ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το σταφύλι και η θεραπευτική του αξία

Του Κωνσταντίνου Α. Ιακώβου*

Η καλλιέργεια αμπελιών και η παραγωγή σταφυλιών και κρασιού αναφέρονται ως τα αρχαιότερα στην ανθρώπινη ιστορία. Η καλλιέργεια των αμπελιών αναφέρεται να γινόταν από την εποχή του Νώε. Σπόροι σταφυλιού βρέθηκαν σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 3000 χρόνια. Οι δε ΄Ελληνες έπιναν κρασί πριν από την εποχή του Ομήρου.

Οι Σκανδιναβοί πειρατές του Μεσαίωνα γνώριζαν την βόρεια Αμερική ως την “χώρα των αμπελιών”, γιατί εκεί πραγματικά αφθονούσαν τα αμπέλια.

Ποιοι μετέφεραν την καλλιέργεια της αμπέλου στην Ευρώπη; Αυτοί ήσαν οι ιεραπόστολοι της Καλιφόρνιας. Αυτή η ποικιλία σταφυλιού ονομάστηκε Ιεραποστολική και θεωρείτο ως η καλύτερη μέχρι το 1860, οπότε και μεταφέρθηκαν απ΄ την Ευρώπη κι άλλες εκλεκτές ποικιλίες.

Υπάρχουν τέσσερα είδη σταφυλιών:

• Αυτά που είναι κατάλληλα για κρασί,
• Τα επιτραπέζια,
• Αυτά που γίνονται σταφίδες και
• Τα γλυκά (χωρίς ζύμωση) σταφύλια που προορίζονται για χυμό.

Οι μεγάλες σταφυλοπαραγωγές πολιτείες, πέρα από την Καλιφόρνια, είναι η Νέα Υόρκη, το Μίσιγκαν και η Ουάσιγκτον.

Η ποικιλία που προτιμά ο κόσμος είναι τα λεγόμενα σταφύλια του αυτοκράτορα. Τα σταφύλια αυτά τα προτιμούν ιδίως για τη Γιορτή των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Τα τσαμπιά είναι μεγάλα, μακριά και γεμάτα. Οι ρόγες ομοιόμορφες, μεγάλες, μακρόστενες και οβάλ, το χρώμα τους ποικίλλει από το ανοικτό κόκκινο ως το κόκκινο μοβ, έχουν κουκούτσια, η γεύση τους είναι ουδέτερη και το φλούδι σκληρό. Διατίθενται στην αγορά απ΄ τον Οκτώβριο ως και τον Μάρτιο.

Η ποικιλία Thomson seedless καλλιεργήθηκε αρχικά στην Καλιφόρνια, κοντά στη Γιούμπα Σίτυ, από τον κύριο Ουίλιαμ Τόμσον και σήμερα είναι πολύ δημοφιλής. Τα τσαμπιά είναι μεγάλα, μακριά και γεμάτα. Οι ρόγες ομοιόμορφες και ελλειψοειδής. Το χρώμα τους ποικίλλει από ασπροπράσινο ως απαλό χρυσαφί. Δεν έχουν κουκούτσια. Οι ρόγες είναι σφιχτές και τρυφερές και πολύ γλυκές όταν φτάσει στην πλήρη ωρίμανση. Το φλούδι τους είναι σχεδόν τρυφερό.

Η ποικιλία αυτή διατίθεται στην αγορά από τα τέλη Ιουνίου ως το Νοέμβριο. Άλλες ποικιλίες είναι:

Η ποικιλία Tokay πολύ σφικτές, έχουν κουκούτσια με λαμπερό κόκκινο ως το σκούρο κόκκινο χρώμα. Η γεύση τους είναι ουδέτερη με χοντρό φλούδι. Θα βρείτε την ποικιλία αυτή στην αγορά από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο.

Άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες είναι η Almeria, η Cornichon, η Κόκκινη και η ΄Ασπρη Malaga, Η Ribier, η Lacy Finger, η Catawba και η Niagara.

Η σημαντικότερη από τις ποικιλίες χυμό είναι η Κόνκορντ, ένα εξαιρετικό ντόπιο σταφύλι, με μαύρο χρώμα, μέτριο μέγεθος και σκληρό φλούδι. Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο και βρίσκεται στην αγορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

Η μεγάλη θεραπευτική τους αξία οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν. Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα σταφύλια αναπληρώνουν ιδανικά το στοιχείο αυτό.

Ο χυμός των σταφυλιών Κόνκορντ είναι ένας από τους καλύτερους χυμούς της αγοράς. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον χυμό από άλλες ποικιλίες σταφυλιών. Αν ο χυμός είναι πολύ γλυκός και σας προκαλεί ανακατωσούρα στο στομάχι μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού. Αν θέλετε μπορείτε να τον αναμίξετε με χυμό ανανά ή άλλου φρούτου που σας αρέσει.

Όταν αγοράζετε έτοιμο χυμό σταφυλιού προσέξτε να μην περιέχει ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Η φλούδα και τα κουκούτσια του σταφυλιού κάνουν καλό στην δυσκοιλιότητα, αλλά είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές σε ανθρώπους που υποφέρουν από κολίτιδα ή έλκη. Είναι καλύτερα να τα αποφεύγει ένας που έχει τέτοια προβλήματα.

Τα σταφύλια είναι ιδανικά:

α) Για την κινητικότητα του εντέρου
β) Για το καθαρισμό του συκωτιού
γ) Για την καλή λειτουργία των νεφρών
δ) Για την αλκαλική επίδραση στο αίμα και για την μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό
ε) Για την κύστη και ηρεμούν το νευρικό σύστημα
στ) Γιατί είναι πλούσια σε σίδηρο, ιδιότητα που βοηθά στο σχηματισμό του αίματος.

Επειδή τα σταφύλια δεν ταιριάζουν εύκολα μ΄ άλλες τροφές είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε σκέτα. Να βεβαιωνόμαστε ότι είναι ώριμα.

Τα πολτοποιημένα σταφύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιθέματα για όγκους ή πρηξίματα. Η προσβεβλημένη επιφάνεια θα παρουσιάσει άμεση βελτίωση έπειτα από τη χρήση ενός τέτοιου επιθέματος. Μπορείτε να αφήσετε το επίθεμα στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα ως τρεις ή τέσσερις μέρες.

Όταν τα σταφύλια είναι στην εποχή τους μπορείτε να τρέφεστε μια μέρα την βδομάδα μόνο με σταφύλια. Είναι πολύ καλό για τον οργανισμό σας.

*Ο κύριος Κωνσταντίνος Ιακώβου είναι Υπευθυνος Ξενοδοχειακού και Τουριστικού Τμήματος στο AMERICAN COLLEGE

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση