ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρίτη δόση: Μειώνει κατά 2/3 τον κίνδυνο μόλυνσης, δείχνει έρευνα

Μόλις οι 30 (0,36%) μολύνθηκαν από τον ιό αφότου η ανοσία τους ενισχύθηκε στις δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της τρίτης δόσης

Kathimerini.gr

Η τρίτη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά δύο τρίτα συγκριτικά με τις δύο δόσεις, διαπίστωσε η μεγάλη βρετανική μελέτη REACT του Imperial College στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης – κατά την οποία εξετάστηκαν με τυχαίο τρόπο πάνω από 100.000 άνθρωποι μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου – η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την ανοσία.

Από τους πάνω από 8.300 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν λάβει την ενισχυτική δόση, μόλις οι 30 (0,36%) μολύνθηκαν από τον ιό αφότου η ανοσία τους ενισχύθηκε στις δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της τρίτης δόσης.

Από την ομάδα των 68.000 ατόμων που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, περίπου οι 700 (δηλαδή το 1,03%) μολύνθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως π.χ. η ηλικία, οι ερευνητές του Imperial College ανέφεραν πως αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να μολυνθούν άτομα που έχουν λάβει και την τρίτη δόση, μειώνονται κατά δύο τρίτα.

Ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις είναι «υψηλά αποτελεσματικές».

Τα εν λόγω ευρήματα, έρχονται μετά τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι οι πιθανότητες μόλυνσης για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, είναι μία στις πέντε συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Το NHS στην Αγγλία ήδη σχεδιάζει τη διάθεση ενισχυτικών δόσεων κάθε χρόνο, όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντρια Αμάντα Πρίτσαρντ την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Guardian, Mail Online

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση