ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ιός έχει και νευρολογικά συμπτώματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 509 ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύτηκαν σε δέκα νοσοκομεία

Newsroom Κ, Αθήνα

H COVID-19 επηρεάζει πολλά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και όχι μόνο τους πνεύμονες, όπως αρχικά εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη δείχνει ότι ένα από αυτά είναι και το νευρικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με COVID-19 να εμφανίζουν πολύ συχνά νευρολογικά συμπτώματα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του νοσοκομείου Northwestern Memorial, που εκπόνησαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Clinical and Translational Neurology», επισημαίνουν ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς θα εκδηλώσουν τουλάχιστον ένα τέτοιο σύμπτωμα, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύγχυση, μυϊκούς πόνους ή εγκεφαλοπάθεια (το σοβαρότερο).

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 509 ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύτηκαν σε δέκα νοσοκομεία. Ετσι διαπιστώθηκε ότι το 42% εμφάνισε συνοδά νευρολογικά συμπτώματα κατά την εκδήλωση της COVID-19, το 63% κατά τη νοσηλεία, ενώ συνολικά το 82% είχε τέτοια συμπτώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου. Τα συχνότερα ήταν η μυαλγία (45%) και η κεφαλαλγία (38%). Διανοητική σύγχυση και εγκεφαλοπάθεια παρουσίασε το 30% των αρρώστων.

Οι ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα νοσηλεύτηκαν, κατά μέσον όρο, τριπλάσιο χρόνο, συγκριτικά με όσους δεν εμφάνισαν τέτοιες διαταραχές. Επίσης το ποσοστό θανάτων στους ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια ήταν πολύ μεγαλύτερο (22%), σχεδόν επταπλάσιο, σε σχέση με εκείνο των ασθενών χωρίς τέτοιο πρόβλημα (3%).

Οι συνέπειες των νευρολογικών επιπλοκών της COVID-19 είναι μακροχρόνιες. Μετά το εξιτήριο μόνο το 32% των αρρώστων, που παρουσίασαν εγκεφαλοπάθεια, κατάφερε να αυτοεξυπηρετηθεί (μαγείρεμα, πληρωμή λογαριασμών κ.ά.), έναντι 89% όσων δεν είχαν εγκεφαλοπάθεια. Οι νεότεροι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων, εκτός εγκεφαλοπάθειας. Οι περισσότεροι πάσχοντες από εγκεφαλοπάθεια είναι ηλικιωμένοι άνδρες, με υποκείμενα νοσήματα, όπως νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.ά.

Η εγκεφαλοπάθεια περιλαμβάνει προβλήματα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, αποπροσανατολισμό, λήθαργο, αδυναμία ανταπόκρισης στα ερεθίσματα σε βαθμό κώματος. Οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν τις νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19 σε φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού του ασθενούς, οι οποίες επηρεάζουν διάφορα όργανα του σώματος, καθώς και τον εγκέφαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση