ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δωρεάν αντισύλληψη βοηθά τη Φινλανδία να μειώσει κατά 66% τις εφηβικές αμβλώσεις

Η Φινλανδία ψήφισε το 2022 νόμο που απελευθερώνει τις αμβλώσεις

ΑΜΠΕ

Ο αριθμός των εφηβικών αμβλώσεων στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 66% από το 2000 έως το 2023, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας THL, αποδίδοντας τη μείωση στην προσφορά δωρεάν αντισύλληψης σε εφήβους και την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Η Φινλανδία ψήφισε το 2022 νόμο που απελευθερώνει τις αμβλώσεις, σε μια περίοδο με βαθύ διχασμό για τα δικαιώματα στην άμβλωση στην Ευρώπη και με δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ που περιόρισαν την πρόσβαση στον τερματισμό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης για εκατομμύρια ανθρώπους εκεί.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μεταξύ γυναικών κάτω των 20 ετών αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 στη Φινλανδία, κάτι που οδήγησε τη χώρα να προχωρήσει σε μέτρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθιστώντας το χάπι της επόμενης ημέρας διαθέσιμο χωρίς συνταγή από το 15ο έτος της ηλικίας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία.

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Μίκα Γκίσλερ από το THL, προσθέτοντας ότι η αυξημένη πρόσβαση στην αντισύλληψη από νεαρή ηλικία είναι ένας ακόμα παράγοντας για την αλλαγή αυτή.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε κατά 66% στις 722 το 2023 από τις 2.144 το 2000 μεταξύ όλων των ατόμων ηλικίας 19 ετών ή νεότερων στη Φινλανδία, ενώ η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, κατά 78%, μεταξύ ατόμων κάτω των 18 ετών την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά του THL.

«Μετά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, η μείωση στον αριθμό των αμβλώσεων νεαρών ατόμων επηρεάστηκε επίσης από την εισαγωγή δωρεάν χαπιών αντισύλληψης σε πολλές προνοιακές περιοχές», ανέφερε το THL σε έκθεση.

Πολύ μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αμβλώσεων μεταξύ Φινλανδέζων όλων των ηλικιών κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, αν και ο αριθμός τους αυξήθηκε μέτρια -κατά 2,9%-- από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με τα στατιστικά του THL.

Με βάση τον νόμο του 2022, η Φινλανδία σταμάτησε από τον Σεπτέμβριο του 2023 να απαιτεί από τις γυναίκες να αναφέρουν τους λόγους που έχουν για να προχωρήσουν σε άμβλωση, καθιστώντας τη διαδικασία αυτή διαθέσιμη ύστερα από αίτημα της εγκύου κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Το THL δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνει κανείς εάν η νομοθετική αλλαγή, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των αμβλώσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση