ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δείτε την έκθεση Γκουτέρες για το κυπριακό

Αποκαλυπτικός ο Αντόνιο Γκουτέρες για τους στόχους της τριμερούς συνάντηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την έκθεση καλών υπηρεσιών για την Κύπρο υποβάλλει σήμερα ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ». Σύμφωνα με την έκθεση εκφράζει ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο και υπογραμμίζει πως παρά τις δυσκολίες στην επίτευξη λύσης, θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην έκθεση γίνεται μία αναφορά στη συνάντηση των δύο ηγετών κατά την 9η Αυγούστου και την κατ’ ιδίαν συνάντηση Γκουτέρες πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή η συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Βάσει αυτού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η τριμερής συνάντηση που θα γίνει δηλαδή την 25η Νοεμβρίου (αλλά δεν αναφέρεται ως ημερομηνία, 10 μέρες πριν τη συνάντηση), θα έχει ως στόχο να υπάρξει κοινή συναίνεση για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα στη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται πως στόχος δεν είναι απαραίτητα η συνομολόγηση των όρων αναφοράς αλλά να διαφανεί το πως μπορεί να προχωρήσουν.

Σημειώνει ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για λύση και περιφερειακή συνεργασία, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία πως η κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη που ενδεχομένως να συνδέεται με την αβεβαιότητα για το μέλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν γίνεται καμία αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ αντίθετα γίνεται αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές.
Αναφορικά με τις προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει την θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες οι οποίες να μην είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).

Ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του σημειώνει ακόμη ότι παρά τις διάφορες προτάσεις που έγιναν από τα μέρη για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο προκάλεσε κλιμάκωση των εντάσεων, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν διαφορές. Καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί είναι κοινώς αποδεκτοί και πως αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για βιώσιμη λύση, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

Στην έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζονται και οι εκθέσεις των δύο ηγετών για το ποιες προσπάθειες έγιναν ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση