ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου

Εξέταση αίματος για έγκαιρη ανίχνευση

Kathimerini.gr

THE GUARDIAN

Eπιστήμονες από τη Βρετανία ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου σε άτομα με πιο ακαθόριστα συμπτώματα, όπως η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Εάν επικυρωθεί, το τεστ ίσως επιτρέψει στους καρκινοπαθείς να διαγνωστούν νωρίτερα, όταν είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία, και να εντοπίσει ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου.

Η εξέταση μπορεί επίσης να δείξει εάν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στον οργανισμό. Σύμφωνα με τον δρα Τζέιμς Λάρκιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «το πρόβλημα που είχαμε στο παρελθόν είναι ότι αν οι ασθενείς με μη τυπικά συμπτώματα έχουν καρκίνο, αυτός ο καρκίνος αυξάνεται συνεχώς και όταν πηγαίνουν στον γιατρό οι καρκίνοι είναι συχνά αρκετά προχωρημένοι». Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, «είναι πιθανό να είναι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς σε όλο το Ην. Βασίλειο». Το νέο τεστ χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), η οποία προσδιορίζει τα επίπεδα μικρών μορίων που ονομάζονται μεταβολίτες στο αίμα. Τα υγιή άτομα έχουν διαφορετικά μεταβολικά «δακτυλικά αποτυπώματα» από εκείνα με τοπικό ή μεταστατικό καρκίνο.

Το τεστ χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research, ο Λάρκιν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα από 300 ασθενείς με μη ειδικά, αλλά σχετικά συμπτώματα καρκίνου, όπως κόπωση και απώλεια βάρους, και διαπίστωσαν ότι το τεστ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο σε 19 από τα 20 άτομα που είχαν την ασθένεια. Η εξέταση δεν μπορεί ακόμη να εντοπίσει τον τύπο του καρκινικού όγκου, αλλά αυτός είναι ο απώτερος στόχος των ερευνητών. Το τεστ μπόρεσε επίσης να κάνει διάκριση μεταξύ ασθενών με εντοπισμένο ή μεταστατικό καρκίνο με ακρίβεια 94%, καθιστώντας αυτή την εξέταση αίματος την πρώτη που μπορεί να ανιχνεύσει εάν ο καρκίνος ενός ατόμου έχει εξαπλωθεί. Ενας διαφορετικός τύπος εξέτασης αίματος που στοχεύει στην ανίχνευση κυκλοφορούντος DNA του όγκου (ctDNA) εξετάζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά οι μεταβολικές αλλαγές μπορεί να είναι ανιχνεύσιμες νωρίτερα μέσω της NMR.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση