ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηροδότου: Το AML να μην επηρεάζει τις νόμιμες συναλλαγές

Γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους των συναλλαγών ζήτησε από τις εγχώριες τράπεζες με περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού τους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι η προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω οδηγιών (AML) δεν θα πρέπει να επηρεάζει την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών, τόνισε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Παράλληλα, απέστειλε μηνύματα προς τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα πως πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις κατάλληλες τεχνολογίες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά, ταυτόχρονα να μειωθούν και οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις δημιουργούνται στις νόμιμες δραστηριότητες.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως πάντα θα υπάρχει η προσπάθεια για να "ξεγελάσουν" το σύστημα και πρέπει να παρακολουθούνται στενά όλες οι συναλλαγές, εντούτοις, λόγω των καθυστερήσεων των ελέγχων των συναλλαγών από τις εγχώριες τράπεζες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο νομίμων συναλλαγών να διενεργούνται μέσω τραπεζών άλλων χωρών.

Όπως είπε, "σε κάθε πρόβλημα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη λύση", έτσι, στους προσεχείς μήνες η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελέγχου (due diligence). Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Διοικητής είπε ότι είναι νωρίς για τις όποιες λεπτομέρειες.

Γενικότερα για την προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου ως προορισμό, ο Διοικητής τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, η οποία αναγνωρίζεται από τους ξένους προορισμούς και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Βελτιστοποίηση νόμου

Σε αντίστοιχη παρατήρηση προχώρησε και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου για θέματα της Κυπριακής Οικονομίας, λέγοντας πως πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις στη ροή συναλλαγμάτων και εμβασμάτων με προορισμό την Κύπρο, με αρκετούς επιχειρηματίες θέλοντας να αποφύγουν κωλυσιεργίες, να χρησιμοποιούν τράπεζες του εξωτερικού και όχι εγχώριες. Ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει στοχοποίηση εθνικοτήτων και συγκεκριμένων προορισμών από τους οποίους έρχονται συναλλάγματα και εμβάσματα και είπε πως θα γίνουν ενέργειες ώστε αν υπάρχουν κάποιες ασάφειες μέσα στην οδηγία AML, θα προσπαθήσει η ΚΤΚ να την βελτιστοποιήσει.

Αυστηρές οι ανταποκρίτριες

Τέλος, το λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της AstroBank, Γιώργος Άππιος και κάνοντας ένα σχόλιο πάνω στην παρατήρηση του κ. Αγκαστινιώτη για τα συναλλάγματα και τα εμβάσματα που ενδεχομένως κυπριακές τράπεζες να απορρίπτουν κάποια από αυτά. Είπε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι το μόνο όργανο που προσπαθούν να ικανοποιήσουν οι τράπεζες, αλλά περισσότερο ικανοποιούν τα "θέλω" κα τις οδηγίες που έχουν ορίσει οι ανταποκρίτριες τράπεζες και ειδικά των Αμερικανικών, που γίνονται πληρωμές μέσω δολαρίων. Σχολίασε πως είναι πολύ πιο αυστηροί στην προσέγγισή τους αναφορικά με τις συναλλαγές που περνούν από τις κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με τις προσεγγίσεις του εγχώριου και του ευρωπαϊκού επόπτη. Οι κανονισμοί, κατέληξε, δεν είναι γραμμένοι όπως η 4η οδηγία AML, αλλά τις γράφουν κατά το δοκούν.

Ο κ. Ηροδότου από πλευράς του, κατέληξε πως, παρά το φόρτο των εργασιών που έχει η θέση του πλέον, θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για την καλή εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Εσωτερικές αλλαγές και συνεργασίες

Κατά την ομιλία του ο Διοικητής ανέφερε πως η δομή του Γραφείου του Διοικητή θα δώσει το στίγμα και την κατεύθυνση ως προς την έμφαση που θα δοθεί στις αλλαγές που θα γίνουν εντός της Κεντρικής. Σχολίασε πως αυτές οι αλλαγές θα είναι προς το όφελος του προσωπικού, ενώ κάποιες από τις πρώτες ενέργειες έγιναν για την ενίσχυση της παρουσίας της Κεντρικής Τράπεζας στα διεθνή σώματα. Όπως είπε, μέσα από τις συζητήσεις που είχε ήδη με διοικητές δύο άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο και έργα που υπάγονται είτε στον SSM, είτε στην ΕΚΤ. Υπογράμμισε πως, "τα οφέλη και οι στόχοι είναι η εδραίωση της στενής συνεργασία και η ενίσχυση τεχνοκρατικών δυνατοτήτων". Συμπλήρωσε ότι μέσω επαφών που είχε στην Φρανκφούρτη, ήδη συμφωνήθηκε όπως κάποιες από τις εξ' αποστάσεως συνεργασίες να μετατραπούν σε βραχυπρόθεσμες αποστολές 2 - 3 εβδομάδων έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η επικοινωνία μεταξύ ΚΤΚ και ΕΚΤ και SSM.

"Ήδη ξεκίνησαν συνεργασίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με άλλες Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική και τον SSM", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση