ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Novartis τερματίζει τις κλινικές δοκιμές για υδροξυχλωροκίνη

Λόγω των έντονων προκλήσεων στην εγγραφή ασθενών που κατέστησαν ανέφικτη την ολοκλήρωση της δοκιμής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ελβετική φαρμακοβομηχανία Novartis ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τερματίσει τις κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία για τον COVID-19, αναφέροντας προβλήματα στην εξεύρεση αρκετών ασθενών για τη μελέτη του αμφιλεγόμενου φαρμάκου.

"Η Novartis αποφάσισε να διακόψει τη χορηγούμενη κλινική δοκιμή HCQ για το COVID-19 λόγω των έντονων προκλήσεων στην εγγραφή ασθενών που κατέστησαν ανέφικτη την ολοκλήρωση της δοκιμής", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε αργά την Παρασκευή.
Όπως επεξηγείται η αδυναμία στην εξεύρεση αρκετών ασθενών για δομικές συνεπάγεται ότι η εταιρεία είναι απίθανο να είναι σε θέση να συλλέξει σημαντικά δεδομένα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται ότι δεν έχουν αναφερθεί ζητήματα ασφάλειας και δεν υπάρχουν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μελέτης για την ώρα.

Η υδροξυχλωροκίνη και η σχετική της ένωση χλωροκίνη έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας και με γνωστό αντι-ιικό δυναμικό θεωρήθηκε πιθανή θεραπεία στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Παρά τις αναγνωρισμένες σοβαρές παρενέργειες, πολλά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το χαρακτήρισαν ευρέως ως θεραπεία COVID-19 σε μια εποχή που δεν υπάρχει εμβόλιο για την ασθένεια και άλλα δυνητικά αποτελεσματικά φάρμακα μόλις αρχίζουν να εντοπίζονται.

Τον Απρίλιο, η Novartis δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ περίπου 440 ασθενών στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σε συμφωνία με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές των ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρήση της και αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές της για υδροξυχλωροκίνη επειδή δεν έδειξε ικανότητα να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση