ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από διεθνή υπηρεσία υγείας

ΠΗΓΗ: Reuters

Ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από διεθνή υπηρεσία υγείας, όπως αναφέρουν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.

H ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων -αναψυκτικά, όπως η Coca-cola light, τρόφιμα, τσίχλες κ.α- θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους» από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Η απόφαση της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψιν πόση ποσότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί ένα άτομο να καταναλώσει με ασφάλεια. Αυτή η πληροφορία αξιολογείται και προέρχεται από διαφορετικό σώμα του ΠΟΥ, την επιτροπή ειδικών για προσθετικά τροφίμων, γνωστή ως JECFA, από κοινού με τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα.

Παράλληλα, η JECFA επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνάντηση των μελών της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την ίδια μέρα που θα γνωστοποιήσει την απόφασή της και η IARC, στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA δηλώνει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Ενδεικτικά, ένας ενήλικας 60 κιλών θα πρέπει να πιει 12-36 κουτάκια αναψυκτικού diet -αναλόγως της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχει καθένα από αυτά- για να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση