πίνουν. Κανένας συμμετέχοντας δεν έπινε υπερβολικά.

Βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με αυξημένη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, αν και ένα ποτήρι την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο φάνηκε να είναι αρκετό, ενώ η υπερβολική κατανάλωση φάνηκε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο έντερο και στη γενική υγεία των ατόμων.

Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού ενδέχεται να οφείλεται στις πολυφαινόλες που αυτό περιέχει, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε πολλά λαχανικά.

Οι πολυφαινόλες., όπως η ρεσβερατρόλη, που βρίσκονται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, είναι ιχνοστοιχεία που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργούν ως καύσιμο για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μας μπορούν να μας προστατεύσουν από ασθένειες, όπως το Σύνδρομο του Ευαίσθητου Εντέρου, καρδιαγγειακές νόσοι, παχυσαρκία και μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

Ο Άλεξ Γουάιτ, αναπληρωτής ερευνητής διατροφής του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (British Nutrition Foundation) τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως με ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιακές νόσους, εγκεφαλικό, ηπατικές ασθένειες. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 14 μερίδες σε τακτική βάση ή κάθε εβδομάδά.

«Υπάρχει αξία στα ευρήματα. Δε θα πρότεινα στους ανθρώπους να αρχίσουν να πίνουν κόκκινο κρασί, αλλά αν πίνουν καμιά φορά από δω και στο εξής, δε χρειάζεται να νιώθουν ένοχοι, αφού αυτό μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμο» δήλωσε η Μέγκαν Ρόσι, σύμβουλος διατροφής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας (BDA).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X