ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου για συνέντευξη Ακιντζί στην «Κ»: Ακούμε μόνο για ένα από τα έξι σημεία Γκουτέρες

Δύσκολη η συμφωνία στους όρους αναφοράς, αν επιμένει στη θέση της η ε/κ πλευρά λέει ο τ/κ ηγέτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως μονομερή χαρακτηρίζει η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου τα όσα υποστηρίζε ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του στην «Κ» και ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι εστιάζουν μόνο στα θέματα της πολιτικής ισότητας.

«Δεν ακούμε τίποτα για τα θέματα της ασφάλειας, ούτε για το εδαφικό. Για την Μόρφου δεν έχουμε ακούσει τίποτα, ακούμε μόνο για τη θετική ψήφο και την πολιτική ισότητα» είπε ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας τις αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του.

«Είναι απογοητευτικό ότι από την πλευρά της Τουρκίας και των Τ/κ ακούμε συνέχεια να γίνεται λόγος για μόνο μια από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ενθαρρυντικό» είπε, παραπέμποντας τέλος στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει αλά κάρτ.

Μίνιμουμ η μια θετική ψήφος

Το ότι η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία θεωρούν το θέμα της πολιτικής ισότητας και συνακόλουθα της θετικής ψήφου ως μείζονα, δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται. Αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει και μετά τη συνάντησή του με τη Τζέιν Λουτ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το διαφορετικό που προκύπτει μέσα από τη συνέντευξη Ακιντζί στην «Κ» αφορά το ότι ο ίδιος βλέπει ως δύσκολη ακόμη και τη συμφωνία στους όρους αναφοράς, αν όπως λέει η ε/κ πλευρά παραμείνει στις θέσεις της για τη θετική ψήφο.

Όπως τονίζει σημασία έχει το γεγονός ότι σε κάποια όργανα θα υπάρχει ίσος αριθμός, ενώ σε κάποια άλλα δεν θα ισχύει αυτό. Λόγου χάριν στη Γερουσία, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον Φορέα Ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, στην επιτροπή που θα παρέχει τις υπηκοότητες, έχει συμφωνηθεί ότι οι δύο πλευρές θα εκπροσωπούνται ισότιμα. Σε αυτά και παρόμοια όργανα δεν υφίσταται πρόβλημα. Ωστόσο, στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει συμφωνηθεί λόγου χάριν ότι η εκπροσώπηση θα γίνει με βάση την αναλογία 7προς 4.

Αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις σημαίνει, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί και όπως το αναλύει στη συνέντευξή του ότι οι δύο πλευρές να έχουν εκτός απο το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους και δικαίωμα ψήφου. Θα μπορούσε η τ/κ πλευρά να έχει δικαίωμα ψήφου για τις αποφάσεις με δύο τρόπους: Είτε με βέτο, είτε με βάση τις αποφάσεις της περιόδου Ταλάτ-Χριστόφια, δηλαδή με την εξασφάλιση το λιγότερο μιας θετικής ψήφου και από τις δύο πλευρές. Για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα στα οποία ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα αναλάβουν καθήκοντα εκ περιτροπής έχει συμφωνηθεί η κοινή απόφαση, δηλαδή οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού. Η δε μία θετική ψήφος δεν σημαίνει βέτο, αλλά αφορά τη συμμετοχή. Η μία θετική ψήφος είναι το μίνιμουμ και δεν επιτρέπεται κάτι λιγότερο.

Δύσκολη η συμφωνία στους όρους

Ο τ/κ ηγέτης πηγαίνει μέσα από τα λεγόμενά του ένα βήμα παρακάτω τη συζήτηση αναφορικά με το τι έπεται. Ρίχνει το γάντι στην ε/κ πλευρά ουσιαστικά λέγοντας πως τυχόν επιμονή τις θέσεις της γύρω από το ζήτημα της θετικής ψήφου δεν θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ διακρίνει όπως λέει ο ίδιος δυσκολία ακόμη και στη σύναψη συμφωνίας στους όρους αναφοράς.

Όπως τονίζει για την ώρα δεν είναι γνωστό αν θα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν ημερολογιακά, στην περίοδο μετά τον Ιούνιο εφόσον όπως λέει έχει εκλογές μπροστά της η Τουρκία και ακολουθούν οι ευρωεκλογές, ενώ πιθανό είναι κατά την εκτίμησή του να οδηγηθεί και η Ελλάδα σε εκλογές. Ως προς τη συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες και την αναζήτηση του πρακτικού της 4ης Ιουλίου, ο ίδιος τονίζει πως γίνεται προσπάθεια παράφρασης από την ε/κ πλευρά.

«Δυστυχώς την παρούσα στιγμή δεν είναι γνωστό το αν θα ξεκινήσει ή όχι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Υπό την υφιστάμενη κατάσταση, δυστυχώς, φαίνεται ότι η εξασφάλιση θετικού αποτελέσματος θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Από τη δική μας σκοπιά, η πολιτική ισότητα δεν είναι θέμα στο οποίο μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση. Και όσο η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να επιμένει σε αυτό το ζήτημα, φαίνεται ότι η συμφωνία θα είναι πολύ

δύσκολη. Επιπλέον, όπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, γίνεται προσπάθεια για να παραφραστεί και να αλλοιωθεί το Πλαίσιο Γκουτιέρες, της 30ής Ιουνίου 2017. Γίνεται προσπάθεια να εφευρεθεί ένα ανύπαρκτο έγγραφο της 4ης Ιουλίου. Με βάση όλα αυτά, φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολη η συμφωνία και για τους όρους αναφοράς, τονίζει σχετικά.

Και για τις εγγυήσεις το γάντι στην ε/κ πλευρά

Ερωτηθείς από την «Κ» τέλος για το ότι η πλευρά της Ελλάδας δια του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά κατηγορεί την Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα και της στάσης της στο θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί λέει πως η Τουρκία είχε διάθεση να δείξει ευελιξία στο θέμα, ούτε και ο ίδιος όμως γίνεται πιο σαφής.

Απεναντίας λέει ότι δεν θα ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση "να ισχυριστούμε ότι η διάσκεψη του Κραν Μοντάνα κατέρρευσε εξαιτίας του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων", όπως είπε. 

Στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σημειώνει, η διαιώνιση ή όχι του μεγάλου χάσματος εξαρτάται από τη στάση της ε/κ πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X