ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικανικές νουθεσίες σε Κύπρο για το 5G

Υποδείξεις της επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία για τις επιλογέςανάπτυξης των υποδομών δικτύων πέμπτης γενιάς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη σφαίρα των διεθνών πιέσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον σε κράτη για την διείσδυση κινεζικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη δύση, εισήλθε και επίσημα η Κύπρος. Το μέτωπο που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος και με την κινεζική εταιρεία πολυεθνικής δικτύωσης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei Technologies, αγγίζει τη Λευκωσία και σε διπλωματικό επίπεδο. Ίσως για πρώτη φορά από τότε που τα κινέζικα προϊόντα έχουν μπει στο στόχαστρο, οι ΗΠΑ δημόσια παρεμβαίνουν με τη μορφή φιλικών υποδείξεων προς την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς στην Κύπρο. Σε εκδήλωση του Αμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζούντι Γκάρμπερ, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, δημοσιοποίησε την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε ενδεχόμενη συνεργασία με την κινέζικη Huawei, στην ανάπτυξη των υποδομών για το δίκτυο 5G. Αντίθεση που μπορεί να εκληφθεί και ως μια μορφή άσκησης πίεσης στη Λευκωσία να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές επιλογές, αποκλεισμού της συγκεκριμένης εταιρείας. Τι είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης από βήματος της εκδήλωσης και στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη που δίνει μια διαφορετική διάσταση, στα μέχρι σήμερα δεδομένα; «.. η Κύπρος θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις επιλογές της για τη δημιουργία υποδομής 5G - συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης υπηρεσιών από αξιόπιστους Ευρωπαίους ή ίσως και Αμερικάνικους φορείς - προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου». Η κ. Γκάρμπερ στήριξε την υπόδειξή της για «προσεκτικές επιλογές» σε μια σειρά ζητημάτων, κάποια εκ των οποίων, όπως είπε, αγγίζουν, και την εθνική ασφάλεια.

Οι υποδείξεις

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην ομιλία της, εστίασε στα μεγάλα έργα υποδομής της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επόμενα χρόνια, κάνοντας αναφορά στην ενέργεια και το 5G. «Βασιζόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία να διεξάγει ανοικτές και δίκαιες διαδικασίες υποβολής προσφορών», σημείωσε με νόημα η κ. Γκάρμπερ. Αναφερόμενη στα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, σημείωσε τις τεράστιες, κατά τα λεγόμενά της, επιπτώσεις «από την τεχνητή νοημοσύνη, έως τη μεταποίηση, τις δημόσιες υπηρεσίες» αλλά και στην απλή καθημερινότητα του πολίτη. Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην κινέζικη Huawei και υποδεικνύοντας πως το 5G θα αγγίξει κάθε πτυχή της ζωής, ανέφερε πως οι προμηθευτές που θα αναπτύξουν τα δίκτυα και θα διατηρούν πρόσβαση σε αυτά θα έχουν τεράστια ικανότητα και ευθύνη για την προστασία των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων, της εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας έκφρασης, όπως είπε.

Η Λευκωσία

Το θέμα με τις ενστάσεις που διατυπώνονται από Αμερικανικής πλευράς και σε άλλα κράτη, δεν είναι κάτι που είναι άγνωστο στη Λευκωσία. Η χροιά που δίνει η Ουάσιγκτον με την επίκληση ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας, εκ των πραγμάτων δημιουργεί πιεστικές καταστάσεις σε διπλωματικό επίπεδο που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Για την ώρα η κυπριακή διπλωματία καλύπτεται πίσω από την Ε.Ε., η οποία δεν είναι απαγορευτική για την κινέζικη εταιρεία και τα προϊόντα της. Σε επίπεδο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το σύνολο συνεργάζεται με την Huawei τόσο στη λιανική αγορά κινητών όσο και στον τομέα των υποδομών. Από τις εταιρείες που κινούνται στη μετάβαση των δικτύων πέμπτης γενιάς, όλες τους στηρίζονται στην τεχνολογική υποδομή της Huawei. Οι υποδείξεις της Αμερικανίδας διπλωμάτη είχαν κα κάνουν περισσότερο με την κρατική Cyta η οποία στηρίζει την αναβάθμιση του δικτύου της στην κινέζικη Huawei

Ο «πόλεμος»

Πίσω από τις προσπάθειες αποκλεισμού της Huawei από τις διεθνείς αγορές, βρίσκεται η ανοικτή ρήξη Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τα κινέζικα προϊόντα. Επίσημα η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τον εξοπλισμό της κινέζικης εταιρείας ύποπτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κινέζικη κυβέρνηση για κατασκοπεία, εξ ου και τα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας που εγείρονται από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ισχυρισμός που διαψεύδεται από την εταιρεία. Ο πόλεμος φούντωσε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν συνελήφθη στον Καναδά η γενική οικονομική διευθύντρια της Huawei Μενγκ Γουανγκζού, ως ύποπτη ότι εξαπάτησε τράπεζες να κάνουν εκκαθάριση συναλλαγών με το Ιράν. Ακολούθησαν δυο συλλήψεις, αυτή τη φορά στην Πολωνία. Ενός πρώην υπευθύνου πωλήσεων της εταιρείας, σε πελάτες του πολωνικού δημοσίου και ενός πρώην υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου. Και οι δυο κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία προς όφελος της Κίνας. Πρόσφατα η Ντόναλτ Τράμπ ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της εταιρείας. Η Google αποφάσισε επίσης να αποκλείσει τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορευσιμότητα των κινητών τηλεφώνων της. Το Πεκίνο από την πλευρά του απειλεί πως θα αντιδράσει. «Αυτή είναι λάθος συμπεριφορά, άρα θα υπάρξει και η κατάλληλη αντίδραση», σημείωσε πρόσφατα ο Ζανγκ Μινγκ, πρέσβης της Κίνας στην Ε.Ε., σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων υπονομεύονται και αυτό σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση