ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νάρκες Ερντογάν και απάντηση Μητσοτάκη

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης «τον προκαλεί»

Kathimerini.gr

Του Βασίλη Νέδου και Μανώλη Κωστίδη

Νάρκες στον ελληνοτουρκικό διάλογο βάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές και δεν εκβιάζεται, ενώ περιέγραψε τις ακραίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν ως «ρητορικές εξάρσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, βέβαια, επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν περιθώρια τετ α τετ συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ υπογράμμισε ότι από την ελληνική πλευρά έχουν προταθεί ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών και αναμένει την τουρκική απάντηση. Στην Αθήνα εκτιμάται πως η «έκρηξη» Ερντογάν οφείλεται στις θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό, ενώ ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το ζήτημα και για εσωτερική κατανάλωση. Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης «τον προκαλεί».

Υπονομεύει τον διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν
Του Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκτός διπλωματικών ορίων κινήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μίλησε για «πρόκληση» από πλευράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιτέθηκε προσωπικά δηλώνοντας πως «πρέπει να ξέρει τα όριά του», απείλησε την Ελλάδα και απέκλεισε οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού με τη φόρμουλα της ομοσπονδίας.

Στην ομιλία του, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Εγώ έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Εκανα αυτή τη δήλωση και είδα πως ο Μητσοτάκης με προκαλεί». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές τις οποίες τις αποκάλεσε επαφές διαβουλεύσεων και υπενθύμισε πως η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών θα γίνει στην Αθήνα.

«Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Οταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δύο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι θέλεις ειρήνη, μη με προκαλείς. Εάν δεν ξέρεις τη θέση σου, τότε είσαι εσύ που ανέτρεψες το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα καθόμαστε μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του.

Η έντονη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρείται ούτε αυθόρμητη ούτε τυχαία, καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τη Δευτέρα. Ο κ. Ακάρ είχε επιμείνει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και είχε εκφράσει την ενόχλησή του για τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά!

Με απειλητικό ύφος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ίδια πολιτική γραμμή, δήλωσε με απειλητικό ύφος: «Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει».Απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν ανέφερε πως «εναποθέτεις την εμπιστοσύνη σου σε ορισμένα βουνά. Λοιπόν, χιόνι έχει πέσει σε αυτά τα βουνά. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Κανένα όφελος δεν έχεις. Ομως εμείς οτιδήποτε το κάνουμε μόνοι μας. Κι έτσι συνεχίζουμε. Γι’ αυτό θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”».

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, ο Ερντογάν επανέλαβε πως «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών. Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι. Δεν υπάρχει πια η ομοσπονδία. Ξεχάστε την».Αναφορικά με την πιθανή αφορμή για την «έκρηξη» Ερντογάν, σημειώνεται πως στην Αγκυρα τις τελευταίες ημέρες παρατήρησαν με προσοχή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, όπου είχε σημειώσει πως «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό», ενώ είχε τονίσει πως «όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε.».

Παράλληλα, είχαν σημειώσει την αναφορά του πρωθυπουργού στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» πως «η απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει».

Με προσοχή παρακολουθούν και την κίνηση της Ελλάδας που διοργανώνει σήμερα τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum», με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

Κυρ. Μητσοτάκης :«Οποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του»
Του Βασίλη Νέδου

Ως ρητορικές εξάρσεις για τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, που πάντως επηρεάζουν τις πιθανότητες συνάντησης στο σύντομο μέλλον, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις χθεσινές κορώνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν συζητεί με την Aγκυρα αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή «γκρίζες ζώνες», ενώ ως προς την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό επισήμανε ότι το πλαίσιο παραμένει αυτό της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ως προς τις διερευνητικές, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες και αναμένει απάντηση από την Aγκυρα. Για τον κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η εμπειρία λέει ότι όποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές από κανέναν.

Επισήμανε ότι η έκθεση προόδου του Μαρτίου της Ε.Ε. για την Τουρκία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα δίνει μια προοπτική στη χώρα, αλλά θα θέτει και ένα πλαίσιο. «Η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η πολιτική των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα, καθώς η Aγκυρα κάθισε στο τραπέζι, άρχισαν οι διερευνητικές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συνέτεινε η πολιτική των ΗΠΑ για τους S-400, κάνοντας λόγο για «κυρώσεις με δόντια». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ειδικά τον περασμένο Αύγουστο υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ποτέ όμως δεν φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. «Υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε το κόκκινο, να κάνουν όλες οι πλευρές ένα βήμα πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη σύγκρουση της φρεγάτας «Λήμνος» με την «Κεμάλ Ρέις». Ως προς τις διαφορές αντιλήψεων με το Βερολίνο, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς για κάποιες γερμανικές πολιτικές είναι γνωστές, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς τρίτος δεν μπορεί να λύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η προσωπική επίθεση του κ. Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό αποδίδεται, κατ’ ορισμένες απόψεις, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία, από όπου οριοθέτησε σαφώς τις σταθερές απόψεις της Αθήνας για λύση στο Κυπριακό με βάση το μοντέλο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ζητώντας, ταυτόχρονα, την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα. Κατ’ ορισμένες απόψεις, που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, η «έκρηξη» Ερντογάν οφείλεται και στην άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης περί ανάγκης επιβολής περισσότερων κυρώσεων. Βέβαια, φαίνεται ότι η βασική αγωνία του κ. Ερντογάν είναι πολιτική και αφορά τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά την επίθεση της υπερεθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος, από τα Κατεχόμενα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί τερματισμού της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου, η κ. Ακσενέρ είχε δηλώσει «κύριε πρωθυπουργέ, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ.: ψευδοκράτος) είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Μάθετε ποια είναι τα όριά σας».

Το Φόρουμ Φιλίας

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Φιλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι στο Φόρουμ Φιλίας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει κάνει σειρά επαφών για μήνες. Την έναρξη του φόρουμ θα χαιρετίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι από γεωπολιτικής άποψης το φόρουμ είναι σημαντικό για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι φέρνει σε ένα κοινό σχήμα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αραβικές χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου. Δεύτερον, διότι, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των υπόλοιπων αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Και, τρίτον, ότι το σύνολο των συμμετεχουσών χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X