ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το θέμα των αυτοεργοδοτούμενων συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Στόχος της συζήτησης ο τερματισμός της εκμετάλλευσης και της άνισης μεταχείρισης όσων εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

ΚΥΠΕ

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας άρχισε σήμερα τη συζήτηση των προτάσεων νόμου που στόχο έχουν τον τερματισμό της εκμετάλλευσης και της άνισης μεταχείρισης όσων εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της συζήτησης των δύο προτάσεων νόμου που αποσκοπούν, όπως είπε, στο να ρυθμίσουν τη σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Ανέφερε ότι το κράτος, διαχρονικά, έχει δημιουργήσει διάφορές κατηγορίες εργαζομένων που «πολλές φορές ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται διαφορετικά και έχουν διαφορετικά δικαιώματα».

Είπε ότι η οικονομική κρίση του 2013 έφερε μια απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και η σημερινή Κυβέρνηση τότε δημιούργησε μια ακόμη νέα κατηγορία, αυτή των αυτοεργοδοτούμενων στο δημόσιο, προσθέτοντας ότι το παράδειγμα της Κυβέρνησης το μιμήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας.

Με τις προτάσεις νόμου, είπε, καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση και τις οδηγίες του ILO και σωρεία δικαστικών αποφάσεων, έτσι ώστε να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η άνιση μεταχείριση εργαζομένων από τον ίδιο εργοδότη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Ταυτόχρονα μας ανησυχεί το γεγονός ότι ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, είτε των συμβολαίων είτε των αυτοεργοδοτούμενων, αλλά στην πορεία, και αφού έκλεισαν 30 μήνες εργασίας, κάποιοι βρέθηκαν χωρίς να περάσουν από τις νόμιμες διαδικασίες στη δημόσια υπηρεσία, με το καθεστώς του αορίστου χρόνου», είπε.

Ο νόμος και το σύνταγμα, πρόσθεσε, καθορίζουν με σαφήνεια πως γίνεται ο διορισμός στο δημόσιο, κάνοντας λόγο για παρανομία «και είναι κάτι που στην πορεία πρέπει να εξετάσουμε ποιοι και γιατί παρανόμησαν και πως επωφελήθηκαν».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με τις προτάσεις νόμου θα απαγορεύεται ένας εργαζόμενος να είναι αυτοεργοδοτούμενος από τη στιγμή που ο εργοδότης του καθορίζει τον τόπο εργασίας του, το ωράριο και το μισθό του και εποπτεύει την εργασία του. Αυτός δεν μπορεί να είναι αυτοεργοδοτούμενος αλλά εργαζόμενος, είπε και έφερε ως παράδειγμα τους αυτοεργοδοτούμενους στην εκπαιδευτική υπηρεσία.

Είπε, τέλος, ότι το θέμα συζητηθεί και την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να τερματιστεί η αδικία κατά την οποία «η Κυβέρνηση προσλαμβάνει εργαζόμενους με τον μανδύα των συμβολαίων αυτοεργοδοτούμενων και ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά ως μισθωτοί υπάλληλοι στο δημόσιο».

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει γιατί πρόκειται για μια μεγάλη αδικία, παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων και υπάρχει μια μεγάλη εκμετάλλευση για αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πρέπει να προσέξουμε να μην ανοίξουμε ακόμα μια τρύπα στην εργοδότηση υπαλλήλων στο δημόσιο από το παράθυρο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X