ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερευνα FDA για το άτμισμα, πιθανόν προκαλεί σπασμούς

Σύμφωνα με τον FDA, έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον 35 αναφορές σπασμών σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Newsroom Κ, Αθήνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ερευνούν κατά πόσον το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δυνατόν να προκαλέσει σπασμούς σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν συσκευές ατμίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον 35 αναφορές σπασμών σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, δεν είναι σαφές κατά πόσον το άτμισμα ευθύνεται για τους σπασμούς. Ωστόσο, όπως τονίζουν, ανησυχούν για τις αναφορές αυτές και έχουν απευθύνει έκκληση στην κοινή γνώμη να αναφέρει οποιαδήποτε πληροφορία διαθέτει σχετικά με το ζήτημα.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Σκοτ Γκόντλιμπ, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι αυτές οι αναφορές επιβάλλουν τη διερεύνησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στους σπασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκόντλιμπ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να παραιτηθεί από τη θέση του, έπειτα από δύο χρόνια στο τιμόνι του οργανισμού.

Τα κρούσματα σπασμών χρονολογούνται ήδη από το 2010 και είχαν αναφερθεί είτε απευθείας στον FDA είτε σε κέντρα δηλητηριάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο οι υπεύθυνοι σημειώνουν ότι καταγράφεται αύξηση στις αναφορές μετά τα μέσα του 2018.

Αν και οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πολύ μικρό ποσοστό των Αμερικανών που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι σαφές ότι πολλά θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και άλλα καταναλωτικά αγαθά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα επειδή η αναφορά τους είναι προαιρετική.

Η ανακοίνωση του FDA έρχεται μία ημέρα αφού ο δρ Γκόντλιμπ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επικίνδυνες παρενέργειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αμερικανική νεολαία, τόσο ώστε πιθανώς να απαγορευτεί η πώληση αυτών των προϊόντων από τα καταστήματα. Παρότι ο Γκόντλιμπ αναγνώρισε ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να βοηθήσουν κάποιους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X