ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκοπιανό: Όλα όσα έγιναν μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων, το όνομα θα ισχύει erga omnes, δεν υπάρχει πια ΠΓΔΜ είπε ο Ζάεφ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

21:51 «Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της επίτευξης συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

20:57 Και η Φεντερίκα Μονγκερίνι με σχετικό Tweet χαιρέτισε τη συμφωνία δίνοντας συγχαρητήρια στους Τσίπρα-Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους. Έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία, που δείχνει τη δύναμη της διπλωματίας και είπε πως είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. <

20:45 Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς συνεχάρη τις δυο κυβερνησεις για τις αναγγελίες τους και για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύς τους διαφοράς. Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον. 

20:43 Ο Ζάεφ κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία. Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον FYROM (ΠΓΔΜ), ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι "Σέβερνα Μακεντόνια" (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας). Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την "μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα". Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει. «Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ» τόνισε. «Έχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα.Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα. Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες). Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα - μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση! Τον πήραμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό. Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενηημερώνει ότι οι δύο χώρες δεν θα αμφισβητείται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

20:40 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση. «Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη».

Για την ουσία της συμφωνίας, και «με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα» ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα, Μακεδονία σκέτο.

20:30 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε οτι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

20:10 Συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Χάρη σε εσάς το απίθανο γίνεται πιθανό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τουσκ. Ανάλογο Tweet έκανε ο Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ

20:00 Το διάγγελμα του Αλέξη Τσιπρα: Θέλω να σας ενημερώσω πως προκειμένου να αποκαταθούν σχεσεις διαταραγμένες, οι γείτονες αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα σε "Δημοκρατία της Βορειας Μακεδονίας". Το όνομα θα ισχύει erga omnes, που σημαίνει πως ανελαβαν την υποχρεώση να αλλ'αξουν το σύνταγμά τους. Που σημαίνει ότι θα υπαρχει διαχωρισμός. Στη συμφωνία προβλέπεται πως δεν έχουν και δεν θα διεκδικήσουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Η συμφωνία προβλέπει πως η υποκοότητα δεν είναι "Μακεδονας" σκέτο αλλά πολίτες της "Βόρειας Μακεδονίας".  Οι 144 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία θα την αναγνωρίσουν με το νέο της όνομα. Ετσι επιτυγχάνεται σαφής διαχωρισμός της δικής μας Μακεδονίας. Από το Σύνταγμα θα απαλειφθούν οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα και προστασία της, και οποιεσδήποτε ιστορικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματος. Στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δε θα αναγράφεται Μακεδόνας σκέτο όπως σήμερα,αλλά Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, θα πρέπει να επικυρωθεί απο τη Βουλή των γειτόνων μας. Η Ελλάδα θα δεχθεί την πρόσκληση ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθέωρησης. Εάν η συνταγματική αναθεώρηση δεν προχωρήσει αυτόματα αναιρούνται η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών. Και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

19:45 Το διάγγελμα Ζάεφ για το όνομα. Ήδη ανακοίνωσε πως θα είναι Βόρεια Μακεδονία

19:30 Θα αποστείλλει στα κόμματα τη συμφωνία ο Έλληνας Πρωθυπουργός

19:15 Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το διάγγελμα Τσίπρα. Ενημέρωσε Μητσοτάκη και Γεννηματά ήδη. 

18:58 «Εχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνοντάς τον για το δεύτερο και καθοριστικό τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes ενώ σημείωσε πως «οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Ηρθα λίγο ξαφνικά γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την ονομασία της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία».

Παυλόπουλος: Στα Σκόπια η ευθύνη τήρησης των όρων της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, εναπόκειται σε εκείνη. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη.

Και ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε: «Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας που τόσος καιρό είχε κακοπάθει και από την ανεύθυνη στάση ηγετών της γείτονος, αυτός ο σεβασμός είναι διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία αυτού του λαού.

18:23 Από ενημέρωση που έλαβαν δημοσιογράφοι από κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις τόσο για Erga omnes όσο και συνταγματική αναθεώρηση

18:10 Στις 7.30 θα λάβει χώρα το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, μισή ώρα αργότερα εκείνο του Ζάεφ. 

18:00 Ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο να γίνει, η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του των Σκοπίων, έλαβε χώρα. Πλέον η μετάβαση Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, έχει ήδη λάβει χώρα, ενώ συνοδεύεται από υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

17:30 Οι αντιδράσεις 

Διαφωνίες καταγράφονται σε Ελλάδα και Σκόπια, λίγο πριν μιλήσει προς τον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την ονομασία των Σκοπίων και την πιθανή συμφωνία που έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ένδειξη των έντονων εσωτερικών συγκρούσεων που επικρατούν στα Σκόπια όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το ονοματολογικό. Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ιβάνοφ, που μπορεί να μην ενστερνιστεί την συμφωνία, κατηγόρησε τον κ. Ζάεφ ότι διαπραγματεύεται ανεύθυνα και πρόχειρα με τον Αλέξη Τσίπρα, κι ότι δεν επιδεικνύει την σοβαρότητα που απαιτείται σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν, είπε, το ονοματολογικό να λυθεί μέσω τηλεφώνου και προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών.

«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», διαμήνυσε ο Έλληνας ΥΠΑΜ και μέλος της συγκυβέρνησης, Πάνος Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης από τα γραφεία του κόμματος. Ο υπουργός, παρόλο που δεν συγκάλεσε, όπως είπε για τον λόγο αυτό τη συνέντευξη, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και στο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τοποθετηθούν σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση