ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:18
 

Νέα θεραπεία για την επιλόχειο κατάθλιψη

Πρόκειται για μία σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Newsroom Κ, Αθήνα

PAM BELLUCK / THE NEW YORK TIMES

To πρώτο φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Τρίτη. Πρόκειται για μία κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ίαση αυτής της σοβαρής κατάστασης, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο δρα με μεγάλη ταχύτητα, εντός 48 ωρών, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση, καθώς τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να δράσουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία θα ανακουφίσει αμέσως τις νέες μητέρες, τις οποίες η κατάθλιψη αποτρέπει από το να φροντίσουν το νεογνό τους, όπως είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική του ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία στις επτά Αμερικανίδες εμφανίζει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη της.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος», αναφέρει η δρ Τίφανι Φαρκιόνε, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων και Ερευνας του FDA. «Η έγκριση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα σκεύασμα λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας για την επιλόχεια κατάθλιψη, γεγονός που δίνει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή». Ωστόσο και το νέο σκεύασμα, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Zulresso, έχει κάποιους περιορισμούς. Η χορήγησή του γίνεται ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια 60 ωρών, χρόνο κατά τον οποίο η νέα μητέρα θα πρέπει να παραμείνει για νοσηλεία σε εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και να βρίσκεται υπό παρακολούθηση καθώς μπορεί να νιώσει ζαλάδες ή να λιποθυμήσει, όπως συνέβη με πολλές από τις συμμετέχουσες στις κλινικές μελέτες.

Ταυτόχρονα το κόστος της θεραπείας είναι σημαντικό καθώς το σκεύασμα κοστίζει περίπου 34 χιλιάδες δολάρια σύμφωνα με τη Sage Therapeutics που το παρασκευάζει. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη μελετούν κατά πόσον θα καλύψουν τη θεραπεία. Σύμφωνα με την ίδια φαρμακοβιομηχανία και ένα χάπι που περιλαμβάνει παρόμοια δραστική ουσία, το οποίο θα χορηγείται πιο εύκολα, αποδεικνύεται ελπιδοφόρο στις κλινικές μελέτες και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στον FDA μέσα στην επόμενη διετία. Εκτός από το ενέσιμο διάλυμα, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ταυτόχρονα και αντικαταθλιπτικά σκευάσματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας συνιστά τη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την άμεση αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

Για κάθε 10.000 άτομα που κατανάλωναν 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, 40 διαγιγνώσκονται με ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X