ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:27
 

Η νικοτίνη κάνει τα νήπια αντικοινωνικά

Ορισμένες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι αυτή η διασύνδεση μπορεί να οφείλεται στα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της μητέρας, που παρέμεινε «θεριακλού»

Newsroom Κ, Αθήνα

Εξαιρετικά επικίνδυνο αποδεικνύεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά. Πληθώρα μελετών έχει υποδείξει τη σχέση του μητρικού καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα).

Ορισμένες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι αυτή η διασύνδεση μπορεί να οφείλεται στα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της μητέρας, που παρέμεινε «θεριακλού» και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, παρά τις συστάσεις των ειδικών. Πολλές μελέτες, άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του εμβρύου σε νικοτίνη μεταβάλλει σημαντικά τη λειτουργία των νευρώνων του κατά τρόπους που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη μετέπειτα συμπεριφορά του. Παρέμενε, ωστόσο, ασαφές μέχρι σήμερα το εύρος κατά το οποίο το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη της συμπεριφοράς ενός παιδιού και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων η μητέρα δεν κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Σήμερα, Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λάιζα Γκάτσκε-Κοπ, του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και ψυχιατρικής Journal of Child Psychology and Psychiatry, μελέτησαν 1.096 παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση νικοτίνης στην οποία είχαν εκτεθεί (με βάση ανάλυση δειγμάτων από το σάλιο τους) τόσο πιο αισθητή ήταν η εκδήλωση υπερκινητικότητας και συμπεριφορικών προβλημάτων, συμπέρασμα που συμφωνεί με ευρήματα από μελέτες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες η νικοτίνη επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Εχει δοθεί μεγάλη έμφαση στους κινδύνους του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη και κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους», σημείωσε η Γκάτσκε-Κοπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X