ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σύγχρονη πειρατεία» εν καιρώ πανδημίας

Ο ΥΠΕΣ της Γερμανίας σύμφωνα με τις FT, καταγγέλλει ότι η αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού «κατασχεθεί» από τις ΗΠΑ στη Μπανγκόκ και δεν έφτασε ποτέ στο Βερολίνο

Σύμφωνα με τις Financial Times, προστατευτικός ιατρικός εξοπλισμός που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία «3M» με προορισμό τη Γερμανία, παρεμποδίστηκε στην Ταϊλάνδη και απεστάλη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος να κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για «σύγχρονη πειρατεία».

Η εταιρεία «3Μ», στην οποία ασκήθηκε έντονη κριτική από τον Λευκό Οίκο για την παραγωγή προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού (μασκών προσώπου) για πελάτες της στο εξωτερικό, σε δηλώσεις μέσω εκπροσώπου της, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες για κατάσχεση του εν λόγω φορτίου με προορισμό την πόλη του Βερολίνου.

Η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» γράφει πως το Βερολίνο τις προηγούμενες εβδομάδες είχε παραγγείλει 200.000 ειδικές μάσκες τύπων FFP2 και FFP3 που χρησιμοποιούνται για την προστασία του προσωπικού έκτακτης ανάγκης και των εργαζομένων φροντίδας από τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2 και την ασθένεια-πανδημία COVID-19.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, o Αντρέας Γκάιζελ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η αποστολή είχε «κατασχεθεί» στη Μπανγκόκ και δεν έφτασε ποτέ στο Βερολίνο. «Θεωρούμε την πράξη μία σύγχρονη μορφή πειρατείας», τόνισε σε δηλώσεις του. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο τους δι-ατλαντικούς εταίρους σας».

Εκφράζοντας την απογοήτευση για τις κατασχέσεις, ο κ. Γκάιζελ είπε ότι παρά την παρούσα παγκόσμια κρίση, οι μέθοδοι που θυμίζουν την «Άγρια Δύση» δεν πρέπει να επικρατούν και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να πιέσει τις ΗΠΑ να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες».

Η εταιρεία «3Μ» αμφισβητώντας τις κατηγορίες τόνισε πως στα αρχεία της δεν έχει «καταγραφεί οποιαδήποτε παραγγελία από το Βερολίνο». Οι Financial Times δε, σημειώνουν πως οι γερμανικές αρχές μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, 03 Απριλίου, δεν έδωσαν οποιαδήποτε απάντηση επί του θέματος.

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα τονίζει πως ίδια η χώρα της Γερμανίας, επέβαλε σχετική απαγόρευση εξαγωγών προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού εντός των συνόρων της.

ΗΠΑ: Ο περί «Παραγωγής Άμυνας Νόμος»

Η διαμάχη με την εταιρεία «3Μ» ήρθε όταν ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να την «εξαναγκάσει» στην εξαγωγή μασκών προστασίας στις ΗΠΑ, από το κέντρο παραγωγής της στη Σιγκαπούρη, κίνηση που αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης ομοσπονδιακής κυβερνητικής προσπάθειας των ΗΠΑ ούτως ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κρίσιμα ιατρικά εφόδια και εργαλεία που χρειάζονται κατά του νέου κορωνοϊού.

Αναλυτικά, την Παρασκευή, 03 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκε τον νόμο «Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας» ο οποίος χρονολογείται από τον πόλεμο της Κορέας.

Ο νόμος προϋποθέτει την παύση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες εξοπλισμού ζωτικής σημασίας για την άμυνα των ΗΠΑ, που στη προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τις μάσκες προστασίας τύπου N95 (όπως αυτές που κατασκευάζει η εταιρεία «3Μ») και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού ο οποίος κρίνεται αναγκαίος στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή σημείωσε πως «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την “3Μ”».

Ταυτόχρονα δήλωσε πως το διάταγμα, υπό τον Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας, «είναι ένα ακόμη βήμα στη συνεχιζόμενη μάχη για την αποτροπή συσσώρευσης και εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων αυτών και της αισχροκέρδειας». Επίσης, σημείωσε πως το διάταγμα «θα βοηθήσει στην διασφάλιση ότι ο απαραίτητος αυτός, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, θα διατηρείται στις ΗΠΑ και θα φτάνει εκεί που χρειάζεται, για να νικηθεί ο ιός».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αυτό επιτρέπει στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) των ΗΠΑ, να χρησιμοποιεί «κάθε αρχή» για να αγοράσει «τον όποιο αριθμό των προστατευτικών μασκών N95 κρίνει αναγκαίο» από την εταιρεία «3M» και τις θυγατρικές της, σύμφωνα με το λεκτικό που περιέχει μέσα το διάταγμα.

Η αντίδραση «3Μ» και τρίτων χωρών

Σύμφωνα με δηλώσεις της, η εταιρεία «3Μ» πρόκειται να προχωρήσει με την επιπλέον ενίσχυση της παραγωγής προστατευτικών μασκών τύπου N95 για την αμερικανική αγορά. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση Τραμπ «ζήτησε να αυξηθεί η ποσότητα των προστατευτικών μασκών που εισάγεται επί του παρόντος από τις υπερπόντιες παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ».

Η «3Μ» επίσης, σύμφωνα με τις Financial Times, δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει επίσης να «σταματήσει η εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού» στις αγορές του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής, αλλά η εταιρεία σημείωσε ότι αυτό θα προκαλούσε μια ανθρωπιστική κρίση στις χώρες όπου η «3M» είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές τέτοιων αγαθών αυτή την περίοδο.

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε την Παρασκευή, 03 Απριλίου, ότι θα ήταν «ένα λάθος» για τις ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εξαγωγές βασικών «εργαλείων» για τη μάχη κατά του ιού και τη πρόσβαση σε αυτά από άλλες χώρες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, o Καναδός πρωθυπουργός σε ενημέρωση Τύπου προειδοποίησε πως «ο όγκος εμπορίου ο οποίος περνάει καθημερινά μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών είναι τόσο μεγάλος, που η απόφαση αυτή θα μπορούσε να καταλήξει να πλήξει τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες».

Την ίδια στιγμή βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει πως ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Κίνα αεροσκάφη τροφοδοσίας, για να συγκεντρώσουν το προστατευτικό υλικό, το οποίο η Βραζιλία έχει παραγγείλει, με αποτέλεσμα η χώρα η του να μην μπορεί να λάβει προμήθειες.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα προσθέτει ότι στη Γαλλία έγινε γνωστό πως μέρος παρτίδας μασκών από την Κίνα που προορίζονταν για την γαλλική επαρχία Γκραντ Εστ άλλαξε χέρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και βρέθηκε να ταξιδεύει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της επαρχίας, το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σαγκάης όταν Αμερικανοί αγοραστές με μετρητά στο χέρι προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και αναχώρησαν με μέρος της παραγγελίας αφήνοντας την γαλλική επαρχία με άδεια χέρια.

Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ

Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα των εξαγωγών υλικού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η διοίκηση Τραμπ, δεν έχει ακόμη θεσπίσει ελέγχους για να διατηρήσει τα προϊόντα εντός της χώρας.

Ωστόσο, ο Πίτερ Ναβάρρο, Σύμβουλος Εμπορίου και Παραγωγής του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη, 02 Απριλίου, υπαινίχθηκε την εφαρμογή εκτελεστικής εντολής η οποία θα είχε ως σκοπό η Αμερικανική Τελωνειακή Υπηρεσία να εμποδίζει τις πωλήσεις ιατρικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού ή τις πωλήσεις τους με αυξημένες τιμές σε τρίτες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση