ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση - Η «αλλαγή» δεν έπεισε

Μεγάλοι χαμένοι της κάλπης το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ παρά τα μειωμένα ποσοστά ο ΔΗΣΥ κρατά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα που βγάζει η κάλπη για την αντιπολίτευση, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όχι μόνο δεν κεφαλαιοποίησαν την φθορά της κυβέρνησης αλλά είχαν μείωση ποσοστών. Σημαντική ήταν μείωση που κατέγραψε από το ήδη ιστορικά χαμηλό του 2016 ποσοστό, το ΑΚΕΛ. Δεν αποκλείεται ήδη να δρομολογούνται εξελίξεις στο κόμμα για την επόμενη μέρα και ιδιαίτερα ενόψει του εκλογικού συνεδρίου που ακολουθεί. Αρνητικά κρίνονται και τα αποτελέσματα για το ΔΗΚΟ, που όπως όλα δείχνουν το αφήγημα περί αλλαγής και η οικειοποίηση της πάταξης της διαφθοράς δεν φαίνεται να έπεισε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως άλλωστε αναμενόταν είχε αισθητή μείωση στα ποσοστά που είχε λάβει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο θεωρείται νικητής της όλης διαδικασίας. Όχι μόνο γιατί κατάφερε έστω και με μείωση να διατηρήσει την πρωτιά αλλά και γιατί ανάκοψε μία πλειοψηφική τάση της αντιπολίτευσης εντός της βουλής. Αντιθέτως, καταφέρνει με την δυνατή παρουσία της ΔΗΠΑ το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, ίσως και με το ΕΛΑΜ που διατηρεί σχέσεις μετά τον προϋπολογισμό να έχει την πλειοψηφία της κατάστασης και να ελέγχει το παιχνίδι εντός βουλής. Αυτό αποδίδεται στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου παρά τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο προφανώς με το ψηφοδέλτιό του όσο και με το αφήγημά του στο παρά πέντε των εκλογών κατάφερε να επαναφέρει τον κόσμο του στην κάλπη. Υπήρξε όπως λέγεται ροή ψηφοφόρων στην κάλπη με το αφήγημα ότι μπορεί να βγει πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ και να χάσει έδρες το κυβερνών κόμμα.

Ζήτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ επεδίωκε ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 25% που είχε λάβει το 2016. Ένα ποσοστό που προκάλεσε τριγμούς στο κόμμα τότε. Σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να χειριστεί μειωμένα ποσοστά. Δεν κατάφερε να εισπράξει την κυβερνητική φθορά, ούτε κατάφερε να πείσει πως μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο την πάταξη της διαφθοράς όπως όλα δείχνουν. Δεν αποκλείεται να ανοίξει θέμα διαδοχής, δεδομένου ότι το εκλογικό συνέδριο πλησιάζει και ο Άντρος Κυπριανού άφησε πρόσφατα στην «Κ» ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσής του.

Βεβαίως σημαντική είναι και η πτώση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, το οποίο είχε προσπαθήσει να οικειοποιηθεί την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς με το αφήγημα της αλλαγής. Δεν πρέπει να αγνοείται ότι το κόμμα του Κέντρου είχε διάσπαση με τρεις βουλευτές του να αποχωρούν το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο τα ποσοστά δεν δημιουργούν ελπίδες για την επόμενη μέρα στη συνεργασία των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Εντός του κόμματος, υπάρχει συζήτηση και προβληματισμός για το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να συζητήσουν την επόμενη μέρα.

Έκπληξη των εκλογών όπως διαβεβαίωνε ο Μάριος Καρογιάν είναι η Δημοκρατική Παράταξη η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στο να κλέψει την τέταρτη θέση από το πουθενά. Οι ενδείξεις το ήθελαν να δίνει μάχη, ακόμη και να μην μπαίνει στη βουλή. Η οργανωτική δομή που έχει το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, αλλά και το αφήγημά τους ως αντιΔΗΚΟ, φέρεται να έπαιξε τον δικό του ρόλο για τα ενισχυμένα ποσοστά.
Το ΕΛΑΜ, είχε ένα ντέρμπι όπως αναμενόταν άλλωστε βάσει δημοσκοπήσεων για την τέταρτη έδρα. Το κόμμα της Ακροδεξιάς, κατέδειξε με την σαφή ενίσχυση των ποσοστών του ότι ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό, με τη σημαντική παρουσία του κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου. Η ΕΔΕΚ παρά και την προσπάθειά της να οικειοποιηθεί τον αντιφασισμό, στο παρά πέντε των εκλογών, δεν κατάφερε να πείσει για δεύτερη φορά τους ψηφοφόρους που έπεισε στις ευρωεκλογές του 2019 να την στηρίξουν. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εντός της ΕΔΕΚ ανακατατάξεις, καθώς πολλά είναι τα στελέχη με κύριο τον Δημήτρη Παπαδάκη που περιμένουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην γωνιά.

Χαμένος της εκλογικής μάχης θεωρείται και το Κίνημα των Οικολόγων, το οποίο παρά τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων ότι μπορεί να είναι το τέταρτο σε δύναμη κόμμα παρουσιάζει και σχετική πτώση από τα ποσοστά που έλαβε το 2016. Ίσως να επηρέασε το θολό των θέσεων που είχε στο κυπριακό αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει σκληρή ψήφο που να μπορεί να κατέλθει με ευκολία στην κάλπη. Πολλοί ερωτεύονται τους Πράσινους, αλλά λίγοι τελικά τους παντρεύονται όπως φάνηκε και στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου