ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «μαύρη λίστα» των αμερικανικών εταιρειών διχάζει το Πεκίνο

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και πάλι σε βαρομετρικό χαμηλό και η κάθε πλευρά εξετάζει τα «όπλα» της

Kathimerini.gr

Το Πεκίνο έχει επιταχύνει τη διαδικασία κατάρτισης μίας «μαύρης λίστας» αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν εάν αποφασιστούν αντίποινα για τις βολές των Αμερικανών κατά των Huawei, ΖΤΕ, ByteDance και άλλων κινεζικών εταιρειών. Ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal κάποιοι στους κόλπους της κινεζικής κυβέρνησης διστάζουν να «πατήσουν το κουμπί».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της WSJ η μαύρη λίστα, ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησής της διχάζουν την κινεζική κυβέρνηση. Κάποιοι συμβουλεύουν τον πρόεδρο Σι να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά για να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ειδικά από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να κλικαμώνει τις πιέσεις όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Άλλοι ωστόσο θεωρούν πως μία βιαστική κίνηση θα ήταν μεγάλο λάθος και τονίζουν ότι θα πρέπει το Πεκίνο να περιμένει να δράσει μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να καταρτίσει μία «μαύρη λίστα» αμερικανικών οντοτήτων τον Μάιο του 2019, λίγο αφότου οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πρόσβαση της Huawei σε αμερικανικό εξοπλισμό και τεχνολογία. Ωστόσο το σχέδιό της «πάγωσε» όταν άρχισαν και πάλι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Πρώτης Φάσης της σινο-αμερικανικής συμφωνίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και πάλι σε βαρομετρικό χαμηλό και η κάθε πλευρά εξετάζει τα «όπλα» της. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί στην Κίνα που ελπίζουν για μία επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, με θετικό πρόσημο, εάν επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Αν και όλοι στο Πεκίνο θεωρούν πως η στρατηγική αντιπαλότητα των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη ήρθε για να μείνει, εκτιμούν πως υπάρχουν επιμέρους τομείς στις οποίες μπορούν οι αντιπαραθέσεις να μπουν στην άκρη και να επιδιωχθεί συνεργασία με μία πιθανή κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έχει όντως αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει πιο στενή συνεργασία με την Κίνα για περιφερειακά ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, αλλά και έχει τονίσει ότι σκοπεύει να πιέσει την Κίνα σε πιο ουσιαστικές ενέργειες σε θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς, όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X