ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Κυπριανού: Άλλα λέει ο Πρόεδρος και άλλα οι συνεργάτες του

Ερωτούμαι από ξένους διπλωμάτες-πολιτικούς κατά πόσο θέλουμε λύση δύο κρατών. Αυτό που ο γ.γ. περιμένει είναι πολύ συγκεκριμένο.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τη συνάντηση με την κα Λουτ αυτά που λένε ο Ε/Κ διαπραγματευτής και ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είχαν σχέση με όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως όσα λέει δημοσίως ο Πρόεδρος για το Κυπριακό δεν συνάδουν με τα όσα λέει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε πως ο ίδιος ερωτάται συχνά από ξένους διπλωμάτες και πολιτικά πρόσωπα κατά πόσο θέλουμε λύση δύο κρατών, ξεκαθαρίζοντας πως το ΑΚΕΛ θα συγκρουστεί με τέτοιες προσεγγίσεις. Αναφορικά με τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό επισημαίνει πως το μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε είναι ότι εκείνο που πρέπει να κρίνεται είναι η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα όσων διορίζονται και όχι η κομματική τους προέλευση. Μιλά και για τον τροποποιητικό νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα και στάθηκε η αφορμή να αποφυλακιστεί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας πως θα επανεξεταστεί η πρόταση και θα κάνουν διορθωτικές κινήσεις, αν χρειαστεί.

-Λέγεται πως είναι η κρισιμότερη στιγμή στο Κυπριακό. Τι την διαφοροποιεί από άλλες περιόδους;
-Οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα θα διαμορφώσουν δεδομένα που δύσκολα θα ανατραπούν και αυτό καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε. Αυτό είναι καθοριστικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διεθνώς υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις που έχουν κουράσει όλους όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό και το ενδιαφέρον τους αρχίζει να απομακρύνεται.

-Μιλάτε και για τις πρόσφατες εξελίξεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ;
-Αυτό είναι απλώς ένα δείγμα της κούρασης που έχει επέλθει από την διεθνή κοινότητα στο Κυπριακό. Βέβαια το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφορά και ευρύτερα ζητήματα αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ γύρω από αυτό το θέμα.

-Αποτελεί έναν μοχλό πίεσης;
Είναι μία ένδειξη του πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα και θα προκαλέσουν προβλήματα στο Κυπριακό.
-Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για κινδυνολογία και χαρακτηρίζουν ωμό εκβιασμό αυτό που έγινε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

-Οι εξελίξεις θα αποδείξουν αν αυτά είναι κινδυνολογία ή ωμοί εκβιασμοί. Δεν θα μπω τώρα σε μια συζήτηση αν αυτά τα οποία λένε είναι αντικειμενικά ή όχι. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και οι εξελίξεις θα αποδείξουν του λόγου του αληθές.
-Βεβαίως τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογραμμίζουν πλέον την κρισιμότητα των στιγμών…
Είναι ένα να επισημαίνεις τους κινδύνους και είναι άλλο οι πράξεις σου να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

-Συνεπώς δεν κάνουν κάτι προς αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων;
-Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τη συνάντηση με την κα Λουτ αυτά που λένε ο Ε/Κ διαπραγματευτής και ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είχαν σχέση με όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Βέβαια θα παραμείνω πιστός σε αυτό που είπα βγαίνοντας από το Εθνικό Συμβούλιο πως δεν πρόκειται να πούμε οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τη συνάντηση και την ενημέρωση με τον κ. Αναστασιάδη. Θα αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιες θα είναι οι αποφάσεις του γ.γ. και τότε θα έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Να πω όμως πως η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, νομίζω ότι περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και είναι αυτό που εννοούμε λέγοντας ότι όταν χάνεις μία ευκαιρία για να χειριστείς ένα ζήτημα όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, τότε οι εξελίξεις μπορεί να μην σου επιτρέψουν να επανέλθεις εκεί που θα ήθελες και αναφέρομαι στις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα.

-Το γεγονός ότι εκφράζεται η επιθυμία να επιστρέψουμε εκεί όπου μείναμε στο Κραν Μοντάνα αποτελεί παραδοχή ότι χάθηκε ένα μομέντουμ;
-Έχει τεράστια σημασία όταν κάποιος λέει κάτι δημόσια να το εννοεί. Δεν θα μιλήσω για την ενημέρωση που μας έχει κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης για τη συνάντηση με την κα Λουτ, το μήνυμα όμως το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω λάβει από εκείνη την ενημέρωση είναι ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν συνάδουν με εκείνα τα οποία λέγονται σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου.

-Είχατε εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν έπεισε την κα Λουτ στο Εθνικό Συμβούλιο...
-Αυτό θα φανεί από τις αποφάσεις που θα πάρει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Η κα Λουτ, με βάση το τι μας έχει διαβάσει από τα πρακτικά ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν πολύ συγκεκριμένη στο τι του είπε. Επαναλαμβάνω πως δεν θα πω κάτι περισσότερο σε αυτά τα θέματα, θέλω να δώσω τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να κάνει τους χειρισμούς του. Θα έχουμε τα αποτελέσματα τον Οκτώβρη και θα μπορεί ο καθένας να κρίνει τον άλλο.

-Τι περιμένει από μας ο κ. Γκουτέρες ;
-Είναι πολύ συγκεκριμένο το τι περιμένει από μας. Τρία πράγματα ζήτησε. Πρώτα και κύρια, ξεκάθαρη δέσμευση ότι όσον αφορά την ουσία συνεχίζει με το πλαίσιο Γκουτέρες. Τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή του μηχανισμού της λύσης. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε δυο τραπέζια. Στο ένα με μια σύνθεση να συζητήσουμε τα θέματα της ασφάλειας και στο άλλο με άλλη σύνθεση τα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Αυτά τα τρία πράγματα τους ζήτησε πολύ απλά και δυστυχώς θεωρώ ότι δεν απαντήσαμε σωστά.

-Εδώ και χρόνια στο Ε.Σ. μιλούν κάποιοι για Σχέδιο β’
Για ποιο λόγο άρχισε πλέον να εντείνεται η φημολογία περί Σχεδίου β’ και βελούδινου διαζυγίου στην πλευρά μας;
-Εδώ και αρκετά χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο κυρίως πολιτικά κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου μιλούσαν για Σχέδιο β’. Βεβαίως δεν υπαινίσσομαι ότι αυτό το σχέδιο β’ είναι το βελούδινο διαζύγιο. Η δική μου άποψη είναι ότι ένα σχέδιο πρέπει να έχουμε: πώς απελευθερώνεται και επανενώνεται η κοινή πατρίδα Ε/Κ -Τ/Κ στη βάση του πλαισίου που έχει αποφασιστεί από τα ψηφίσματα των Η.Ε, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό είναι το πλάνο που πρέπει να έχουμε και στη βάση αυτού πρέπει να εργαστούμε. Οτιδήποτε άλλο θα μας αποπροσανατολίσει από τον κύριο στόχο και θα είναι μεγάλο λάθος.

-Η κα Λουτ για ποιο λόγο ρώτησε αν έχουμε υπόψη μας άλλο πλαίσιο λύσης;
-Δεν θα σχολιάσω τι είπε η κα Λουτ επειδή είπα ότι δεν θα αναφέρω τι λέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Δεν σας κρύβω όμως ότι από πολλούς ξένους διπλωμάτες και πολιτικά πρόσωπα στο εξωτερικό ερωτούμαι κατά πόσο θέλουμε λύση δύο κρατών. Ξεκαθαρίζω ότι το ΑΚΕΛ θα συγκρουστεί με τέτοιες προσεγγίσεις. Πρώτα και κύρια κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του. Δεν θα αποτελέσει το τέλος του δρόμου αλλά την αφετηρία για έναρξη νέων περιπετειών. Το δεύτερο θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνήσει κάποιος για λύση δύο κρατών παρά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η ουσία και ο δημοκρατικός διάλογος στην Παιδεία

-Στην παιδεία μιλάμε όλοι για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν είναι λογικός και ο εξορθολογισμός του μισθολογίου;
-Υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το τι εννοεί ο καθένας όταν μιλά για εξορθολογισμό και μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση μίλησε για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την επικέντρωσε στο μισθολόγιο. Δεν είναι αυτή η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που πρέπει να γίνει. Πρέπει να δούμε τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας, την παραγωγικότητα, τον αποτελεσματικό έλεγχο και σίγουρα σε αυτό το πλαίσιο να μπει το θέμα του μισθολογίου. Σε ό,τι αφορά την παιδεία καθιερώθηκαν εδώ και δεκαετίες διαδικασίες για το πώς συζητούνται αυτά τα ζητήματα, μέσα από μία πολύχρονη πορεία συζητήσεων. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση στην παιδεία. Ξεκίνησε μία τέτοια μεταρρύθμιση για την ουσία της παιδείας η κυβέρνηση Χριστόφια, την οποία με ένα βίαιο τρόπο σταμάτησε η τότε αντιπολίτευση. Ο ΔΗΣΥ επικεφαλής και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα . Εμείς λέμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να δούμε την ουσία και να δούμε και τον εξορθολογισμό. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε πράματα υπάρχει μία δημοκρατική διαδικασία, πρέπει να συζητούμε. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο υπουργός Παιδείας, πήραν τις αποφάσεις, είπαν αυτές είναι δεν συζητούμε και ελάτε να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

-Και τι θα γίνει;
-Δεν πρόκειται να υπάρξει επίλυση του προβλήματος αν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιήσει ότι με τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές μεθόδους δεν επιλύονται προβλήματα. Εδώ είναι η ουσία του θέματος τη δεδομένη στιγμή. Από κει και πέρα αν η κυβέρνηση αναιρέσει τις αποφάσεις της, είμαι βέβαιος ότι μέσα από συζήτηση μπορούν να λυθούν πάρα πολλές πτυχές αυτού που ονομάζουμε μεταρρύθμιση και εξορθολόγηση. Επαναλαμβάνω ότι αυτά ο καθένας τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

-Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης δεν πρέπει και οι συνδικαλιστές να επιστρέψουν στην έδρα;
-Οι δύο πλευρές θα πρέπει να πάνε σε δομημένο διάλογο. Να τα συζητήσουν και εκεί θα διαπιστωθεί κατά πόσο η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι σωστή ή λανθασμένη και γιατί διαφορετικές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν αποδεχτεί κάτι διαφορετικό. Δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω αν πρέπει να αλλάξει κάτι ή όχι. Εκεί θα πρέπει να εξηγήσει το υπουργείο Παιδείας γιατί θεωρεί ότι οι αποφάσεις δεκαετιών ήταν λανθασμένες και θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αντλήσουμε εμπειρία από το τι γίνεται στο εξωτερικό.

-Μπορεί, όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, να γίνει διάλογος με τον συγκεκριμένο υπουργό Παιδείας;
-Την κατάσταση την έχει οδηγήσει εδώ που βρίσκεται η κυβέρνηση με τις μονομερείς αποφάσεις τις οποίες πήρε. Για να ανοίξει η προοπτική έναρξης διαλόγου πρέπει η κυβέρνηση να αναιρέσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Και όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.


Τα λάθη της κυβέρνησης από τη ΣΚΤ στον Ρίκκο

-Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό;
-Για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι καλύτερα να αναμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος. Αποσπασματικά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε λάθη, όμως το τι διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο αντί να ενδιαφερθεί για το πώς διαμορφώνονται δεδομένα που διασφαλίζουν την καλύτερη διαχείριση του Συνεργατισμού, αντιθέτως λειτούργησε μικροκομματικά και επιχειρώντας να βολέψει συγκεκριμένα πρόσωπα. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον Συνεργατισμό το οποίο ουσιαστικά δεν του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τα πάρα πολλά προβλήματα τα οποία ήδη υπήρχαν από προηγουμένως. Εμείς αναμένουμε την έκδοση πορίσματος για να εξαγάγουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα για το τι δεν πήγε καλά.

-Με τα όσα ακούστηκαν νιώθετε δηλαδή δικαιωμένοι για τον Συνεργατισμό;
-Το θέμα δεν είναι να δικαιωθούμε εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος. Το θέμα είναι να δούμε τι πήγε στραβά και γιατί πήγε στραβά. Έχουμε άποψη γι΄αυτό. Θεωρούμε ότι εκεί και όπου επιχειρείται να εξυπηρετηθούν καταστάσεις είτε προσωπικές είτε κομματικές αντί να βλέπουμε την ουσία του θέματος και να διορίζονται προσοντούχα άτομα για να διαχειρίζονται κάποιους οργανισμούς, τότε έχουμε αυτά τα προβλήματα. Οι ευθύνες είναι τεράστιες κατά την άποψή μου για την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

-Αυτό είναι παραδοχή ότι το ΑΚΕΛ κακώς διόριζε δικά του πρόσωπα;
-Προτάθηκαν ονόματα από την κυβέρνηση, κρίθηκαν κατάλληλα από την Κεντρική Τράπεζα και διορίστηκαν. Από αυτό δεν προκύπτει τίποτα κατά την άποψή μου. Έχετε ακούσει από καταθέσεις τι γίνονταν και ποια άτομα κατονομάζονται. Πρέπει όμως να πάρουμε ένα μάθημα όλοι από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Ότι εκείνο που θα πρέπει να κρίνεται δεν είναι η κομματική προέλευση των ανθρώπων, αλλά η ικανότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

-Αντιδράσατε στην αποφυλάκιση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ωστόσο, ως ΑΚΕΛ, ψηφίσατε την τροποποίηση νόμου που ευνόησε την αποφυλάκισή του. Ήταν μία κακή απόφαση από πλευράς σας;
-Εμείς θα ερευνήσουμε το θέμα για να δούμε αν κάτι έχει πάει στραβά. Η ενημέρωση που έχουμε από τους βουλευτές είναι ότι η μόνη τροποποίηση που έχει επέλθει είναι η παραχώρηση του δικαιώματος να υποβάλλεται πιο έγκαιρα το αίτημα, έτσι ώστε να εξετάζεται την κατάλληλη στιγμή. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το συμβούλιο αποφυλάκισης είναι υποχρεωμένο να επισπεύσει την αποφυλάκιση του οποιουδήποτε άλλου ατόμου. Εκεί θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί τα πυρά γιατί προχώρησε με αυτές τις πολύ χαριστικές αποφάσεις στην αποφυλάκιση του κ. Ερωτοκρίτου; Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον κ. Ερωτοκρίτου. Ήταν όμως βοηθός γενικός εισαγγελέας, κατηγορήθηκε για βαρύτατα αδικήματα κατέχοντας ένα σημαντικότατο δημόσιο πόστο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν το συμβούλιο αποφυλακίσεως να προσεγγίσει το όλο ζήτημα τόσο επιφανειακά. Εμείς όμως θα επανεξετάσουμε το θέμα αναλύοντας κατά πόσο η τροποποίηση που έχει γίνει παρέχει την οποιαδήποτε δυνατότητα εκμετάλλευσής της. Αν χρειαστεί θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση