ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ψάρια και η θεραπευτική τους δύναμη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Του Κωνσταντίνου Ιακώβου

Πολλές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι ασθένειες των εντέρων, η ψωρίαση και η κατάθλιψη μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από μια ομάδα απαραίτητων πολυακόρεστων λιπών που ονομάζονται W-3 λιπαρά οξέα κι αυτά είναι τριών ειδών: Το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδιεξανοϊκό οξύ (DHA).

Το (ALA) βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως το λινάρι, η σόγια και τα λαχανικά. Από τις τροφές αυτές μετατρέπεται σε EPA και DHA στον οργανισμό σας. Το EPA και το DHA βρίσκονται επίσης στα ψάρια, όπου και σχηματίζονται. Αυτό σημαίνει πως είναι ήδη έτοιμα και δε χρειάζεται να γίνει η μετατροπή τους από το α-λινολεϊκό οξύ. ΄Αρα μπορείτε να λάβετε EPA και DHA απευθείας από τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Ο σολομός, το σκουμπρί κι ο τόνος, διαθέτουν την μεγαλύτερη ποσότητα EPA και DHA, επειδή κολυμπούν σε παγωμένα νερά κι έτσι αναγκάζονται να καλυφθούν από ένα παχύ στρώμα λίπους για να διατηρηθούν ζεστά.

Αν δεν είστε ψαροφάγος, μη στενοχωριέστε. Μπορείτε να πάρετε DHA και EPA από συμπληρώματα διατροφής.

Παρακάτω θα δείτε πιο αναλυτικά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

• ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟ ΦΡΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ορισμένα πειράματα έδειξαν πως το ιχθυέλαιο μπορεί να εμποδίσει ή να αντιμετωπίσει τη δημιουργία κακώσεων στα τοιχώματα των αρτηριών. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση ιχθυελαίου σε καψούλες δεν βοηθούσε να διατηρηθούν οι αρτηρίες ανοικτές μετά από μια αγγειοπλαστική.

• ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Δεν είναι ακριβώς στο πως και γιατί το ψάρι και το ιχθυέλαιο κατεβάζουν τη πίεση, οι επιστήμονες όμως υποθέτουν πως και στην περίπτωση αυτή λειτουργούν τα δύο χημικά στοιχεία – η θρομβοξίνη και η προστακυκλίνη – που βοηθούν στον έλεγχο των θρομβώσεων. Η θρομβοξίνη στενεύει τις αρτηρίες ενώ η προστακυκλίνη τις διαστέλλει. Όταν τα δύο συστατικά βρίσκονται σε ισορροπία, βοηθούν τις αρτηρίες να ηρεμούν και να διατηρούν την ελαστικότητα τους, οπότε μειώνεται κι η πίεση του αίματος.

• ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Όταν προσφέρετε στον οργανισμό άφθονη ποσότητα W-3 λιπαρών οξέων, η θρομβοξίνη και προστακυκλίνη διατηρούν τη σωστή τους ισορροπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος να προκληθούν επικίνδυνοι για την υγεία θρόμβοι.

• ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Από διάφορες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους που κατανάλωναν ψάρια ή συμπληρώματα ιχθυελαίου τουλάχιστο 4,3 γραμμάρια ημερησίως, είχαν μειώσει το μέσο αριθμό των αρρυθμιών τους από το 5,9 στο 2,9.

Συμπέρασμα: Η κατανάλωση ψαριού βοηθά την καρδιά να κτυπά ρυθμικά.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να εγγυηθεί πως το ψάρι και το ιχθυέλαιο
προστατεύουν εκατό τοις εκατό από τις αρρυθμίες. Αν θέλετε όμως να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αυξήσει τα ποσοστά του, τρώτε περισσότερο ψάρι ή έστω συμπληρώματα ιχθυελαίου.

• ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αν θέλετε να περιορίσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να εμφανίσετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, αρκεί να παίρνετε δυο με τρεις φορές τη βδομάδα W-3 λιπαρά οξέα. Να καταναλώνετε δηλαδή 230γρ. ψαριού ημερησίως. Γενικά το ιχθυέλαιο προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα κι έτσι οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη να εξαρτώνται πλέον από τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα. Προστατεύουν επίσης από την οστεοαρθρίτιδα (μια ασθένεια των συνδέσμων όπου φθείρεται σταδιακά ο χόνδρος).

Άλλες επιπρόσθετες θεραπείες που προσφέρουν τα W-3 λιπαρά είναι:7

• Η καταπολέμηση του καρκίνου, η καθυστέρηση στην αύξηση και την εξάπλωση των όγκων, επιμηκύνοντας έτσι τη ζωή, ενώ μερικές περιπτώσεις εμποδίζουν και το σχηματισμό τους. Καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού.

• Η αντιμετώπιση αποτελεσματικά των επιπλοκών του διαβήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αν πάσχετε από διαβήτη, μπορείτε να πάρετε ιχθυέλαιο για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

• Η ανακούφιση από τις ασθένειες των εντέρων. Η ασθένεια του Crohn είναι μια επώδυνη, χρόνια φλεγμονή των εντέρων (ειδικότερα την ασθένεια της ελκώδους κολίτιδας). Αν υποφέρετε από κάποια από τις δύο αυτές αρρώστιες, προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο ψάρι ή συμπληρώματα ιχθυελαίου, χωρίς να εγκαταλείψετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

• Η θεραπεία της ψωρίασης, η κατανίκη της κατάθλιψης και πολλών άλλων ωφελειών.

• Επιλέγετε καλύτερα παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

• Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με ψάρι.

• Φτιάξτε το ψάρι βραστό, ψητό στη σχάρα, στα μικροκύματα, στο γκριλ.

• Αποφεύγετε το τηγανητό γιατί τα λάδια που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι επικίνδυνα.

• Αγοράζετε ψάρια ιχθυοτροφείου, αν υπάρχουν, επειδή μεγαλώνουν σε ελεγμένο περιβάλλον και είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε τοξίνες και βακτηρίδια.

• Μην παίρνετε υπερβολική δόση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου γιατί θα σας προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση