ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:15
 

Ερευνα FDA για το άτμισμα, πιθανόν προκαλεί σπασμούς

Σύμφωνα με τον FDA, έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον 35 αναφορές σπασμών σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Newsroom Κ, Αθήνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ερευνούν κατά πόσον το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δυνατόν να προκαλέσει σπασμούς σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν συσκευές ατμίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον 35 αναφορές σπασμών σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, δεν είναι σαφές κατά πόσον το άτμισμα ευθύνεται για τους σπασμούς. Ωστόσο, όπως τονίζουν, ανησυχούν για τις αναφορές αυτές και έχουν απευθύνει έκκληση στην κοινή γνώμη να αναφέρει οποιαδήποτε πληροφορία διαθέτει σχετικά με το ζήτημα.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Σκοτ Γκόντλιμπ, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι αυτές οι αναφορές επιβάλλουν τη διερεύνησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στους σπασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκόντλιμπ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να παραιτηθεί από τη θέση του, έπειτα από δύο χρόνια στο τιμόνι του οργανισμού.

Τα κρούσματα σπασμών χρονολογούνται ήδη από το 2010 και είχαν αναφερθεί είτε απευθείας στον FDA είτε σε κέντρα δηλητηριάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο οι υπεύθυνοι σημειώνουν ότι καταγράφεται αύξηση στις αναφορές μετά τα μέσα του 2018.

Αν και οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πολύ μικρό ποσοστό των Αμερικανών που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι σαφές ότι πολλά θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και άλλα καταναλωτικά αγαθά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα επειδή η αναφορά τους είναι προαιρετική.

Η ανακοίνωση του FDA έρχεται μία ημέρα αφού ο δρ Γκόντλιμπ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επικίνδυνες παρενέργειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αμερικανική νεολαία, τόσο ώστε πιθανώς να απαγορευτεί η πώληση αυτών των προϊόντων από τα καταστήματα. Παρότι ο Γκόντλιμπ αναγνώρισε ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να βοηθήσουν κάποιους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Τσίπρας

«Ακόμη ένας Χριστόφιας πάει!»
ΑΚΑ  |  09:27

Η εξάδα που παίρνει εισιτήριο για Βρυξέλλες (βιογραφικά, φωτος)

«Αν καταφέρουν και συνεργαστούν για το καλό της Κύπρου, θα εισπράξουν το εύγε του Κυπριακού Λαού, διαφορετικά ...»
ΑΚΑ  |  09:26

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Προς Κελ-αήδη=Προδότες να γυρέψεις στη φάρα που προέρχεσαι που κουβάλησε την Τουρκία στη Κύπρο!»
Christos A.  |  08:04

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι ώστε να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα

Το ευεργετικό θυμάρι

Τα εκχυλίσματα και διάφορα άλλα παρασκευάσματα με βάση το θυμάρι χρησίμευαν για τη θεραπεία ασθενειών από το κοινό κρύωμα ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
X